tiistai 30. elokuuta 2011

HS: Kontula: Tyhjä toimisto sopisi romanien majapaikaksi

Helsingin Sanomat: Kontula: Tyhjä toimisto sopisi romanien majapaikaksi 30.8.2011
Anna Kontula: Huokea majoituskeskus jo auttaisi (blogi)

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ehdottaa, että Helsingissä olevien Romanian romanien annettaisiin majoittua esimerkiksi tyhjillään olevaan kouluun tai toimistoon. Kontulan mukaan romaneilla ei ole varaa maksaa majoituksesta leirintäalueiden perimiä taksoja.

Kontula sanoo olevansa syvästi huolissaan Helsingin kaupungin toimista romanien tiistaisessa häädössä Kalasataman leiristä.

"Näyttää siltä, että operaatiota ei ollut tarkoitus hoitaa pienimmän haitan periaatteella. Asukkailla ei ollut aikaa kerätä vähäistä omaisuuttaan, vaan osa teltoista ja autoista jäi ripeästi pystytettyjen aitojen taakse", Kontula totesi myöhään tiistaina lähettämässään tiedotteessa.

Kontulan mukaan romanit olisivat valmiita maksamaan asumisestaan, mikäli vuokra on heidän tulotasoonsa nähden realistinen. Hän ehdottaa perustettavaksi majoituskeskusta, josta perheet voisivat vuokrata lukollisen huoneen ja valmistaa ruokansa yhteiskeittiössä.

"Romanit ovat yhtä päteviä huolehtimaan itsestään kuin kuka tahansa muukin, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus", Kontula sanoo.

_________________________________________


Aamulehti: Kontula: ”Hurskastelu avusta lähtömaihin ei poista ihmisiä Senaatintorilta”

Tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula on seurannut huolestuneena Helsingin kaupungin toimintaa, kun romanit häädettiin Kalasatamasta.

– Paikalle tultiin selkeästi ylimitoitetun mellakkavarustuksen kanssa. Leirin asukkailla ei ollut aikaa kerätä vähäistä omaisuuttaan, vaan osa teltoista ja autoista jäi ripeästi pystytettyjen aitojen taakse Kalasatamaan, Kontula sanoo.

Hän huomauttaa, ettei romaneilla ole varaa majoittua leirintäalueella, kuten Helsingin kaupunki on ehdottanut.

– Vaikka romanien köyhyyteen ja oikeudettomuuteen liittyvät ongelmat ovat syntyneet Romaniassa, hurskastelu ”avusta lähtömaihin” ei poista ihmisiä Senaatintorilta. Euroopan unionin vapaa liikkuvuus koskee myös köyhiä ihmisiä, vaikka se ei Suomen päättäjiä miellyttäisikään.

Kontula ehdottaa, että esimerkiksi tyhjään kouluun tai toimistorakennukseen rakennettaisiin keskus, joka tarjoaisi halvan majoituksen henkilöille, jotka aikovat viipyä vain joitakin kuukausia.

– Romanit ovat yhtä päteviä huolehtimaan itsestään kuin kuka tahansa muukin, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus. He ovat myös valmiita maksamaan asumisestaan, kunhan vuokra on tulotasoon nähden realistinen. Keskus voisi vähentää myös muun vierastyövoiman majoitusvaikeuksia pääkaupunkiseudulla.

________________________________________________

Anna Kontula: Huokea majoituskeskus jo auttaisi (blogi)

Olen vakavasti huolissani viranomaisten toiminnasta Kalasataman tyhjennysten yhteydessä. Näyttää siltä, että operaatiota ei edes yritetty hoitaa pienimmän haitan periaatteella - tulkkien sijaan paikalle tultiin selkeästi ylimitoitetun mellakkavarustuksen kanssa. Kalasataman leirissä asuneet romanit eivät aluksi ymmärtäneet, mitä poliisi halusi. Kun tulkkaus saatiin, ei asukkailla ollut aikaa kerätä vähäistä omaisuuttaan, vaan osa teltoista ja autoista jäi ripeästi pystytettyjen aitojen taakse.

Kaupunki kehotti ihmisiä muuttamaan Rastilan leirintäalueelle. Kehotusta voisi pitää enemmän yrityksenä pestä kädet, sillä täytyyhän virkamiestenkin ymmärtää, ettei näillä ihmisillä ole varaa maksaa asumisestaan satojen eurojen leirimaksuja. Sitäpaitsi osalta olivat leiriytymisvarusteet jääneet Kalasatamaan. Kun eivät muutakaan keksineet, ihmiset kokoontuivat Senaatintorille. Siellä satoi. Edelleen runsaslukuinen poliisi kielsi pystyttämästä telttoja.

Suomessa jokamiehenoikeudet takaavat laajat oikeudet parin päivän leiriytymiseen, mutta sitten on taas lähdettävä liikkeelle. Suurin osa Suomessa oleskelevista Romanian romaneista on häädetty jo aikaisemmin ja he pysyttelevät pakon edessä jatkuvassa liikkeessä, nukkuen aina muutaman yön samassa paikassa. Nyt myös Kalasataman väki on liitetty tähän kodittomien ikiliikkujaan.

Vaikka romanien köyhyyteen ja oikeudettomuuteen liittyvät ongelmat ovat syntyjään Romaniasta, hurskastelu ”avusta lähtömaihin” ei poista ihmisiä Senaatintorilta. Euroopan unionin vapaa liikkuvuus koskee myös köyhiä ihmisiä, vaikka se ei Suomen viranomaisia miellyttäisikään. Siksi Suomen - tässä tapauksessa Helsingin kaupungin - on nyt valittava puolensa: haluammeko seistä Romanian hallituksen rinnalla syventämässä romanien syrjintää, köyhyyttä ja turvattomuutta, vai yritämmekö toimia toiseen suuntaan?

Tilannetta auttaisi huokea majoituskeskus, jossa voisi viipyä muutaman kuukauden kerrallaan. Se voitaisiin perustaa esimerkiksi tyhjään kouluun tai toimistorakennukseen, joita nyt seisotetaan tyhjillään. Perhe voisi vuokrata käyttöönsä lukollisen huoneen ja valmistaa ateriansa yhteiskeittiöissä. keskus voisi helpottaa myös muiden vierastyöläisten asuntopulaa.

Romanit ovat yhtä päteviä huolehtimaan itsestään kuin kuka tahansa muukin, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus. He ovat myös valmiita maksamaan asumisestaan, kunhan vuokra on tulotasoon nähden realistinen.

Jos haluamme elää sivistysvaltiossa, meidän on tehtävä sivistyneitä ratkaisuja. lasten seisottaminen sateessa ei kuulu niihin.