perjantai 26. huhtikuuta 2013

Yle: Hommaforumin perustajajäsen: "Täytyy voida käyttää sanoja, jotka loukkaavat"

Yle: Hommaforumin perustajajäsen: "Täytyy voida käyttää sanoja, jotka loukkaavat" 26.4.2013

Perjantain A-streamissa väiteltiin vihapuheesta ja sananvapauden rajoista.

Vihapuhe aiheena johti aktiiviseen väittelyyn perjantain A-streamin lähetyksessä. Maahanmuuttokriittisestä keskustelusta tunnetun Hommaforumin perustajajäsen ja Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila esittää vihapuheen syyksi turhautumisen perinteiseen julkiseen keskusteluun.

- Kansalaiset ovat peloissaan siitä, mitä tapahtuu. Moni kokee, että heidän huoliaan ja pelkojaan esimerkiksi militantin islamin suhteen ei oteta huomioon. Tämä saa aikaan turhautumista, ja se on kohdistunut tiettyihin henkilöihin, Turkkila sanoo.

Turkkila tuomitsee uhkailun, mutta puolustaa sananvapauden nimissä oikeutta loukata.

- Sananvapauden ytimessä on se, että täytyy voida käyttää sanoja, jotka loukkaavat toisia.

Vihapuhe ja Putin

Turkkilan ajamaa oikeutta loukkaamiseen eivät muut keskustelijat hyväksyneet sellaisenaan.

- Mitä tarkoittaa, että on oikeus käyttää sanoja, jotka loukkaavat toista, kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) kysyi.

- Jos kielletään muiden loukkaaminen, silloin kuka tahansa voi asettaa rajat sille, mitä joku toinen voi sanoa. Putin voi sanoa, että opposition puheet loukkaavat minua, ja tehdä ne laittomiksi, ja näin Venäjällä on enemmän tai vähemmän tehty. Politiikan areenalla kuka tahansa voi loukkaantua mistä tahansa, Turkkila vastasi.

Vihapuheeseen työssään törmäävä nettipoliisi Marko Forss alleviivasi sananvapauden rajoja.

- En näe järkeä siinä, että annamme julkisessa keskustelussa oikeuden loukata. Saat kritisoida, kunhan kritisoit asiaa, et henkilöä, Forss sanoi.

Kansanedustaja Toivola ihmetteli, miksi ihmiset valitsevat vihapuheen vaikuttamisen väyläksi.

- On vaikea käsittää sitä, että jos joku haluaa muutosta yhteiskuntaan tai ei ole tyytyväinen maahanmuuttopolitiikkaan, niin miksi aseena on henkilökohtainen loukkaaminen? Miksi ei muutosta haeta rehellisin normaalein keinoin?

- Kysymys on oikea, näin pitäisi tehdä. Kaikki eivät kuitenkaan katso voivansa vaikuttaa niin, ja valitsevat spontaanin kuohahduksen, Turkkila sanoo.