keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

HS: Ulkoministeri Soini Tallinnassa: Pakolaisongelmaa ei ratkaista sijoittamalla ihmisiä Suomen rajojen sisälle

Helsingin Sanomat: Ulkoministeri Soini Tallinnassa: Pakolaisongelmaa ei ratkaista sijoittamalla ihmisiä Suomen rajojen sisälle 3.6.2015
Yle: Suomi ja Viro yhdessä Euroopan komission ihmiskiintiöitä vastaan

Pakolaiskysymys on ratkaistava ongelman syntyjuurilla, ei sijoittamalla ihmisiä Suomen rajojen sisäpuolelle, sanoi ulkoministeri Timo Soini lehdistötilaisuudessa Tallinnassa.

Soini esiintyi Tallinnassa ensimmäistä kertaa ulkoministerinä lehdistölle ulkomailla. Tukholmassa ulkoministerit eivät pitäneet lehdistötilaisuutta.

Suomi ei voi hyväksyä tuhansien ihmisten uppoamista Välimereen ja on siksi valmis lähettämään miesvoimaa paikan päälle kamppailemaan ihmiskauppaa vastaan. Sen sijaan Suomi vastustaa EU:n komission määräämiä pakolaiskiintiöitä.

"Mikään toimielin ei voi määrätä Suomelle, kuinka paljon vastaanotetaan ihmisiä", sanoi Soini.

Viron ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannus korosti EU:n yhtenäisen linjan merkitystä myös Välimeren pakolaiskysymyksessä.

"Emme halua jäädä sivustakatsojiksi, mutta kullekin valtiolle kyvyn mukaan", sanoi Pentus-Rosimannus.

Soini tapasi Tallinnassa ulkoministeri Pentus-Rosimannusin torstai-iltapäivänä. Välimeren pakolaiskysymyksen lisäksi he keskustelivat Suomen ja Viron välisistä energiayhteyksistä, digitalisaatiosta ja tilanteesta Ukrainassa.

Pentus-Rosimannus ilmoitti tukevansa Venäjän vastaisten pakotteiden jatkamista. Tähän kysymykseen Soini vastasi, että Suomi noudattaa EU:n yhteistä linjaa.

Soini kiiruhti lehdistötilaisuudesta puutarhavastaanotolle, jonka Suomen Tallinnan-lähetystö järjestää huomisen puolustusvoimain lippujuhlan kunniaksi.


___________________________________________


Yle: Suomi ja Viro yhdessä Euroopan komission ihmiskiintiöitä vastaan

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) piti iltapäivällä ensimmäisen ulkomaisen lehdistötilaisuutensa yhdessä Viron ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannusen kanssa Tallinnassa.

Viroon tekemänsä ystävyysvierailun aikana ulkoministeri Soini suomi kovasanaisesti Euroopan Komission suunnitelmia yrittää ratkaista Välimeren ylittävistä turvapaikan hakijoista syntynyttä ongelmaa jakamalla heitä tiettyjen kiintiöiden perusteella Itä-Euroopan maihin. Komission suunnitelman mukaan muun muassa Viron pitäisi ottaa vastaan yli tuhat turvapaikan hakijaa parissa vuodessa.

– Olemme Suomessa pakolaiskysymyksen ratkaisemisessa vahvasti sitä mieltä, että jokaisen Euroopan Unionin jäsenmaan pitäisi saada itse päättää asioista. Ei voi olla oikein, että joku organisaatio päättää asioista maiden puolesta, sanoi ulkoministeri Soini lehdistötilaisuudessa.

Viro ja Suomi ovat Komission suunnitelmista yhtä mieltä ja aikovat toimia yhdessä tilanteen saattamiseksi oikeille raiteille, korostivat ulkoministerit. Suomi on ulkoministeri Soinin mukaan lisäksi valmis antamaan asiantuntijoita ja kalustoa Pohjois-Libyassa ja Välimerellä tehtäviin ponnistuksiin ihmiskaupan vähentämiseksi.

Viron ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannus sanoi tilanteen Euroopan eteläisellä lohkolla olevan vaikea. Vaikeimmin pakolaisista ja turvapaikan hakijoista kärsiviä maita pitää hänen mukaansa luonnollisesti auttaa.

– EU:n voima on yhtenäisyydessä, emmekä halua missään nimessä jäädä pelkiksi sivustakatsojiksi. Virossa selvitetään parhaillaan kuumeisesti, paljonko valtio voi yleensä ottaa pakolaisia vastaan, sanoi Pentus-Rosimannus.

Suomen ja Viron ulkoministerien tapaamisessa käsiteltiin myös muun muassa Ukrainan ja Venäjän suhteita, kysymystä LNG -terminaalista sekä vaikeaa Kreikan tilannetta.