keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Nelonen: Somaleilla talvisin yllättävä terveysongelma

Nelonen: Somaleilla talvisin yllättävä terveysongelma 12.10.2011

Auringonvalon vähentyessä lähes jokainen Suomessa asuva saa liian vähän D-vitamiinia. Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän ovat tumma iho, suojaava vaatetus ja ruokavalio.

Vuoden alussa uudistuneen ohjeistuksen mukaan kaikille lapsille pitäisi antaa D-vitamiinilisää päivittäin ja ympäri vuoden. Erityisen tärkeää tämä on tummaihoisilla lapsilla. Vantaalaisen, somalialaislähtöisen Mustafe Hagin perheessä kaikki kolme lasta saavat D-vitamiinia päivittäin tippoina tai liuoksena.

"Lapset ottavat sitä mielellään. Heillä on suorastaan kilpailu siitä, kuka saa ensin", Hagi sanoo.

Hän kertoo, että asia otettiin esille neuvolassa, kun Abdirahman-poika syntyi 3,5 vuotta sitten. Sosionomiksi opiskeleva Hagi uskoo, että maahanmuuttajat ovat yleensä tietoisia vitamiinilisän tarpeesta.

"Mutta kyse on asenteesta. Usein maahanmuuttajat antavat D-vitamiinia lapselle muutaman ensimmäisen kuukauden, mutta sitten se jää. He ajattelevat, että eihän sellaista tarvittu kotimaassakaan."

D-vitamiinilisää syövät myös Hagi ja hänen vaimonsa. Syynä tähän on se, että selkäkipujen takia lääkääriin mennyt Hagi sai vuosi sitten kuulla sairastavansa lähes pahalaatuista epidemista D-vitamiinin puutosta.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin somalinaisten D-vitamiinitilanne on erittäin huono. Professori Christel Lamberg-Allardt sanoo, että somalit voisivat käydä keskustelemassa lääkärin kanssa D-vitamiinitilanteestaan ja jos tarpeen, syödä vitamiinilisää aluksia jopa suosituksia suurempia määriä.

Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa on huomattu, että somalilapsilla on murtumia ja infektioita enemmän kuin valtaväestöön kuuluvilla. D-vitamiinipuutos johtaa luiden haurastumiseen ja altistaa murtumille. Pahimmillaan seurauksena on osteoporoosi.