Verkkouutiset: Halla-ahon voi pudottaa vain Halla-aho - jos hänkään 1.8.2011
Maahanmuuttoasioita käsittelevää eduskunnan hallintovaliokuntaa johtavaa, maahanmuuttokriitikoiden ykkösnimenä tunnettua kansanedustaja Jussi Halla-ahoa (ps.) ei käytännössä pysty erottamaan valiokuntansa johdosta.
Eduskunta valitsi Jussi Halla-ahon keväällä yksimielisesti hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi ja eduskunnan työjärjestyksen 9. pykälän toisen momentin mukaan "eduskunta voi hyväksyttävästä syystä vapauttaa edustajan valiokunnan jäsenyydestä hänen omasta pyynnöstään".
Eli jos Halla-aho ei itse halua erota, ei häntä pystytä valiokuntansa johdosta erottamaankaan. Ja vaikka hän jättäisi eropyyntönsä, eduskunnan pitäisi vielä päättää, ovatko esimerkiksi "väärät mielipiteet" pykälän edellyttämä "hyväksyttävä syy".
Jungner raivostui
SDP:n puoluesihteeri, kansanedustaja Mikael Jungner vaati viikonloppuna Halla-ahon väistymistä valiokunnan johdosta. Hän myös paljasti, että SDP:n eduskuntaryhmä aikoo käsitellä Halla-ahon asemaa kesäkokouksessaan.
Syynä ovat Halla-ahon maahanmuuttokriittiset nettikirjoitukset, joita on perattu Norjan joukkomurhan jälkeen.
Demarit on nostanut takajaloilleen erityisesti viiden vuoden takainen kirjoitus, jossa Halla-aho murjaisi, että "on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti".
Halla-aho lisäsi löylyä sanomalla maanantain Ilta-Sanomissa, että matelijavertaus on osuva ainakin Jungnerin kohdalla.
Ratkaisumahdollisuuksia löytyy
Keskustan puheenjohtaja, ex-pääministeri Mari Kiviniemi arveli maanantaina Ylen Ykkösaamussa, että eduskunta voisi puuttua Halla-ahon asemaan, mutta että kyseessä on perussuomalaisten eduskuntaryhmän asia.
Yksi mahdollisuus olisi se, että perussuomalaisten ryhmä vaihtaisi puolustusvaliokuntaa johtavan Jussi Niinistön ja Halla-ahon tehtävät keskenään. Molemmat olisivat senkin jälkeen sekä valiokuntien puheenjohtajia että puhemiesneuvoston jäseniä, joten muutos saattaisi olla toteutettavissa.
Toinen mahdollisuus olisi, että Halla-aho vaihtaisi tehtäviä perussuomalaisten eduskuntaryhmää johtavan Pirkko Ruohonen-Lernerin kanssa.
Ison eduskuntaryhmän johtaminen voitaisiin työjärjestyksen säätämiseen johtaneiden pohjatekstien mukaan katsoa "hyväksyttäväksi syyksi", mutta käytännössä Ruohonen-Lerner tai puolueen puheenjohtaja Timo Soini tuskin hyväksyisivät Halla-ahoa ryhmänjohtajaksi.
Soini myöskään tuskin tekee vaihtokauppoja nyt johtamastaan ulkoasiainvaliokunnasta Halla-ahon kanssa. Halla-ahoa taas ei taida kiinnostaa Anssi Joutsenlahden (ps.) toisen varapuhemiehen paikka.
Teoreettinenkin vaihtoehto olemassa
Professori Mikael Hidénin kirjoittamassa "eduskunnan Raamatussa", eli nelisen vuotta sitten julkaistussa teoksessa Juridiikkaa ja muotoja eduskuntatyössä nostetaan esiin vielä yksi, joskin hyvin teoreettinen vaihtoehto.
Hidén muistuttaa, että perustuslaissa ei ole asetettu mitään edellytyksiä valiokunnan asettamiselle uudelleen keskenkin vaalikauden mittaisen toimikautensa ja siksi päätös on eduskunnan täysistunnon ja sille ehdotuksia tekevän puhemiesneuvoston harkinnassa kokonaan.
Hidén kuitenkin huomauttaa, että säädöstä ei ole tarkoitettu käytettäväksi reaktiona siihen, miten toimielimen yksittäiset jäsenet ovat tehtävänsä hoitaneet, vaan taustana on ollut lähinnä toimielimen tehtäviä koskevien muutosten ottaminen huomioon.
Professori muistuttaa, että vuonna 1982 perustuslakivaliokunta totesi muutosta aikoinaan tehtäessä edellytetyn, että puhemiesneuvosto ja eduskunta soveltavat säännöstä kansanedustajan mielipidevapautta kunnioittaen.
Jos eduskunta päättäisi puhemiesneuvoston esityksestä valita uuden hallintovaliokunnan tapaus Halla-ahon vuoksi, kyseessä olisi poliittisen historian virstanpylväs.