maanantai 29. elokuuta 2011

Ilta-Sanomat: Majapaikasta voi tulla ulkomaisen marjanpoimijan loukku

Ilta-Sanomat/STT: Majapaikasta voi tulla ulkomaisen marjanpoimijan loukku 29.8.2011

Suomeen tulevat ulkomaalaiset marjanpoimijat asuvat usein puutteellisissa oloissa ja riskeeraavat lisäksi itse turvallisuutensa.
Tämä on huomattu esimerkiksi Lapissa, jonne poimijoita saapuu eniten.

Lapin pelastuslaitoksen tarkastuksissa on selvinnyt, että poimijat tekevät esimerkiksi luvattomia sähkötöitä. Sähköjohtoja katkaistaan ja haaroitetaan, ja suomalaisia sähköpistokkeita korvataan ulkomaisilla puukon ja muoviteipin avulla. Lisäksi jotkut poimijat kuivattavat vaatteitaan kattoihin asennetuissa lampuissa ja niiden ripustuksissa.

Valtaosa Lapin poimijoista asuu vanhoissa kouluissa, joita marjayritykset vuokraavat kyläyhdistyksiltä tai yksityishenkilöiltä. Suomen Marjanpoimijoiden puheenjohtajan Matti Puurosen mukaan koulut saattavat olla suuren osan vuodesta tyhjillään.

- Ne eivät usein täytä lain mukaisia paloturvallisuusvaatimuksia. Asutaan ahtaasti, ja palohälyttimet sekä sammutusvälineet puuttuvat. Peseytymään ei aina kunnolla pääse, hän luettelee.

Puurosen mukaan koulumajoituksissa on kuitenkin vältytty onnettomuuksilta tänä kesänä.

__________________________________________

Verkkouutiset/STT: Moni ulkomaalainen marjanpoimija riskeeraa turvallisuutensa

Suomeen tulevat ulkomaalaiset marjanpoimijat asuvat usein puutteellisissa oloissa ja riskeeraavat lisäksi itse turvallisuutensa.

Tämä on huomattu esimerkiksi Lapissa, minne poimijoita saapuu eniten. Lapin pelastuslaitoksen tarkastuksissa on selvinnyt, että poimijat tekevät esimerkiksi luvattomia sähkötöitä huolimatta heille jaetuista adaptereista.

Sähköjohtoja katkaistaan ja haaroitetaan, ja suomalaisia sähköpistokkeita korvataan ulkomaisilla puukon ja muoviteipin avulla.

Lisäksi jotkut poimijat kuivattavat vaatteitaan kattoihin asennetuissa lampuissa ja niiden ripustuksissa.

Valtaosa Lapin poimijoista asuu vanhoissa kouluissa, joita marjayritykset vuokraavat kyläyhdistyksiltä tai yksityishenkilöiltä. Suomen Marjanpoimijoiden puheenjohtajan Matti Puurosen mukaan koulut saattavat olla suuren osan vuodesta tyhjillään.

– Ne eivät usein täytä lain mukaisia paloturvallisuusvaatimuksia. Asutaan ahtaasti, ja palohälyttimet sekä sammutusvälineet puuttuvat. Peseytymään ei aina kunnolla pääse, hän luettelee.

Pelastuslaitoksen raportin mukaan yhdessä luokkahuoneessa asuu kerrossängyissä jopa yli 30 ihmistä. Kun tilaa on vähän, ikkunoiden ja muiden poistumisreittien tukkeeksi laitetaan sänkyjä ja muita tavaroita. Erään koulun poistumistien ovi oli lukittu ja ovenkahva irrotettu.

Ei vielä onnettomuuksia

Suuri osa Suomeen tulevista marjanpoimijoista on kotoisin Thaimaasta, ja poimijat hallitsevat yleensä vain oman äidinkielensä. Lapin pelastuslaitoksen tarkastuksissa ilmeni, että poimijat joutuvat hälyttämään tarvittaessa apua yhteyshenkilön kautta. Poimijoilla on tiedossa yhden englantia taitavan puhelinnumero, jolle he soittavat, jos koulussa esimerkiksi syttyy tulipalo. Yhteyshenkilö välittää sitten tiedon hätäkeskukseen.

Ulkomainen marjanpoimija kuoli kolme vuotta sitten, kun majoitustilaksi kunnostettu vanha navetta paloi maan tasalle Sauvossa Varsinais-Suomessa. Sittemmin pelastuslaitokset ovat aktivoituneet poimijoiden asumusten tarkastuksissa.

Lapin pelastuslaitoksen pelastuspäällikön Timo Rantalan tietojen mukaan koulumajoituksissa on vältytty tapaturmilta tänä kesänä. Myöskään Matti Puuronen ei ole kuullut onnettomuuksista.

– Mutta tulevatko ne kaikki tietoonkaan? Tämä on vähän vaiettu asia, Puuronen tuumaa.

Marjametsät houkuttelevat tuhansia ulkomaalaisia

* Suomeen saapuu kesäisin tuhansia ulkomaalaisia marjanpoimijoita. Tarkka luku ei ole tiedossa. Ulkoministeriön mukaan viisumin tarvitsevia poimijoita tulee maahan nelisen tuhatta.
* Isoja marjayrityksiä Suomessa on kymmenkunta. Ne työllistävät runsaat 3 300 ihmistä.
* Suomeen matkustaa lisäksi paljon marjanpoimijoita, jotka eivät tarvitse viisumia sekä venäläisiä, joilla on viisumi ennestään.