maanantai 29. elokuuta 2011

Verkkouutiset: Maahanmuuttajille opetetaan asumista kädestä pitäen


Asunto on pelkistetty. Lamppujen paikalla roikkuu sähköjohtoja ja kylpyhuoneen vesiputket ovat vähän rempallaan. Edellinen asukas on lähtenyt kiireellä.

Olemme malliasunnossa, jossa maahanmuuttajille opetetaan vuokra-asumisen perusteita Suomessa.

– Näytämme, mitä pitää huomioida, kun tulee uuteen asuntoon. Käymme läpi vastuunjakotaulukon ja asunnon kuntokortin, kertoo Adan Abdi, joka työskentelee asumista tukevassa Voimanpesä-hankkeessa.

Tiettävästi näin konkreettista asumisen ohjausta ei ole aiemmin Suomessa järjestetty.

– Opetamme esimerkiksi, miten lattiakaivo pestään, kertoo projektipäällikkö Marja Manninen.

Tarve koulutukselle ilmeni, kun vuokra-asuntoyhtiö laski, kuinka paljon korjauskustannuksia tietämätön asuminen aiheuttaa.

– Esimerkiksi liesiä pestään väärillä aineilla, jolloin emalipinnoite lähtee, Manninen sanoo.

Netin keskustelupalstoilla liikkuu villejä huhuja, joiden mukaan ihmiset olisivat jopa polttaneet nuotioita sähköliesissä. Tällaista ei ole kuitenkaan tullut projektityöntekijöille vastaan.

Häätö uhkasi heti alussa

Adan Abdilla on kokemusta vuokra-asumisen ongelmista. Somali Abdi tuli Suomeen 12 vuotta sitten joulukuussa yhdessä toisen nuorukaisen kanssa. Toiveet uuden kotimaan suhteen olivat korkealla. Piti saada helposti töitä ja palkkaa.

Töitä ei kuitenkaan tarjottu ja talvinen ympäristö oli vaikea. Abdi oli kuullut huhun, että kun saa asunnon ja menee työvoimakoulutukseen, alkaa saada rahaa.

– Saimme vuokra-asunnon ja tilille ilmestyi rahaa. Olimme iloisia ja ostimme rahalla huonekaluja uuteen asuntoomme, Abdi muistelee.

Samaan aikaan postiluukusta alkoi tulla outoja kirjeitä. Niiden sisällöstä ei saanut selkoa. Miehet laittoivat kirjeet hyllyyn odottamaan tulkkausta. Ne olivat kiireellisiä vuokralaskuja.

– Pian tuli punainen kirje. Ymmärsimme, että se on jotenkin erikoinen. Se oli viimeinen vuokranperintäilmoitus ennen häätöä. Meille tuli hätä, Abdi kertoo.

Aiemmin vuokra oli mennyt suoraan perintään, joten miehet eivät ymmärtäneet, että vuokra pitäisi maksaa nyt erikseen ja tilille ilmestynyt raha oli vuokran maksuun. Kukaan ei ollut kertonut, miten systeemi toimii.

Abdi muistuttaa, että asioita ei voi tietää itsestään.

– Esimerkiksi astianpesukoneen hana pitää olla kiinni. Palovaroitin tarvitsee patterit. On tärkeää, että joku kertoo nämä asiat. Asumisneuvonta pitäisi järjestää ensimmäiseksi ennen kielikoulutustakin.