Turun Sanomat, pääkirjoitus: Demokratia tarvitsee puolustajia 2.8.2011
Viimeistään Oslon ja Utöyan terrori-iskut ovat tuoneet keskustelupalstoilla vellovat vihapuheet niidenkin tietoon, jotka muutoin ovat onnistuneet kyseisen mielipidefoorumin välttämään. Demokratiaa ja oikeusvaltiota halveksivat, kansanryhmää, rotuja tai uskontoja herjaavat kirjoitukset ja puheet koettelevat koko median sietokyvyn rajoja, mutta aivan erityisesti ne liittyvät internetin keskustelupalstoihin.
Perinteisen median verkkosivuilla tekstit yleensä tarkistetaan etukäteen ennen julkaisua. Muualla tilanne voi olla villimpi ja vapaampi.
Esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvä keskustelu on viime vuosina ja kuukausina tullut sävyltään entistä kärkevämmäksi. Keskustelupalstoilla anonyymit kirjoittajat esittävät kovia, loukkaavia ja ennakkoluuloja vahvistavia väitteitä, joiden todenperäisyys on heppoisella ellei peräti olemattomalla pohjalla.
Poliittinen ilmapiiri, jossa kosiskellaan oletettua kansalaismielipidettä, on rohkaissut ylilyönteihin.
Sananvapaus on demokratialle pyhä arvo, jota on vaalittava ja käytettävä vastuullisesti. Mitä tahansa ei voi julkaista. Myös maahanmuuttoa on voitava arvioida kriittisesti, mutta se ei tarkoita sitä, että lähestytään kriminalisoitua, kansanryhmään kohdistuvaa kiihotusta.
Jonkinlaista verkkomedian pelisääntökeskustelua on demokratiassa syytä käydä. Anonyymiin puskasta ampumiseen kiinnitti huomiota muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halonen (TS 31.7.).
Halonen vaatii puuttumista ylilyönteihin. Hänen mukaansa nykyistä, ”iskujen herkistämää mielentilaa kannattaisi hyvällä tavalla käyttää hyväksi”.
Hyökkäykset demokratiaa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia vastaan tarvitsevat tuhtia puolustusta. Vaivalla rakennettua yhteiskuntamallia vaalitaan muun muassa vastuullisella sananvapaudella.