keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Etelä-Suomen Sanomat: HS:n päätoimittaja: Maahanmuuttojutuista seuraa palautevyöry

Etelä-Suomen Sanomat: HS:n päätoimittaja: Maahanmuuttojutuista seuraa palautevyöry 2.11.2011

Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Venäläinen kertoo, että lehden maahanmuuttoaiheisista jutuista seuraa aina palautevyöry. Lukijat saattavat moittia samaa juttua toisaalta "järkyttävän rasistiseksi" ja toisaalta "vihervasemmistolaiseksi maahanmuuttajien hyysäykseksi".

-Jokaisella uutisjournalistilla on varmasti pyrkimys objektiivisuuteen, mutta kukaan ei varmasti pysty olemaan täysin objektiivinen. Kaikilla on omat lähtökohtansa, Venäläinen sanoi JSN:n ja Vähemmistövaltuutetun seminaarissa.
Venäläisen mukaan Helsingin Sanomat on tietoisesti pyrkinyt nostamaan maahanmuuttoa, rasismia ja suvaitsevaisuutta koskevia asioita vahvasti esiin, koska kyseessä on merkittävä yhteiskunnallinen aihe ja koska poliittinen ilmapiiri Suomessa on muuttunut.

Päätoimittaja myöntää, että suomalaismedia on sortunut esimerkiksi yleistämiseen maahanmuuttajia koskevassa uutisoinnissa.

-Maahanmuutto on suomalaisessa yhteiskunnassa varsin uusi asia, ja median tehtävä on taustoittaa, analysoida ja valita näkökulmia. Kun se tehdään nopealla varoitusajalla, on usein syyllistytty varmasti hyvinkin lyhytnäköisiin johtopäätöksiin. Otan kyllä piikkiini monenlaisen kritiikin, joka maahanmuuttojournalismiin liittyy.

Venäläisen mielestä tärkeintä on nyt, että maahanmuuttoon liittyvistä asioista - myös negatiivisista - puhutaan niiden oikeilla nimillä. Helsingin Sanomien toimituksessa on viime aikoina pohdittu paljon sitä, missä menee maahanmuuttajan raja.

-Onko maahanmuuttajan lapsi enää maahanmuuttaja, jos hän puhuu täydellistä suomea? Venäläinen kysyy.