keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Iisalmen sanomat: Maahanmuuttajaneuvojaa tarvitaan

Iisalmen sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuuttajaneuvojaa tarvitaan 12.10.2011

Yläsavolainen työvoima ikääntyy, eläköityy, väistyy työmarkkinoilta. Alueen elinkeinoelämän rattaat eivät pyöri, ellei saatavilla ole osaavaa ja työtä vieroksumatonta työvoimaa.

Alueen omia asukkaita ei ole tarjoutumassa läheskään kaikkiin tehtäviin. Työntekijän halut ja koulutus eivät välttämättä kohtaa työnantajan tarpeita.

Työnantajat turvautuvat lisääntyvästi ulkomaiseen työvoimaan.

Maahanmuutto lisääntyy. Tässä tilanteessa on rasismin lisääntyminen masentavaa, mutta ei toisekseen mitenkään odottamatonta.

Huligaanijoukko, joka vaihtaa päivänsä toiseksi ilman kunnollista tekemistä ja tervettä päämäärää, ei ymmärrystä ansaitse. Tämä remulauma hyökkää pilkkalausein ja ilkivallanteoin itseään heikommiksi kokemiensa kimppuun tajuamatta olevansa itse tämän pelin heikoin lenkki.

Ylä-Savon seitsemän kuntaa ovat palkkaamassa kiertävän maahanmuuttajaneuvojan. Hänen ei tarvitse todennäköisesti toimettomuutta valitella.

Lokakuun 2010 tilaston mukaan näissä kunnissa asustaa 469 ulkomaalaisperäistä. Ylivoimaisesti eniten eli 180 heistä asustaa Iisalmessa. Lapinlahden ulkomaalaisväestön määrä on 84, Vieremän ja Kiuruveden 59.

Kiertävän maahanmuuttajaneuvojan kustannukset ovat 40 000 euroa. Kustannus jaetaan kuntien maahanmuuttajamäärän perusteella. Eniten eli reilut 15 000 euroa maksaa Iisalmi, vähiten 16:n maahanmuuttajan pääluvun mukaisesti 1 365 euroa panostava Keitele.

Uuden neuvojan ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Vastaanottava Pohjois-Savo -hankkeen neuvontapalvelussa on asioinut 146 henkilöä eli 31 prosenttia alueen maahanmuuttajista. Hanke on siis tavoittanut jo kohderyhmänsä vähintään tyydyttävästi.

Tulija on neuvoton. Hänellä ei yleensä ole tietoa lupa-, sosiaaliturva- ja työnhakukäytännöistä.

Maahanmuuttaja on vahvoilla vasta sitten, kun maan tavat ja kieli ovat siedettävästi hallussa. Siinä meidän eli kantaväestön on syytä heitä parhaamme mukaan auttaa.