perjantai 12. kesäkuuta 2015

Yle: Suomi korostaa vapaaehtoisuutta ja hätätilaa turvapaikanhakijoiden siirroissa

Yle: Suomi korostaa vapaaehtoisuutta ja hätätilaa turvapaikanhakijoiden siirroissa 12.6.2015
Tiedote: EU-ministerivaliokunnan kokous 12.6.2015
Yle: Turvapaikanhakijoiden siirrot saattavat kaatua Itä-Euroopan vastustukseen
Aamulehti: Hallitus sisällyttäisi Välimeren kriisin turvapaikanhakijat nykyisiin pakolaiskiintiöihin
Yle: Räsänen: Turvapaikkaesitykseen selkeä kielteinen kanta
MTV3: Järjestöt pitävät hallituksen päätöstä pakolaiskiintiöstä surkuhupaisana
Sisäministeriön tiedote: Euroopan komissio: Välimeren turvapaikanhakijoita jaettava tasaisemmin jäsenmaiden välillä
Vihreä Lanka: Suomi vaihtaa kiintiöpakolaiset Välimereltä tulleisiin
Verkkouutiset: Biaudet ja Blomqvist Välimeren pakolaiskriisistä: Suomi ei voi seurata sivusta

Tiedotteen mukaan Suomi edellyttää, että EU-komission ehdottamat turvapaikanhakijoiden siirrot perustuvat hätätilamenettelyyn.

Turvapaikanhakijoiden siirrot EU-maasta toiseen perustuvat vapaaehtoisuuteen, linjasi EU-ministerivaliokunta kokouksessaan tänään perjantaina.

Ministerivaliokunnan tiedotteen mukaan Suomi on valmis käsittelemään EU-komission esitystä väliaikaisiksi, jäsenvaltioita sitoviksi toimenpiteiksi.

EU-komissio on ehdottanut, että jäsenmaiden on vastaanotettava turvapaikanhakijoita nykyistä tasaisemmin. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että turvapaikanhakijoita siirrettäisiin Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin. Lisäksi komissio on esittänyt, että EU-mailla olisi yhteinen pakolaiskiintiö Syyrian sisällissotaa pakeneville ihmisille.

Ministerivaliokunnan tiedotteen mukaan Suomi edellyttää, että siirrot ovat poikkeuksellisia ja perustuvat hätätilamenettelyyn.

– Suomi määrittelee kantansa maan kokonaisedun pohjalta, tiedotteessa linjataan.

Hallitus luvannut pitää kiintiöpakolaisten määrän ainakin ennallaan

Komission aloitteessa 40 000 turvapaikanhakijan siirtäminen sitoisi jäsenmaita. Suomen osuus olisi lähes 800 turvapaikanhakijaa ja lähes 300 kiintiöpakolaista. Suomen pakolaiskiintiö on tänä vuonna sama kuin viime vuonna eli 1 050 ihmistä. Määrää nostettiin Syyrian sodan takia.

Tuoreessa hallitusohjelmassa kuvaillaan, että Suomi pitää kiintiöpakolaisten määrän ainakin viime vuosien tasolla.

Siirtolaisia saapuu Välimeren yli eniten Italiaan ja Kreikkaan, joilla on vaikeuksia huolehtia ihmisistä. Esimerkiksi avustusjärjestöt painottavat, että maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan ennen. EU on päättänyt, että ihmissalakuljettajien aluksia tuhotaan Libyassa. Ongelmien alkusyihin puuttuminen on vaikeampaa.

Odotettavissa vaikea keskustelu

Välimerellä on hukkunut tänä vuonna noin 2 000 meren yli yrittänyttä siirtolaista. YK:n arvion mukaan 60 000 ihmistä on yrittänyt päästä Eurooppaan tämän vuoden aikana pelkästään Libyan kautta.

Ensi tiistaina EU-maiden sisäministerit kokoontuvat käsittelemään siirtolaisasiaa. Siitä puhutaan myös EU-huippukokouksessa juhannuksen jälkeen. Ratkaisuun pääseminen voi olla niin vaikeaa, että siirtolaisien kohtaloa puidaan myös ylimääräisessä huippukokouksessa kenties heinäkuussa.

Turvapaikanhakijoiden hajauttamista ovat vastustaneet useat EU-maat kuten Britannia, Saksa ja itäisen Euroopan maat.

________________________________

Tiedote: EU-ministerivaliokunnan kokous 12.6.2015

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa 12. kesäkuuta käsiteltiin osana oikeus- ja sisäasiain neuvoston kokoukseen (15. – 16.6.) valmistautumista mm. komission ehdotusta turvapaikan hakijoita koskevien sisäisten siirtojen toteuttamiseksi. Lisäksi ministerivaliokunnassa keskusteltiin komission digitaalisia sisämarkkinoita koskevasta strategiasta.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että hallitusohjelman mukaisesti sisäiset siirrot, joilla turvapaikan hakijoita voidaan siirtää EU-jäsenmaasta toiseen, perustuvat vapaaehtoisuuteen. Suomi on kuitenkin valmis käsittelemään komission esitystä väliaikaisiksi, jäsenvaltioita sitoviksi toimenpiteiksi, joilla turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta siirrettäisiin muihin jäsenmaihin, mukaan lukien Suomeen. Suomi edellyttää, että tällaiset toimenpiteet ovat poikkeuksellisia, ajallisesti ja määrällisesti rajattuja ja perustuvat selkeästi perussopimuksessa määriteltyyn hätätilamenettelyyn. Ministerivaliokunnan mukaan ehdotukseen liittyy myös useita kysymyksiä, jotka tulee ratkaista ehdotuksen käsittelyssä. Kun neuvosto aikanaan tekee ratkaisuaan päätösesityksestä, mahdollisesti määräenemmistöllä, Suomi määrittelee oman kantansa maan kokonaisedun pohjalta.

________________________________

Yle: Turvapaikanhakijoiden siirrot saattavat kaatua Itä-Euroopan vastustukseen

EU-komission esitys ei kelpaa sellaisenaan kuin harvoille EU-maille. Vaikutusvaltaiset Saksa ja Ranska kuitenkin haluavat taakanjakoa.

EU-maiden sisäministerit saavat tiistaina pöydälleen komission esitykseen turvapaikanhakijoiden siirroista jäsenmaasta toiseen. Keskustelusta on tulossa vaikea.

Vaikka kaikki sanovat olevansa huolissaan Välimeren pakolaiskriisistä ja ymmärtävänsä rantavaltioiden ongelmia tulijoiden tulvan kanssa, juuri mikään maa ei kannata esitystä sellaisenaan.

Komissio haluaa, että noin 40 000 suojelun tarpeessa olevaa turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Italiasta, Kreikasta ja mahdollisesti Unkarista muihin EU-maihin. Se vetoaa hätätilanteeseen ja EU-pykälään, joita ei ole ennen käytetty.

Itä-Euroopan maat eivät halua turvapaikanhakijoita

Tiistaina sisäministerit keskustelevat asiasta ensimmäisen kerran, eikä siitä pystytä vielä päättämään. Maat kuitenkin joutuvat miettimään, miten asia esitellään juhannukseen jälkeen olevalle huippukokoukselle.

Paineet ovat kovat, sillä jos asiasta äänestettäisiin, esitys saattaisi kaatua.

Itä-Euroopan maat ja Portugali eivät suostu komission ehdotukseen, joka velvoittaisi maita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita, diplomaattilähteet kertovat. Maat sanovat voivansa osallistua taakanjakoon vain vapaaehtoispohjalta.

Itä-Euroopan ja erityisesti Baltian maat ovat perinteisesti ottaneet vastaan hyvin vähän pakolaisia eikä niihin juuri ole tullut turvapaikanhakijoita

Saksa ja Ranska taas kannattavat komission esitystä, jos sitä muutetaan. Saksaan tulee EU:ssa eniten turvapaikanhakijoita, myös Ranskaan heitä tulee runsaasti. Silti maat joutuisivat komission esityksen mukaan ottamaan vielä lisää tulijoita keventääkseen Italian ja Kreikan vastuuta.

Äänestys olisi täpärä

EU-kokouksissa äänestetään harvoin, yleensä maat etsivät yhteistä näkemystä. Jos äänestykseen jouduttaisiin, juuri voimaan tulleiden uusien äänestyssääntöjen mukaan komission ehdotus todennäköisesti hyväksyttäisiin.

Vielä parin vuoden ajan maat voivat kuitenkin vaatia vanhojen äänestyssääntöjen käyttöä. Siihen riittää yhdenkin maan vaatimus. Vastustajien leirissä on kymmenkunta maata.

Vanhojen sääntöjen mukana vastustajamaita olisi sen verran paljon, että ne pystyisivät yhdessä pysäyttämään asian etenemisen.

Suomen kanta: ei mutta ehkä

Suomi ei ole lukinnut omaa kantaansa. Periaatteessa Suomi vastustaa komission esitystä. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti tänään, että Suomen mielestä EU ei voi pakottaa maita ottamaan turvapaikanhakijoita, vaan Suomi kannattaa vapaaehtoisuutta. Silti Suomi on valmis neuvottelemaan asiasta.

Siirroista oli tarkoitus päättää ennen kesää, koska kesällä Välimeren ylitystä yrittää todennäköisesti ennätysmäärä ihmisiä Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Juhannuksen jälkeen pidettävässä huippukokouksessa EU-maiden johtajat yrittävät löytää asiaan ratkaisun. Lopullinen päätös venynee vielä myöhemmäksi.