tiistai 16. elokuuta 2011

Europa: Vihapuhe venyttää sananvapautta nettikeskustelussa

Europa: Vihapuhe venyttää sananvapautta nettikeskustelussa 16.8.2011

Norjan ampumistragedia on saanut suomalaiset väittelemään kiivaasti sekä rasismista että sananvapauden rajoista. Internetin keskustelupalstoja valvovat moderaattorit ovat helisemässä mielipidetulvan keskellä.

Norjan ampumistapaus on saanut suomalaiset kirjoittamaan ahkerasti mielipiteitään internetin keskustelupalstoille.

– Keskustelu on ehdottomasti kuumentunut, kertoo Iltalehden verkkopalvelun päämoderaattori Tomi Takamaa.

Viikoittaiset viestimäärät iltalehti.fi-sivuilla ovat kasvaneet parissa viikossa noin 15–20 prosenttia. Viestejä lähetetään joka päivä keskimäärin 10 000. Takamaan mukaan kommenttitulvan syynä on toisaalta Norjan tapahtumat ja toisaalta siitä seurannut poliittinen debatti.

– On hankala arvioida, kumpi puhuttaa enemmän, itse Norjan murhenäytelmä vaiko Suomen poliitikkojen lausunnot erinäisistä kielloista ja rajoituksista.

– Keskustelijat ovat selkeästi vihaisia siitä, että yksi hullu voisi yhdellä kauhealla teollaan saada ”kaikki” kielletyksi. Varsinkin ulkoministeri Erkki Tuomiojan ehdotus aseiden varastoimisesta keskusvarastoihin aiheutti erittäin tulista keskustelua, Takamaa sanoo.

Poistamiskynnys alhaalla

Keskustelun kuumenemisen seurauksena Iltalehden moderaattorit ovat joutuneet karsimaan aikaisempaa enemmän asiattomaksi katsottuja kommentteja. Norjan tapahtumien osalta kynnystä kirjoitusten poistamiseen on pidetty matalalla.

– Kaikenlainen henkilönpalvonta on poistettu välittömästi, ja useita massamurhaa ja -murhaajaa ihannoivia keskustelijoita on suljettu kokonaan pois keskustelusta teknisin keinoin. Hurjimmat työpäivät ovat venyneet aamun pikkutunneille saakka, Tomi Takamaa kertoo.

Iltalehden sivustoilla ei ole lainkaan ennakkomoderointia. Viestit tulevat automaattisesti näkyviin, joten käytännössä mitään ei jää kokonaan julkaisematta

– Palstalla on kuitenkin käytössä melko tehokkaaksi osoittautunut Ilmoita asiaton viesti -järjestelmä, jossa lukijoilla on mahdollisuus tuoda asiattomaksi näkemänsä viesti moderaattoreiden arvioitavaksi, Takamaa selvittää.

Rasistinen nimittely pannassa

Missä sitten menee kynnys, jonka ylittävät –tai alittavat– keskustelupuheenvuorot katsotaan asiattomiksi?

Tomi Takamaan mukaan yksiselitteistä vastausta tähän ei ole.

– Deletoimme esimerkiksi rasistista nimittelyä sisältävät viestit. Emme pääsääntöisesti hyväksy esimerkiksi ”neekeri”-sanan käyttöä.

– Ainoastaan siinä tapauksessa, että sanan käytöstä, sen soveliaisuudesta tai muusta sellaisesta käydään keskustelua, olemme jättäneet sen palstalle. Nimityksenä se ja monet muut vastaavat sanat ovat kuitenkin kiellettyjen listalla, Takamaa valottaa.

Iltalehden keskustelupalstoilta poistetaan myös kaikki väkivaltaan yllyttävät tai muuten väkivaltaa sisältävät viestit.

Myös rankat yleistykset tyyliin ”kaikki maahanmuuttajat ovat rikollisia” poistetaan heti. Sen sijaan on täysin sallittua kertoa, että kirjoittaja ei hyväksy joitakin asioita maanmuuttopolitiikassa.

– Pyrimme siis antamaan asialliselle maahanmuuttokeskustelulle tilaa, kun taas ala-arvoisesta keskustelusta yritämme päästä yhä enemmän eroon, päämoderaattori Tomi Takamaa tiivistää Iltalehden linjan.

Iltalehden nettikeskustelussa myös seksuaalisia vähemmistöjä koskevat törkypuheet ja nimittelyt ovat suurennuslasin alla.

– Suhtaudumme siihen samalla tavalla kuin rasistiseen nimittelyyn – poistoon siis menee. Tämä on mielestäni jäänyt taka-alalle, kun rasistinen keskustelu on ollut mediassa ykkösaiheena, Takamaa huomauttaa.

Talouslehdessä tyynempää

Keskustelun ylilyönnit ovat tuttuja myös talouselämän tapahtumiin keskittyvissä verkkojulkaisuissa. Lukijoiden lähettämät kommentit joudutaan niissäkin käymään tarkasti läpi.

– Moderointihaaviin jää meilläkin selkeästi rasistisia kommentteja, vaikka taloutta ja työtä käsittelevänä verkkolehtenä tunnumme säästyvän railakkaimmilta rasismia sisältäviltä keskusteluilta, Taloussanomien toimituspäällikkö Hannu Sokala sanoo.

Taloussanomien sivuilla käy viikoittain noin 600 000 eri kävijää. Rasistisia kommentteja poistetaan päivittäin.

– Persut ja mamut kun saadaan nykyisin sotkettua melkein aiheeseen kuin aiheeseen. Todella törkeän rasistisia kommentteja ei jää haaviin päivittäin, viikoittain kyllä.

Rasistiset kommentit lentävät roskiin

Taloussanomilla on käytössään automaattinen sanantunnistus, joka poistaa tiettyjä sanoja, kuten kirosanoja, sisältävät viestit.

Muuten valvontaa tehdään jälkikäteen. Toimituksen ohella lukijat voivat ilmoittaa asiattomia viestejä, joita lehden moderointivastaava poistaa oman harkintansa mukaan.

– Maahanmuutosta saa keskustella kovinkin kriittiseen sävyyn, jos kommentti keskittyy asiaan. Viesti menee sitä herkemmin roskiin, mitä lähempänä ollaan joidenkin ihmisten tai ihmisryhmien loukkaavaa arvostelua.