tiistai 5. huhtikuuta 2011

Turun Sanomat: Libyalaiseksi ilmoittautunut nainen haki turvapaikkaa Turusta

Turun Sanomat: Libyalaiseksi ilmoittautunut nainen haki turvapaikkaa Turusta 5.4.2011

Turun poliisiasemalle saapui tänä-iltana turvapaikanhakija, joka ilmoitti kotimaakseen Libyan. 20-vuotias Nancy Jella kertoi menettäneensä perheensä maan väkivaltaisuuksissa viime vuonna.

– Elin isoisäni kanssa, joka halusi naittaa minut jatkaakseen sukuamme. Tilanteeni oli todella vaikea, kunnes sain apua eräältä henkilöltä, joka auttoi pakenemaan, Jella kertoi.

Nainen kertoi saapuneensa Helsinkiin tiistaiaamuna matkustettuaan Venäjän halki. Jellalla ei ollut papereita mukanaan, ja hän oli astunut Turun junaan tietämättä, mihin päätyy.

Junassa matkustanut nainen auttoi Jellan poliisiasemalle, josta hänet kuljetetaan haastattelun jälkeen Paimion vastaanottokeskukseen.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Revon mukaan Libyasta ja Tunisiasta on lähtenyt pakoon joitakin ihmisiä, joista osa on saapunut Italian Lampedusaan.

– Periaatteessa on mahdollista, että libyalainen olisi saapunut Suomeen, joskin reittikertomus kuulostaa erikoiselta, hän arvioi.

Viranomaiset tutkivat ensin, onko henkilö saapunut jonkun EU:n jäsenvaltion kautta. Tällöin sovelletaan Dublin-asetusta eli saapumisreitin ensimmäinen EU-maa on velvollinen tutkimaan turvapaikkahakemuksen.

Turvapaikanhakija odottaa maahanmuuttoviranomaisten haastattelua vastaanottokeskuksessa. Viime vuonna odotusaika oli keskimäärin kahdeksan kuukautta.

– Päivittäin tulee vastaan tapauksia, joissa ihminen ilmoittaa kansalaisuutensa väärin. Se on tässä haasteena, mutta meillä on mahdollisuus tehdä esimerkiksi kielitesti kansallisuuden varmistamiseksi, Repo sanoo.

Syitä turvapaikan hakemiselle ovat muun muassa kotimaassa koettu vaino poliittisen mielipiteen vuoksi tai huonot elinolosuhteet kuten köyhyys, sota ja ympäristökatastrofit.

– Libyaan ei ketään voi palauttaa, Repo sanoo.