Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Halla-aho siistiköön suunsa 2.8.2011
Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner kyseenalaisti viikonvaihteessa perussuomalaisten Jussi Halla-ahon aseman hallintovaliokunnan puheenjohtajana (IS 30. 7.).
Osallistuessaan massamurhan muistotilaisuuteen Jungner oli kuullut norjalaisten demareiden ihmettelevän, kuinka perussuomalaisten edustaja voi olla merkittävän, muun muassa maahanmuuttoasioista ja aselaeista vastaavan valiokunnan puheenjohtaja
Norjan massamurhaaja Anders Behring Breivik oli manifestissaan lainannut Halla-ahon kirjoituksia, tosin välillisesti.
Sdp aikoo käsitellä Halla-ahon asemaa kesäkokouksessaan. Jungner toivoo, että Halla-aho miettii asemansa kestävyyttä. Tämä vastasi, ettei harkitse vetäytymistä puheenjohtajan paikalta (STT 30. 7.).
Halla-ahon mielipiteet ja kirjoitukset muun muassa maahanmuuttajista ovat kauniisti sanottuna kiistanalaisia. On lisäksi erittäin poikkeuksellista, että jonkin valiokunnan puheenjohtajan asema kyseenalaistetaan.
Demarien vaatimuksesta hallintovaliokunnan puheenjohtaja tuskin kuitenkaan vaihtuu. Puolueiden välisessä paikkajaossa perussuomalaiset nappasi itselleen tärkeän hallintovaliokunnan puheenjohtajuuden, ja ryhmä nimesi puheenjohtajaksi Halla-ahon. Puheenjohtajan vaihtaminen on siis perussuomalaisten eduskuntaryhmän päätettävissä.
Halla-aho varoittaa demareita (IL 1. 8.), että yhteistyö valiokunnassa voi vaarantua. Kovin ruusuista yhteistyötä ei valiokunnassa voi muutenkaan odottaa – sen verran eri linjoilla Halla-aho on maahanmuuttokysymyksistä ja aselain tiukentamisesta eduskunnan enemmistön kanssa.
Halla-aho ei silti yksin pysty muuttamaan hallituksen tulevia esityksiä. Eduskunnassa enemmistö päättää, niin myös valiokunnissa. Ainoa mitä Halla-aho pystyy tekemään, on venkoilemalla jarruttaa esitysten eteenpäin menoa.
Kansanedustajan kuuluu käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti, myös siviilissä. Verratessaan demareita "alhaisiin matelijoihin" (IS 1. 8.) Halla-aho menee jo rajan yli. Alkuperäinen vertaus on vuosia vanha, mutta hän uusi sen vastikään koskemaan Mikael Jungneria.
Kansanedustajalle saati eduskunnan valiokunnan puheenjohtajalle moinen kielenkäyttö ei kerta kaikkiaan sovi.