maanantai 18. joulukuuta 2006

HS: Ennakkotuomioita ei tarvita

Helsingin Sanomat: Ennakkotuomioita ei tarvita
Oulun joukkoraiskauksesta epäillään 4– 6 ulkomaalaista

Suomen tietotoimisto välitti tiedon tapahtuneesta sunnuntai-iltana: Oulun poliisi tutkii lauantain vastaisena yönä tapahtunutta mahdollista joukkoraiskausta.

Uhri on 26-vuotias oululaisnainen. Syylliset ovat kateissa, mutta nainen kertoo nähneensä tapahtumapaikalla, Otto Karhin puiston kohdalla, 4–6 miehen joukkion.

Teko on järkyttävä, ja meillä on kaikki syyt vaatia syyllisiä tilille teostaan.

Suomessa ei kenenkään pidä pelätä fyysisen koskemattomuutensa puolesta.

Tapauksia on liikaa, ja siksikin niistä on kerrottava näkyvästi. Niin turvattomuudesta yleisillä paikoilla kuin parisuhteiden väkivallastakin.

Helsingin Sanomat kertoi maanantain lehdessä, että Oulun joukkoraiskauksesta epäillyt miehet olivat vaikuttaneet ulkomaalaisilta.

Lehdessä luonnehdinta mahtuu parille riville. Sanat eivät ole kuitenkaan päätyneet lehteen vahingossa, vaan nimen, kansallisuuden tai etnisen alkuperän maininta muun muassa rikosuutisissa edellyttää joka kerta journalistista harkintaa.

Maininta "ulkomaalaiselta vaikuttava" päätyi lehteen, koska tietoa pidettiin olennaisena. Tekijät ovat yhä vapaalla jalalla, ja kaikki tiedot jotka auttavat heidän jäljilleen pääsemisessä ovat arvokkaita.

Epämääräisyydessään, rikosjutun ainoana tuntomerkkinä, viittaus ulkomaalaisuuteen kertoo kuitenkin enemmän Suomesta kuin mahdollisista tekijöistä.

Voisi kuvitella, että Oulussakin käsitys ulkomaalaisesta olisi rikastunut vuosien mittaan. Teknologiakaupungin huippuosaajista iso osa on jostain muualta. Epäilemmekö heitäkin joukkoraiskauksesta?

Amerikkalaisia, brittejä, kenties ruotsalaisiakin?

Vai rajaammeko ulkomaalaisen tarkoittamaan vain ennakkoluulojemme muottiin sopivia, sylkykupeiksi sopivia tulokkaita tai toisen polven suomalaisia.

Medialla on tärkeä rooli yhteiskunnassa. Tämä rooli edellyttää vastuuta muun muassa nimien, etnisen taustan tai kansallisuuden julkistamisessa. Raiskaus on aina yksilöiden tekosia, eikä siitä saa syyllistää kokonaista ihmisryhmää.

Meidän tehtävämme on kertoa siitä, mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu. Vastuumme näkyy siinä, ettemme halua syyttömien ja viattomien joutuvan vihanpurkausten kohteeksi.

Ei liioin pidä jäädä ennakkokäsitysten vangiksi. Tarkemmassa tutkinnassa käy nimittäin usein ilmi, ettei hovimestari ollutkaan syyllinen.

Toivottavasti saamme nopeasti tietää epäiltyjen tarkat tuntomerkit. Syyllisten pitää pelätä lain pitkää kättä, mutta muiden täytyy saada kulkea rauhassa – niin Oulussa kuin muuallakin.

Syyllisyys taas ratkeaa vasta oikeussalissa. Kaikki sitä ennen langetetut tuomiot ovat ennenaikaisia.

________________________________________

Poliisi etsii lisää havaintoja ulkomaalaisesta miesjoukosta, jota epäillään joukkoraiskauksesta Oulun ydinkeskustassa. Oulun poliisi on saanut yleisöltä muutamia vihjeitä Otto Karhin eli letkunpuistossa perjantain ja lauantain välisenä yönä liikkuneesta 4–6 miehen ryhmästä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Luolavirran mukaan "epäillyt ovat ulkomaalaisia, mutta eivät mustaihoisia". Joukkoraiskauksesta ei ole saatu silminnäkijähavaintoja.

26-vuotias nainen raiskattiin Otto Karhin puistossa sijaitsevan bussikatoksen takana, jossa on harvahko pensaikko.

Raiskaus tapahtui kolmen ja neljän aikaan yöllä. Hetkeä aiemmin 26-vuotias nainen oli kävellyt Isokatua bussipysäkin kohdalla, kun hänen peräänsä huudeltiin. Hän havaitsi takanaan 4–6 ulkomaalaisen näköistä miestä, mutta he eivät olleet mustaihoisia.

Naisen kertoman mukaan häntä oli isketty takaapäin päähän, jolloin hän menetti tajuntansa. Hän heräsi bussikatoksen takaa pensaikosta ja huomasi tulleensa raiskatuksi. Hänellä oli vammoja eri puolilla kehoa. Hän hälytti itse ambulanssin.

Edellinen joukkoraiskaus sattui kesällä 2005, jolloin kolme afrikkalaista miestä raiskasi 31-vuotiaan naisen ravintolaillan jälkeen oululaisessa asunnossa. Miehet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Raiskaus on puhuttanut oululaisia. Moni on ihmetellyt, miten raiskaus on jäänyt ulkopuolisilta huomaamatta nykyisin hyvin avoimessa ja valoisassa puistossa. Siihen aikaan puistossa oli runsaasti ravintolasta kotiin rientäviä.

Puistoa siistittiin ja avarrettiin muutama vuosi sitten, jolloin vanhoja puita kaadettiin ja pensaista harvennettiin.

Lähistöllä on myös grillikioski, jossa oli töissä olleen myyjän mukaan ruuhka juuri yöllä kello kolmen ja neljän välillä.

Poliisi pyytää lisää havaintoja numeroon 08-313 7111/väkivaltayksikkö.