lauantai 5. marraskuuta 2011

Uusi Suomi: Kerjäläisten reviirit kauhistuttivat ylipormestarin

Uusi Suomi: Kerjäläisten reviirit kauhistuttivat ylipormestarin 5.11.2011

Kokoomusvaikuttaja, ylipormestari Raimo Ilaskivi nostaa jälleen esiin kiistelyä herättäneen ehdotuksen kerjäyskiellosta. Ilaskiven mielestä kerjääminen tulisi kieltää lailla.

Ilaskivi, 83-vuotias entinen Helsingin kaupunginjohtaja, ihmettelee pääkaupungin kerjäläisiä Puheenvuoro-blogissaan.

Häntä kummastuttaa, etteivät uutiset kerjäläisten ”reviirijaosta” Helsingissä ole herättäneet Suomessa suurempaa julkista keskustelua. Hän viittaa Helsingin Sanomien reportaasiin, jossa suomalaistoimittaja naamioitui kerjäläiseksi. Romanikerjäläiset hätistivät pian valekerjäläisen omiksi katsomiltaan alueilta.

–Jos kerjäämiseen ei haluta puuttua, mitä tulisi tehdä reviirijakojen suhteen? Antaako ulkomaalaisten jengien vallata maan pääkaupungin kaduilta ja toreilta omat alueensa, jotka kuuluvat vain heille ja joille ei edes syntyperäisillä suomalaisilla vähäosaisilla ole asiaa. Vastausta sopii odottaa nimenomaan niiltä, jotka ovat vapaan kerjäämisoikeuden kannattajia, haastaa Ilaskivi.

Muun muassa kokoomusministeri Alexander Stubb kuuluu kerjäyskiellon vastustajiin. Hänen mukaansa kielto ei ole oikea eikä toimiva tapa ratkaista romanien ongelmia.

Kerjäyskiellosta käytiin viime eduskuntakauden loppupuolella kovaa keskustelua, jonka lopuksi aloite hylättiin. Ilaskivi tuhahtaa vastustajien perusteluille todeten, että ”on kuulemma niin paljon yksityiskohtia, moraalisia, tasa-arvoon liittyviä, humanitäärisiä jne, että ei tällainen laki enää ole paikallaan”. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että suomalainen yhteiskunta on uudessa tilanteessa.

–Veteraanit puolustivat meille oikeuden pitää oma maamme meille kuuluvana, suomalaisena reviirinä, etupiirinä. --- Kun nyt sitten tätä omaa isänmaatamme muut, tänne tulleet, ovat alkaneet jaeskella omiin etupiireihinsä, hieman se herättää ihmetystä. Tähänkö on tultu? kysyy Ilaskivi.