maanantai 1. kesäkuuta 2015

Yle: Nuorison rähinöinti puhuttaa pikkukaupungissa – "Riidat eivät ole aina kiinni siitä, mitä kieltä puhutaan"

Yle: Nuorison rähinöinti puhuttaa pikkukaupungissa – "Riidat eivät ole aina kiinni siitä, mitä kieltä puhutaan" 1.6.2015

Poliisi ja nuorisotoimi toppuuttelevat puheita Pietarsaaresta tavanomaista ongelmallisempana alueena. Koulujenpäättymisjuhlinta äityi kaupungissa rajuksi ja johti muun muassa kahteen puukotukseen. Nuorisosihteeri myöntää alkuvuoden kyllä olleen levoton. Rikoskomisario ei halua tehdä asiasta maahanmuuttajakeskustelua.

Pietarsaaren Koulupuistossa koettiin lauantai-iltana poikkeuksellisen rajua menoa, kun nuorison juhlinta johti muun muassa kahteen puukotukseen. Tapahtumien kulku on edelleen osin epäselvää , mutta poliisin mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun 16-vuotias poika löi samanikäistä tyttöä nyrkillä kasvoihin.

Uhrin kaveri sekaantui tilanteeseen, ja tämän kaverilla taas oli teräase. Lopputuloksena kaksi ihmistä sai vammoja, toinen heistä paikattiin paikan päällä ja toinen vietiin sairaalaan. Poliisin mukana hänkin kotiutuu maanantaina. Kaksi poikaa on otettu kiinni.

Toisessa, täysin erillisessä tapauksessa vaurioitettiin poliisiautoa ja heiteltiin kiviä.

"Nuorten riidat eivät aina johdu kulttuurieroista"

Ylikonstaapeli Jorma Malinen kommentoi asiaa Iltalehdessä ja sanoo haastattelussa, että kaupungin tilanne on muuttunut kaoottiseksi. Hän toteaa myös, että nykyään lähes kaikissa jutuissa on mukana ulkomaalaistaustaisia.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ove Storvall ei kuitenkaan näe yhtä suoraa yhteyttä maahanmuuttajien ja levottomuuksien välillä. Hänen mukaansa on luonnollista, että ulkomaalaisten lisääntyminen näkyy myös poliisin tilastoissa. Hän on silti sitä mieltä, että suurin osa epäillyistä on "kotimaista tuotantoa".

– Vastaanottokeskuksen kautta on mennyt tuhansia ihmisiä vuosien aikana ja vain murto-osa on tehnyt rikoksia, jotka näkyvät tilastoissamme. En näe että keskusta on syytä mitenkään mustamaalata, sanoo Storvall.

Storvall pitää Yle Österbottenin haastattelussa poikkeuksellisena sitä, että poika kohdistaa väkivaltaa tyttöön. Yleisesti ottaen hänen mukaansa nuorten keskuudessa syntyy riitoja "milloin mistäkin":

– Useimmiten joku katselee vähän pitkään jonkun toisen tyttökaveria ja siitä syntyy riita. Nuorten riidat eivät ole aina kiinni siitä, mitä kieltä puhutaan tai mistä kulttuurista ollaan.

Storvall ei myöskään usko, että lääkkeiden väärinkäyttö on Pietarsaaren seudulla sen suurempi ongelma kuin muuallakaan, vaikka apteekkimurtoja onkin tapahtunut alueella paljon.

Levottomuus lisääntynyt tänä vuonna

Nuorisosihteeri Tiina Höylä-Männistö ei hänkään usko, että kaupunki olisi muita levottomampi. Hän sanoo Yle Österbottenin haastattelussa kuitenkin, että tämän vuoden puolella häiriöt ovat lisääntyneet. Esimerkiksi ABC on joutunut rajoittamaan nuorten oleskelua tiloissaan.

Nuorisosihteeri ei osaa arvioida, mitä rauhattomuuden taustalla on. Osasyyksi hän arvioi sitä, että Pietarsaareen kerääntyy usein nuoria myös lähikunnista ja isossa joukossa ongelmat puhkeavat helpommin.

Tupakkamakasiinilla nuorisotiloissa ongelmia ei ole ollut, mutta tilat sulkeutuivat kesäksi. Höylä-Männistö ei usko, että nuorisotilat houkuttelisivat kesäkeleillä. Jotain on hänen mukaansa kuitenkin keksittävä, ja esimerkiksi ensi kerraksi koulujen päättymisen juhlintaan on kehiteltävä jotain, mikä houkuttelee nuoret muualle kuin Koulupuistoon.