Aamulehti: Riitta Järventie: Erityistarkkailussa Jussi Halla-aho 2.8.2011
Sdp:n Mikael Jungner ei ole ainoa, joka kauhistelee vihapuheiden juurtumista suomalaiseen keskusteluun.
Sen sijaan Mikael Jungner on ainoa eturivin poliitikko, joka kehtasi valjastaa Norjan verilöylyn puoluepoliittiseksi aseeksi ennen kuin joukkosurman kaikki uhrit on edes haudattu.
Demarien nopealiikkeinen kansanedustaja-puoluesihteeri on nostanut tikunnokkaan perussuomalaisten Jussi Halla-ahon vaatien tämän erottamista eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.
Hallintovaliokunta käsittelee muun muassa maahanmuuttokysymyksiä. Jungnerista Suomen kannalta on äärimmäisen ”kiusallista”, että valiokunnan puheenjohtaja ”linkittyy” samaan äärioikeistolaiseen ja rasistiseen porukkaan kuin Norjan joukkosurmaaja.
Vuosien varrella Halla-aho on kirjoituksissaan ladannut sen verran puistattavaa tekstiä maahanmuutosta, maahanmuuttajista – ja demareista, että hänen nousunsa hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi ei ole ainoastaan ”kiusallista” vaan myös arveluttavaa.
Valiokuntien puheenjohtajapaikat jaettaan vaalituloksen perusteella. Hallintovaliokunta meni perussuomalaisille, joka halusi sen johtoon Halla-ahon.
Terhakasti esiintyvän Jungnerin pitäisi nyt ennen muuta kovistella ryhmätovereitaan, sillä Maarit Feldt-Rannasta ja Raakel Hiltusesta alkaen valiokunnassa kaikki demarit kannattivat Halla-ahon valintaa puheenjohtajaksi.
Jussi Halla-aho on kiistänyt jyrkästi Jungnerin linkitys-väitteet, mutta niiden todenperäisyydestä riippumatta ainakin hän tietää olevansa erityistarkkailussa.
Halla-aho tuskin enää edes ”tietyn tyylilajin” varjolla luonnehtii Pohjolan demareita ”maailmankaikkeuden alhaisimmiksi matelijoiksi”, joista ruotsalaiset ovat erityisen ”limaisia”.
Halla-ahon ja hänen hengenheimolaistensa ajatukset tiedetään ja heitä tarkkaillaan. Nyt on kuitenkin syytä katsoa, miten asiat sujuvat hallintovaliokunnassa, ja sen mukaan reagoidaan.
Epäilemättä Mikael Jungnerin vilpittömänä tarkoituksena on estää ääriliikkeiden voimistuminen Suomessa, mutta hän menee vähän liian pitkälle linkittäessään epäsuorasti perussuomalaiset Halla-ahon varjolla Norjan järjettömään terroritekoon.
Siitä huolimatta perussuomalaisten puheenjohtajana Timo Soini ei voi pelkästään piehtaroida historiallisessa vaalivoitossaan.
Hänen on myös kannettava vastuunsa vaalituloksesta ja tehtävä selvä pesäero ääriajattelua ruokkiviin ryhmän jäseniin – jos hän ei kerran jaa kaikkia Halla-ahon ja muiden hommafoorumisten asenteita ja kannanottoja.
Vasta sen jälkeen maahanmuutosta voidaan käydä asiallista ja eri näkemyksiä kunnioittavaa keskustelua.
Ja kuten Soini sanoo, harjoitetun politiikan kriittinen arviointi ei ole vihapuhetta.