perjantai 19. elokuuta 2011

MTV3: Vakavia syrjintäsyytöksiä komedian pohjalla

MTV3: Vakavia syrjintäsyytöksiä komedian pohjalla 19.8.2011
Sisu-uutiset: Teatteria suomenruotsalaisen kielen puolesta 18.8.2011
MTV3: Ruotsalaisesta vastaisku perussuomalaisille 11.8.2011

Suomenruotsalaiset valittavat perustuslaillisten oikeuksien rikkomuksista. MTV3 selvitti, onko Svenska Teaternin, Ruotsalaisen teatterin syrjintää käsittelevän komedialla väitteillä todellisuuspohjaa. Kävi ilmi, että ihmisten tunteman asenneilmaston tiukkenemisen lisäksi viranomaisten palveluissa koetaan karkeitakin puutteita. Svenska Folktingetille tulee kirjallisia valituksia viranomaisten lain rikkomisista 80 - 100 vuodessa.

Kieliturvasihteeri Peggy Heikkinen kertoo, että valituksia ja selvityspyyntöjä olisi todellisuudessa enemmän jos ruotsinkieliset tuntisivat kielilain säätämät oikeudet ja pitäisivät niistä kiinni. Heikkisen mukaan inhimillisesti tärkeintä on, että viranomainen noudattaa lakia, siis antaa palvelua Suomen toisellakin virallisella kielellä, ruotsiksi silloin kun ihmisellä on hätä, kun kysymys on terveydestä ja oikeusturvasta.

Syytetyt lain rikkomukset tulevat kaikilta yhteiskunnan aloilta, kertoo Heikkinen.

Folktinget, Kansankäräjät on kansalaisjärjestö, joka ruotsinkielisten oikeuksien puolustajana selvittää onko syytteissä rikottu kielilakia ja vaatii viranomaisilta selvitystä ja oikaisua.

Ruotsinkielisiä hakemuksia ei jakseta lukea

Viranomaisia syytetään myös ruotsinkielisten palvelujen standardisoimisesta tavalla, jossa yksiön oikeuksia loukataan.

Kirkkonummelainen Astrid Nikula kertoo kokeneensa useita kertoja, että esimerkiksi Kansaneläkelaitos vastaa ruotsiksi lähetettyyn hakemukseen valmiiksi tehdyllä tyyppivastauksella, jonka kuvitellaan olevan lähinnä hakijan tapausta.

- Tuntuu ettei papereitani ole edes luettu, sanoo Nikula.

- Suomessa syntyneiden ja asuvien ruotsinkielisten kuvitellaan osaavan suomea, kertoo Nikula - useimmat osaavatkin jonkin verran mutta kun ihminen on sairas tai vanhenee, syvällinen kielitaito häviää.

Nikulalle itselleenkin on ollut yllätys, että maaseudulla Suomessa on paljon ruotsinkielisiä, jotka eivät koskaan ole oppineet suomea eivätkä saa oikeuksiaan ajettua suomeksi.
__________________________________________________

Sisu-uutiset: Teatteria suomenruotsalaisen kielen puolesta

Suomessa suomenruotsalaiset ovat lähteneet taistoon kielensä ja kulttuurinsa puolesta teatterin keinoin. Helsingin Svenska Teaternin uutuusnäytelmässä ruotsin kielen pelastamiseksi on keksitty uusvanha keino -lisääntyminen. Svensk Resning-komedian ensi-ilta on Helsingissä tänä iltana.

Eletään vuotta 2021. Ruotsin kieli on Suomessa pahassa pulassa, mutta joukko nuoria ei jää toimettomaksi.

He päättävät ratkaista ongelman tekemällä lisää lapsia. Tavoitteena on synnyttää vähintään 100 000 uutta suomenruotsalaista mahdollisimman pian.

Svenska Teaternin uutuusnäytelmä Svensk Resning on paitsi hullun hauska komedia myös kannanotto asenneilmapiiriin tämän päivän Suomessa.

Svensk Resning on harvinainen poliittinen näytelmä, etenkin viihteellisistä musikaaleista tunnetussa Helsingin ruotsalaisessa teatterissa.

Näytelmää on jo ehditty kutsua sodanjulistukseksi perussuomalaisia ja heidän ruotsin kieltä väheksyviä puheitaan kohtaan.

Ohjaaja Tobias Zilliacus kiistää, että näytelmä olisi suora kannanotto kevään eduskuntavaaleihin, joissa populistipuolue Perussuomalaiset otti paljon puhutun jytkyvoiton.
__________________________________________________

MTV3: Ruotsalaisesta vastaisku perussuomalaisille

Ruotsalainen teatteri, Svenska Teatern, käy avoimeen, poliittiseen taistoon vastaiskuna perussuomalaisten harrastamalle – jos ei vihapuheelle – niin vähättelypuheelle. Teatterintekijät ovat saaneet tarpeekseen suomenruotsalaisten aseman heikkenemisestä, maahanmuuttajiin ja muihin erilaisiin vähemmistöihin kohdistuvasta sekä koko ajan kasvavasta syrjinnästä.

Vastaisku on musikaalinen komedia Svensk Resning, ruotsalainen nousu, jonka voi myös kaksimielisesti ymmärtää myös miehen erektioksi. Erektiolla nimittäin korjataan hiipuvan vähemmistön ongelma.
Poliittisuus uutta Svenskiksessä

Svenska Teatern on kunnostautunut vuosikaudet viihteellisillä musikaaleilla, joten reipas poliittinen puheenvuoro on uutta. Toki tämäkin komedian muotoon puettu teos on musikaali, sillä tässä talossa on totuttu laulamaan.

Ohjaaja Tobias Zilliacus kertoo, että jokainen suomenruotsalainen törmää tilanteisiin, joissa on lakisääteiset oikeudet eivät toteudu.

– Tietyillä kaduilla ja alueilla joutuu pelkäämään illalla, jos puhuu ruotsia, sanoo Zilliacus. – Moni on saanut turpiinsa. En halua, että minun lapseni kasvavat maassa, jossa ei voi vapaasti puhua äidinkieltään.

Zilliacus kertoo, että jopa viime vuoden aikana kun käsikirjoitusta on tehty, olot ovat selkeästi synkentyneet. Kuntien säästöt leikkaavat ruotsinkielisten palveluja, terveydenhoitoa keskitetään ja asiakkaiden matkat saattavat tulla sietämättömän pitkiksi.

Katkeroitumisen sijaan suomenruotsalaiset kääntävät ongelman luontaisesti huumoriksi: meitä on tehtävä lisää. Komediassa kujeillaan lisääntymisellä ja kaikella siihen liittyvällä hauskuudella. Huhun mukaan myyntiin on tulossa kalsarit, jotka takaavat ruotsalaismallisen nousuliikkeen.

Yleisölle on luvassa interaktiivista toimintaa ennen esityksen alkua ja väliajalla - tarkemmin ei kerrota mitä. Esitys päättyy (ainakin esittelytilaisuudessa) siihen, että näyttelijät lähtevät käsikädessä suorittamaan tehtävää: 100 000 suomenruotsalaista pitäisi synnyttää lisää mahdollisimman pian.