sunnuntai 22. heinäkuuta 1990

HS: Suomeen saapui Somaliasta lähes sata spontaanipakolaista

Helsingin Sanomat: Suomeen saapui Somaliasta lähes sata spontaanipakolaista 22.7.1990

Suomeen saapui Somaliasta lähes sata spontaanipakolaista


Apua majoitukseen kesähotelleista

Suomeen saapui perjantaina ja lauantaina Nuijamaan rajanylityspaikan kautta yhteensä 83 somalipakolaista. Uudet pakolaiset jouduttiin majoittamaan Imatralla kesähotelleihin, koska Rauhassa sijaitsevan vastaanottokeskuksen 150 paikkaa olivat jo täynnä.

Rauhan vastaanottokeskuksen johtaja Maiju Kouki kertoo, että uuden vastaanottokeskuksen perustaminen Kaakkois-Suomeen on vaikeaa. "Haemme vuokrattavaksi sopivaa tilaa, mutta lyhyellä varoitusajalla sopivan majapaikan löytyminen on vaikeaa."

Vaikeuksia aiheuttaa mm. mahdollisten vastaanottoalueiden ennakkoluulot pakolaisia kohtaan.

Suomessa vastaanottokeskuksia on tällä hetkellä Turussa, Mikkelissä, Imatralla, Nastolassa ja Helsingissä useampi yksikkö. Ensi viikolla avataan Helsinkiin yksi uusi keskus lisää.

Kouki uskoo, että aikaisempi arvio paristatuhannesta tänä vuonna maahan saapuvasta pakolaisesta joudutaan tarkistamaan. "Jos tahti pysyy nykyisellään, niin kahdentuhannen raja ylittyy kirkkaasti."

Tänä vuonna Suomeen on jo saapunut lähes 900 spontaanipakolaista. Viime vuonna turvapaikkaa tuli maamme rajoille hakemaan yhteensä 179 henkilöä, joista yksikään ei ollut somali.

Spontaanipakolaisten turvapaikkahakemusten käsittely kestää Suomessa reilun puoli vuotta, jonka ajan valtio huolehtii pakolaisten ylläpidosta.