lauantai 13. kesäkuuta 2015

HS: Suomalaiset vastustavat turvapaikanhakijoiden ottamista muista EU-maista

Helsigin Sanomat: Suomalaiset vastustavat turvapaikanhakijoiden ottamista muista EU-maista 13.6.2015

Enemmistö suomalaisista ei halua Suomeen turvapaikanhakijoita muista EU-maista, selviää HS:n teettämästä kyselystä.

EU:n komissio on ehdottanut Italiaan, Kreikkaan ja Maltaan tulevien turvapaikanhakijoiden jakamista muihin EU-maihin.

Kyselyyn osallistuneilta kysyttiin näin: "Mitä mieltä olet väitteestä: Suomen tulisi yhteisen taakanjaon nimissä ottaa näitä muista EU-maista siirrettäviä turvapaikanhakijoita maahan?"

Enemmistö suomalaisista vastustaa asiaa, kun kahdeksan prosenttia tukee taakanjakoa täysin, 23 prosenttia osittain.

Perussuomalaisten tukijat erottuvat joukosta. Heistä 76 prosenttia vastustaa ehdottomasti turvapaikanhakijoiden siirtämistä Suomeen.

Myös kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan kannattajien enemmistö suhtautuu kielteisesti taakanjakoon. Vasemmistoliittolaiset ja vihreät taas edellyttävät, että Suomi osallistuu hankkeeseen.

Keski-ikäiset eli 40–49-vuotiaat suhtautuvat asiaan kielteisesti. Miehistä niin tekee suurempi osa kuin naisista. Koulutuskin vaikuttaa, sillä korkeimmin koulutetut kannattavat esitystä.

Kaksi kolmesta suomalaisesta on sitä mieltä, ettei Suomen tarvitse pitää kiinni lupauksestaan nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Runsas viidennes kuitenkin edellyttää, että niin tehdään.

Nyt apu on 0,48 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Hallitus aikoo leikata kehitysyhteistyön määrärahoja vuosittain 300 miljoonalla eurolla vuodesta 2016 alkaen. Tämä merkitsee 37 prosentin leikkausta suhteessa vuoden 2016 suunniteltuihin määrärahoihin.

Kolme neljästä perussuomalaisten kannattajista on täysin eri mieltä siitä, että Suomen täytyisi nostaa kehitysapua. Kun mukaan laskee mukaan jokseenkin eri mieltä olevat, päästään 92 prosenttiin puolueen kannattajista.

Keskimääräistä useampi keskustalainen tai kokoomuslainenkaan ei pidä tavoitteeseen pääsemistä tärkeänä.