tiistai 23. elokuuta 2011

Iltalehti: Katainen kehotti ottamaan oppia Norjasta: "Poliisivaltio ei ole lääke"

Iltalehti: Katainen kehotti ottamaan oppia Norjasta: "Poliisivaltio ei ole lääke" 23.8.2011

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kehottaa suomalaisia ottamaan oppia norjalaisista siinä, kuinka käsitellään sellaisia vaikeita asioita kuin esimerkiksi maahanmuuton ongelmat ja terroriteot.

Katainen vaikutti liikuttuneelta kertoessaan osallistumisestaan viime sunnuntaina Oslossa pidettiin Utöyan verilöylyn muistotilaisuuteen.

- Se oli äärettömän koskettava ja liikuttava, eleetön tilaisuus.

- Ei puheita eikä torvisoittoa. Tämä ei ollut vain diplomaattinen ele vaan siinä oli jotain koskettavampaa ja syvällisempää, Katainen kuvasi kokoomuksen ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän johdon kesäkokouksen avauspuheessaan Tampereella.

Kun kaikkien pohjoismaiden pääministerit laskivat tilaisuudessa samanlaiset valkoiset ruusukimput uhrien muistolle, kyse oli myös Pohjolan kansojen yhteisen arvomaailman korostamisesta.

"Lisää avoimuutta"

Katainen kehotti suomalaisia ottamaan oppia norjalaisilta.

Meillä keskustelu helposti urautuu siihen, että huudetaan lisää viranomaisvalvontaa ja rautaa, osoitellaan syyllisiä ja vaaditaan rajoja kiinni.

- Lääke tällaisiin tapahtumiin ei ole poliisivaltion luominen, vaan pohjoismaisten arvojemme vahvistaminen, Katainen sanoi painokkaasti.

- Tarvitsemme lisää avoimuutta, suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä.

Tämä ei tarkoita, etteikö reipastakin ulkomaalaispoliittista keskustelua voisi käydä, mutta on tärkeää tehdä tiukka ero käytännön ongelmien osoittamisen ja ihmisarvon välillä.

- Ihmisarvo, on aina jakamaton.