keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Suomenmaa: Joko Soini uskaltaa vetää rajaa?

Suomenmaa, pääkirjoitus: Joko Soini uskaltaa vetää rajaa? 2.11.2011
Kansan Uutiset: Helsingin Pride-iskijällä on uusnatsitausta 1.11.2011

Suomalaisen uusnatsiryhmän jäsenhakemusten päätyminen julkisuuteen on tuonut ilmi hämmentävän tiedon: perussuomalaisen puolueen eduskunta-avustaja Ulla Pyysalo on hakenut ”Suomalaisen vastarintaliikkeen” jäsenyyttä (Helsingin Sanomat 1.11.). Järjestö on kansallissosialistinen uusnatsijärjestö.

Entistä hämmentävämmäksi tieto muuttuu, kun Pyysalo tiedetään perussuomalaisten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Juha Eerolan avustajaksi. Pyysalo kertoo HS:lle Eerolan tietävän hakemuksesta. Eerola on suhtautunut asiaan Pyysalon mukaan ”ihan hyvin”.

Vielä hämmentävämpää on, että Pyysalo ei ole varma, aikooko hän olla uusnatsiliikkeen kanssa tekemisissä tulevaisuudessa.

Avustaja Pyysalon toiminta ja varapuheenjohtaja Eerolan suhtautuminen asiaan kertovat karusti, että perussuomalaisten piirissä toimii äärioikeistolaisuutta ja suoranaista fasismia kannattavia suomalaisia. Heitä on siis eduskunnassakin.

Tapaus järkyttää varmasti monia perussuomalaisuuteen uskovia. Uusnatsismi on hitleriläisen rotuopin ja sotakiihkoilun ihannointia ja apinointia. Sopiiko sellainen perussuomalaiseen aatemaailmaan?

Puheenjohtaja Timo Soinia on ennenkin vaadittu tekemään pesäeroa perussuomalaisiin ujuttautuneisiin rasismin ja fasismin kannattajiin. Soini on tätä tilintekoa vältellyt. Häneltä on puuttunut rohkeutta. Uusnatsismin tuomitsemiseen sitä pitäisi ainakin löytyä.

Jos puolueen varapuheenjohtaja pitää uusnatsiksi haluavaa avustajanaan ja suhtautuu tämän maailmankatsomukseen ”ihan hyvin”, puolue on sotkeutunut jo syvälle.

__________________________________________

Kansan Uutiset: Helsingin Pride-iskijällä on uusnatsitausta 1.11.2011

Ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomittu haku Kansalliseen Vastarintaliikkeeseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime toukokuussa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin kolme miestä iskusta seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen heinäkuussa 2010. He muun muassa sumuttivat pippurikaasua rauhanomaiseen kulkueeseen. Neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen miehet saivat 88 pahoinpitelystä ja 71 ihmisen poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta.

Rikosten uhrit ovat valittaneet lieväksi katsomastaan tuomiosta hovioikeuteen.

Tiistaina tuli ilmi, että uusnatsijärjestö Kansallinen Vastarinta kytkeytyy Pride-iskuun. Kansallisen Vastarintaliikkeen julkisuuteen vuodettu jäsenhakemusrekisteri paljastaa, että yksi tuomituista on hakenut sen jäsenyyttä. Hakemuksessa hän mainitsee tuntevansa entuudestaan muita liikkeen jäseniä.

”Terve, tiedän jo ennestään jonkin verran liikkeen jäseniä, kuten Helsingistä Epun ja Tomin”, hakemuksessa lukee.

Perussuomalaisia jäsenhakemuksia

Helsingin Sanomat kertoo tiistaina, että perussuomalaisten varapuheenjohtajan Juho Eerolan eduskunta-avustaja Ulla Pyysalo on hakenut uusnatsijärjestön jäsenyyttä pari vuotta sitten. Omien sanojensa mukaan hän on sen jälkeen unohtanut asian. Jäsenhakemusta hän perusteli sillä, että on ”isänmaallinen ihminen.”

Lehtitietojen mukaan myös Limingan Perussuomalaisten puheenjohtaja Tuomas Okkonen on pyrkinyt natsijärjestöön viime kesänä. Hän sanoo olleensa humalassa ja peruneensa hakemuksen.

Suomen Vastarintaliike määrittelee itsensä kansallissosialistiseksi. Se vastustaa monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa. Ryhmän toimintaa seuraavan Suojelupoliisin mukaan järjestön toiminta on lähinnä nettipropagandaa ja tarrojen liimailua.

Tieto yhteydestä Pride-iskuun kertoo, että on se muutakin.

Pride-iskun uusnatsiyhteydestä kertoi ensimmäisenä Kansallinen tutkimus -niminen blogi

___________________________________________

Kulttuurivihkot: Tomi Toivio: Äärioikeiston verkostoituminen paljastui

Viime päivinä mediassa on käsitelty paljon Kansallisen vastarinta -järjestön Patriootti.com-sivuston tietomurtoa, jossa järjestön jäsenhakemukset vuosivat julkisuuteen. Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolan eduskunta-avustaja Ulla Pyysalo ja Limingan perussuomalaisten johtaja Tuomas Okkonen olivat hakeneet uusnatsijärjestön jäsenyyttä.

Varsin tyylitajuisesti Ulla Pyysalo poseerasi kohun aikaan Facebookin profiilikuvassaan kädessään ilmeisesti vain kertalaukauksia ampumaan muutettu rynnäkkökiväärin versio, mikä toi mieleen Norjan terroristi-iskun. Juho Eerola on itse äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön jäsen, kuten myös perussuomalaisten edustajat James Hirvisaari, Jussi Halla-aho ja Olli Immonen.

Tuomas Okkonen puolestaan kirjoitti jäsenhakemuksessaan: “Kun kuulet mitä me ollaan suunniteltu, niin samaa kuoppaa kaivetaan...” Mitä kuoppaa kaivetaan? Kenelle? Ja mitkä järjestöt kaivavat? Okkonen näihin kysymyksiin tuskin vastaa, sillä hän väitti lähettäneensä jäsenhakemuksensa humalassa. Ulla Pyysalo taas vetosi tietämättömyyteensä: eihän eduskunta-avustaja (tai jäsenhakemuksen aikaan keskustalainen kunnallispoliitikko) voi tietää politiikasta niin paljon, että tunnistaisi sanan kansallissosialismi merkitsevän natsismia.

Yhteys Pride-iskuun

Suomessa Kansallinen vastarinta tunnetaan erityisesti propagandatarrojen levittämisestä, mutta tietovuodossa paljastui ilmeisesti ainakin yhden Kansallisen vastarinnan jäsenen osallistuneen Helsinki Pride -kulkuetta vastaan tehtyyn pippurikaasuiskuun vuonna 2010. Toinen liikkeen tunnettu tempaus on riehuminen Oulun vaalikojuilla viime eduskuntavaalien vaalikampanjan aikaan. Ryhmä järjesti myös kansainvälisen äärioikeiston Taistele vastaan -seminaarin Helsingissä lokakuussa 2011.

Kansallinen vastarinta on paikallinen versio ruotsalaisesta Svenska Måtstandrörelsenistä. Tämä verkosto pyrkii luomaan Pohjoismaista kansallissosialistisen tasavallan. Ruotsissa järjestöä johtaa Klas Lund, joka on ollut vankilassa tuomittuna taposta. Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan järjestö on maan pahin turvallisuusuhka. Ruotsissa järjestön jäseniä on tuomittu ainakin ammattiyhdistysaktivisti Björn Söderbergin murhasta, taposta, useista pahoinpitelyistä, armeijan aseiden varkaudesta ja aseellisesta ryöstöstä.

Suomessa Kansallista vastarintaa johtaa oululainen Henrik Holappa, joka haki pakolaisvastaisuudestaan huolimatta Yhdysvalloista poliittista turvapaikkaa, sillä oli vaarassa saada syytteen maahanmuuttajanuorien kunnianloukkauksesta. Yhdysvalloissa Holappa kuitenkin laitettiin vankilaan ja lopulta hänet karkotettiin Suomeen, sillä kunnianloukkausjutusta tuli syyttämättäjättämispäätös.

Holappa onnistui kuitenkin tutustumaan matkallaan Yhdysvaltojen äärioikeiston johtajiin, kuten John de Nugentiin ja David Dukeen. Äärioikeistolle ominaisia henkilökemiaongelmiakin näyttää olleen, sillä Henrik Holappa väitti myöhemmin Nugentin olevan skitsofreenikko, poliisin ilmiantaja ja juutalaisten kätyri.

Kohti maanalaista toimintaa?

Vaikka äärioikeiston yhteistyökyvyt näyttävät ajoittain olevan hyvin heikot, on kuitenkin selvää pyrkimystä yhteistyöhön. Homma-foorumilla aktiivisen ja Suomen Sisun jäsenyyden julkisesti tunnustaneen perussuomalaisten kansanedustajan avustaja on hakeutunut avoimesti kansallissosialismia tunnustavan järjestön jäseneksi. Niin sanotun maahanmuuttokritiikin edustajien kytkökset vanhanaikaiseen äärioikeistoon paljastuvat vähitellen.

Perussuomalaiset tulevat luultavasti hajoamaan äärioikeistolaiseen ja pelkästään oikeistopopulistiseen haaraan. Kun yritys brändätä fasismi uudestaan “maahanmuuttokritiikiksi” epäonnistuu, saattaa äärioikeisto siirtyä maan alle ja pyrkiä entistä enemmän saavuttamaan ihanneyhteiskuntansa väkivallan ja terrorismin avulla.