maanantai 22. kesäkuuta 2015

MTV: Orpo torjuu perussuomalaisten kritiikin pakolaiskysymyksessä

MTV: Orpo torjuu perussuomalaisten kritiikin pakolaiskysymyksessä 22.6.2015
MTV: Soini: Turvapaikanhakijoita ei pitäisi siirtää EU-maiden välillä

Sisäministeri Petteri Orpo torjuu perussuomalaisten arvostelun neuvotteluvaltuuksien ylittämisestä.

Perussuomalaisten mielestä Orpo on venyttänyt suurelta valiokunnalta saamaansa neuvottelumandaattia EU:n sisäisiä turvapaikanhakijoiden siirtoja koskevassa asiassa. Perussuomalaisten mukaan hallitusohjelman kirjauksessa todetaan selvästi pakolaisten siirtojen EU-maasta toiseen perustuvan vapaaehtoisuuteen.

Orpo sanoo, että perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon esittämä arvostelu on aiheetonta.

– Se ei pidä paikkaansa. Olen puheenvuorossa tuonut esille hallituksen ja eduskunnan suuren valiokunnan kannan, että näiden sisäisten siirtojen osalta pitää järjestelmän perustua vapaaehtoisuuteen. Mutta olen sanonut sen, mikä on myös eduskunnan (suuren valiokunnan) evästys, eli että mikäli määräenemmistö sisäisten siirtojen taakse löytyy, siinä tapauksessa Suomi on tietyillä reunaehdoilla valmis olemaan valmistelussa mukana, Orpo korostaa MTV Uutisille.

Orpon mukaan on todennäköistä, että määräenemmistö EU-maista hyväksyy pakolaisten siirrot EU:n sisällä. Orpo kuitenkin korostaa, että valtioiden päämiehet viime kädessä hylkäävät tai hyväksyvät periaatteen tulevassa huippukokouksessa.

– Jos määräenemmistö syntyy, Suomen kannattaa tietenkin olla mukana valmistelussa, koska silloin se päätös koskee meitä itseämme.

Orpo arvelee, että perussuomalaisten kritiikki kumpuaa puolueen maahanmuuttokannasta.

– Arvostelussa on varmaan kyse siitä, että Halla-aho ja hänen edustamansa puolue suhtautuu erittäin kriittisesti maahanmuuttoon. Silloin kaikki ratkaisut tuntuvat huonoilta, hän sanoo.

– Elämme tilanteessa, jossa sodat ja katastrofit luovat meille valtavan pakolaisongelman Afrikasta. Meidän täytyy yhdessä miettiä ratkaisuja siihen, miten saada muuttopainetta Eurooppaan vähennettyä ja autettua ihmisiä omissa lähtömaissaan ja siihen, miten kitketään salakuljetusta. Hallituksessa löydämme varmasti yhtenäisen linjan näissä asioissa, Orpo sanoo.

_____________________________________________

MTV: Soini: Turvapaikanhakijoita ei pitäisi siirtää EU-maiden välillä

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan EU-komission esittämä taakanjako EU-maiden välillä Välimeren alueen turvapaikanhakijoissa ei ole asianmukainen.

– Hallitusohjelma on täysin selvä, että sen pitää perustua vapaaehtoisuuteen, Soini painottaa STT:lle.

Soinin mukaan hätätilalla perusteltua väliaikaisratkaisua vastaan pitää vielä vaikuttaa, koska "väliaikaisuuksista tuppaa tulemaan pysyviä".

– Pakolaispolitiikka on eri asia, koska heidän asiat on tutkittu, turvapaikanhakijoissa ei tällaista ole. Hakijoiden siirtely ympäri Eurooppaa on uutta toimivaltaa komissiolle, mihin ei meidän mielestämme ole mitään perusteita, Soini sanoo.

Suomen kanta asiaan ratkaistaan EU-ministerivaliokunnassa keskiviikkona.

Mikäli suurin osa EU-maista kannattaa turvapaikanhakijoiden jakamista maiden välillä kriisin ensiapuratkaisuksi, komission esitys toteutuu ja Suomenkin pitää siihen sopeutua.

– Jos enemmistöpäätös tulee, se on asia erikseen. Nyt pitää vaikuttaa siihen, ettei sitä tule, Soini sanoo.

Soini kannattaa vahvasti jatkossakin ns. Dublin-menettelyä, jossa periaatteena on, että turvapaikanhakijan ensimmäisenä vastaanottanut EU-maa käsittelee asian loppuun.