Uusi Suomi: Ministeriö: Perussuomalaiset nuoret toimivat lain hengen vastaisesti 6.5.2013
Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvoksen Immo Parviaisen mukaan Perussuomalaisilla nuorilla on ollut kannanottoja, jotka voi tulkita monikulttuurisuuden vastaisiksi.
– Voi kysyä, ovatko ne nuorisolain hengen mukaisia, Parviainen sanoo Uudelle Suomelle.
Nuorisolaissa säädetään esimerkiksi siitä, millä perusteilla ja millaiset nuorisojärjestöt järjestöt voivat saada valtion avustusta.
Parviaisen mukaan kannanottojen sisältö ei ole ainakaan toistaiseksi vaikuttanut perussuomalaisten nuorisojärjestön saamaan avustukseen.
– Lain mukaan järjestön tulee toteuttaa nuorisolakia. Jos ihan pilkun tarkkaan noudatetaan lakia, sen pitäisi vaikuttaa, Parviainen sanoo.
Parviaisen mukaan ei ole kuitenkaan selvää, voiko kannanottoja pitää järjestön virallisena linjana. Esimerkiksi järjestön periaateohjelmassa ei Parviaisen mukaan ole lainvastaisia linjauksia.
Perussuomalaiset nuoret jätti opetus- ja kulttuuriministeriölle oikaisuvaatimuksen vuoden 2013 avustuksista nuorisojärjestöille. Järjestön mukaan sitä on kohdeltu rahanjaossa epäoikeudenmukaisesti.
Esimerkiksi Sosiaalidemokraattiset nuoret saa jäsentä kohti yli kymmenkertaisen määrän avustusta verrattuna Perussuomalaisiin nuoriin.
Perussuomalaisten nuorten avustus kuitenkin nousi tänä vuonna 20 000 euroon. Avustus nousi neljänneksellä viime vuodesta, jolloin summa oli 15 000 euroa.
Nuorisolain mukaan avustukset määräytyvä toiminnan laajuuden, laadun ja taloudellisuuden perusteella. Immosen mukaan Perussuomalaisilla nuorilla, joka on suhteellisen uusi järjestö, ei ole ollut kovin montaa valtakunnallista tapahtumaa viime vuonna verrattuna muiden suurten puolueiden nuorisojärjestöjen toimintaan.
– Heidän jäsenmääränsä on kuitenkin kasvanut selkeästi, ja se on otettu huomioon avustuksessa, Parviainen sanoo.
Vuoden 2012 alussa Perussuomalaisilla nuorilla oli 1 279 iältään 16-28-vuotiasta jäsentä, mutta vuoden 2013 alkuun mennessä jäseniä oli tullut 692 lisää. Demarinuorilla jäseniä on noin 5000, kokoomusnuorilla 6000 ja keskustanuorilla yli 10 000.
Perussuomalaisten nuorten avustus nousi enemmän kuin millään muulla poliittisella nuorisojärjestöllä. Esimerkiksi demarinuorten avustus pieneni.
Parviaisen mukaan yksi syy siihen, että Perussuomalaisten nuorten avustus on jäsentä kohti monta kertaa pienempi kuin muiden suurten puolueiden nuorisojärjestöillä on se, että avustusten myöntämisessä pyritään noudattamaan ennustettavuutta.
Osa poliittisista nuorisojärjestöistä on ollut olemassa lähes sata vuotta.
– Perussuomalaiset nuoret ovat olleet avustuskelpoisia muutaman vuoden, ja koko sen ajan avustus on noussut, Parviainen perustelee.
Esimerkiksi demarinuorten avustus sen sijaan laski viime vuodesta noin 5000 eurolla. Nyt demarinuoret saivat 557 500 euroa.
– Järjestöiltä, joissa aktiivisuus on pienentynyt, avustusta on leikattu. Perussuomalaisten nuorten avustusta on ripeästi ruvettu nostamaan, Sosiaalidemokraattisten nuorten avustusta pienennetty, Parviainen sanoo.
Myös koko nuorisojärjestöille jaettava avustussumma pieneni 500 000 eurolla viime vuoden reilusta 11,7 miljoonasta. Potti pieneni ensimmäisen kerran sitten 1990-luvun laman.
Parviaisen mukaan Perussuomalaisten avustus olisi voinut kasvaa enemmän, jos myös jaettava summa olisi kasvanut.
– Itse asiassa nykyisen ministerin aikana isompien järjestöjen avustuksia on leikattu ja esimerkiksi Perussuomalaisten nuorten avustuksia nostettu, Parviainen sanoo.
Järjestöt toimittavat avustushakemuksensa yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriölle muun muassa selvityksen toiminnastaan. Selvityslomakkeissa kysytään myös järjestettyjä tapahtumia ja osallistujamääriä.
Perussuomalaiset nuoret kertovat järjestön johdon kiertäneen muun muassa ennen presidentinvaaleja ja kuntavaaleja ympäri Suomea ja kampanjoineen vaalien yhteydessä. Järjestö järjesti muun muassa kampanjan, jonka tarkoitus oli houkutella nuoria ehdokkaita kuntavaaleihin. Kevätkokouksensa yhteydessä järjestö järjesti suurpetopoliittisen seminaarin.
Kuntavaalien aikaan järjestö järjesti kuntavaaliehdokkaille koulutustilaisuudet Helsingissä ja Salossa. Kouluttajana oli perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.
Oulussa piirijärjestö järjesti maahanmuuttoa käsittelevän tapahtuman, jossa puhujina olivat perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Olli Immonen.