perjantai 5. huhtikuuta 2013

Ilta-Sanomat: Kevään ensimmäinen bulgarialaisryhmä tuli Helsinkiin

Ilta-Sanomat: Kevään ensimmäinen bulgarialaisryhmä tuli Helsinkiin 5.4.2013

Ilmassa on selvä kevään merkki. Pieni osa romanikerjäläisistä on viettänyt koko talven Suomessa, mutta pääjoukotkin alkavat hiljalleen saapua Suomeen muuttolintujen lailla.
Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoo IS:lle, että ensimmäiset bulgarialaisten ryhmät ovat tulleet Suomeen viime viikon lopulla. Räihän arvion mukaan bulgarialaisia pullonkerääjiä tulee Suomeen pari sataa.

- Romanialaisia ja bulgarialaisia arvioidaan tulevan Helsinkiin tänä vuonna suunnilleen saman verran kuin viime vuonna eli noin 500, Räihä kertoo.

- Alussa enemmistö on romanialaisia, bulgarialaiset tulevat yleensä vähän myöhemmin kesällä.

Räihä arvelee, että myöhässä oleva kevät on myöhästyttänyt myös bulgaarien tuloa. He tulevat maahan yleensä sitten, kun teltassa tarkenee varmasti nukkua.

Vanha jako Romanian ja Bulgarian välillä on hänen mukaansa edelleen voimissaan: romanialaiset kerjäävät, bulgarialaiset keräävät pulloja ja kauppaavat autoja. Räihän mukaan rahaa hankitaan myös pienillä rikoksilla.

- Lieveilmiöt yritetään pitää kurissa mahdollisimman hyvin, mutta luultavasti ne näkyvät katukuvassa. Jos leirejä alkaa syntyä, ne puretaan saman tien.

Osa Itä-Euroopan romaneista kerää rahaa myös katusoitolla. Esimerkiksi perjantaina Helsingin rautatieaseman edessä soitti jo hyvissä ajoin aamulla iloinen saksofoniduo.

Talvella kerjäläisiä näkyi Helsingissä melko vähän. Heitä odotettiin tulevaksi joulun alla, mutta näin ei käynytkään. Räihä sanoi joulukuussa Ylen haastattelussa, että romanien keskuudessa oli ”luultavasti kiertänyt sana, että Suomen talviolosuhteet ovat haasteellisia”.

- Onhan se aika epätarkoituksenmukaista tulla vailla asuntoa ja toimeentuloa värjöttelemään Helsingin kaduille, hän sanoi Ylelle.