maanantai 29. elokuuta 2011

Etelä-Saimaa: Jeesus Halla-aho

Etelä-Saimaa, ylänurkka: Antto Hinkkanen: Jeesus Halla-aho 29.8.2011

Vallitsevaan maahanmuuttopolitiikkaan tyytymättömät kansalaiset ovat vuoden 2008 lopulta kohdanneet Hommaforumilla. Se pystytettiin Jussi Halla-ahon blogin kirjoituksista kiinnostuneiden keskustelusivustoksi. Ulkopuolisen silmin foorumin tunnelma vaikuttaa leppoisalta. Hommalaiset esimerkiksi kutsuvat toisiaan ”hompansseiksi” ja Halla-ahoa vastaavalla vakavuudella ”Mestariksi”.

Mestari-sanalla on kristillisessä perinteessä viitattu Jeesus Nasaretilaiseen. Hommalaisten lempinimi on samaa perua: se omaksuttiin sisäpiirin vitsiksi ulkopuolisen kriitikon kauhisteltua Halla-ahoa ja tämän ”opetuslapsia”. Halla-ahon ja Nasaretilaisen välillä on kuitenkin lukuisia muitakin yhtäläisyyksiä, jotka ovat jääneet valitettavan vähälle huomiolle sekä mediassa että hommalaisten keskuudessa.

Halla-ahon saarnan keskeisintä antia on monikulttuurisuuden vastustaminen. Scripta-blogissa annetaan lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka keskenään erilaisiin arvoihin perustuvien kulttuurien yhteentörmäys johtaa köyhyyteen, kurjuuteen ja rikollisuuteen. Jeesus oli Matteuksen evankeliumin mukaan samoilla linjoilla Jussin kanssa. Lähettäessään opetuslapset levittämään ilosanomaa hän vannotti heitä: ”Älkää menkö vierasheimoisten keskuuteen älkääkä mihinkään Samarian kaupunkiin.”

Jeesuksen tiedetään suhtautuneen ympärillään oleviin ihmisiin toisin kuin aikalaisensa. Useimmista juutalaismiehistä poiketen hän suostui keskustelemaan tuntemattomien naisten kanssa, ottamaan luokseen lapsia ja kohtelemaan ihmisiä muutenkin tasa-arvoisesti. Halla-aho on yhtä lailla tunnettu tasa-arvopyrkimyksistään. Blogiteksteissään hän vaatii esimerkiksi sukupuoli- sekä maahanmuuttajakiintiöiden poistamista työhönotossa. Yhden suosiminen on kääntäen aina muiden syrjimistä.

Kenties merkittävin yhteys Nasaretilaisen ja Halla-ahon välillä on se, että molemmat tunnetaan toisinajattelijoina. Jeesus esitti oman tulkintansa juutalaisten pyhästä laista, sai juutalaisyhteisön vihat sekä jumalanpilkkatuomion niskaansa ja päätyi lopulta teloitettavaksi. Halla-ahoa vainotaan sosiaalisessa ja painetussa mediassa siitä syystä, että hän on väärää mieltä nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta ja rikkoo täten harmonian yhteisössämme vallitsevan tabun ympärillä. Tästä johtuen toivon ja rukoilen, että ”ristiinnaulitse!” –huudotkin lasketaan tätä nykyä kielletyksi vihapuheeksi.

Antto Hinkkanen 

Kirjoittaja on imatralaislähtöinen teologianopiskelija.