maanantai 29. huhtikuuta 2013

Iltalehti: Supo satsaa terrorismintorjuntaan

Iltalehti/STT: Supo satsaa terrorismintorjuntaan 29.4.2013
Iltalehti/STT: Terrorismi kasvoi Euroopassa

Suuria lisäyksiä tehtiin viimeksi syyskuun 2001 iskujen jälkeen.

Suojelupoliisi aikoo palkata 15-20 uutta työntekijää terrorismintorjunnan tehtäviin ensi vuoden alusta. Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan henkilöstölisäys on merkittävä, sillä Supon työntekijämäärä on pysynyt jo vuosia noin 220:ssä.

- Muissa Pohjoismaissa turvallisuuspoliisien määrä on kasvanut koko 2000-luvun. Palkkaamme sekä poliiseja että muita asiantuntijoita eri tehtäviin, Pelttari sanoo.

Viimeksi yhtä merkittävä lisäys Supon henkilöstöön tehtiin syyskuun 2001 terrori-iskun jälkeen, jolloin terrorismintorjuntaan herättiin laajasti myös muissa Pohjoismaissa.

Nyt tehtävä lisähenkilöstön palkkaus tuli Supossa mahdolliseksi, kun hallitus päätti kehysriihessä, että Supo saa vuosittain 1,6 miljoonaa euroa lisärahaa budjettiinsa. Supon budjetti on ollut noin 18 miljoonaa euroa.

Pelttarin mukaan henkilöstölisäyksillä pyritään laajentamaan muun muassa niin kutsuttua yhdysmiestoimintaa, joka on tällä hetkellä keskitetty Kenian pääkaupunkiin Nairobiin.

- Yhdysmiestoimintaa halutaan lisätä niissä maissa, jotka ovat meidän kannalta kiinnostavia. Eli nämä ovat paikkoja, joista haluamme lisää tietoa ja yhteyksiä, Pelttari sanoo.

Pelttari ei kerro vielä yksityiskohtaisesti, mitkä kyseiset paikat ovat, mutta maantieteellisesti suunta on todennäköisesti jatkossa Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.

Pieni uhka Suomessa

Raju henkilöstön lisäys terrorismintorjuntaan herättää kysymyksen, onko terrorismin uhka kasvanut Suomessa. Pelttarin mukaan tilanne on muuttunut, vaikka terrorismin uhka Suomessa ei ole kasvanut. Resurssien lisäyksellä ja yhdysmiestoiminnan laajentamisella pyritään tehokkaaseen ennaltaehkäisevään työhön.

- Tämä työ ei näy juuri ulospäin. Se on vaikeaa ja haastavaa, Pelttari sanoo.

Esimerkiksi terroristijärjestö al-Qaida on heikentynyt, ja verkosto on menettänyt merkittäviä johtajia. Silti al-Qaida pystyy kannustamaan yksittäisiä henkilöitä tai radikaaliryhmiä itsemurhaiskuihin, jotka on suunnattu länttä vastaan. Terrorismin yleinen kehityssuunta onkin selvä.

- Yhä useammin tekijä on yksittäinen henkilö, joka ei kuulu terroristijärjestöön. He voivat olla joissain tapauksissa verkon kautta radikalisoituneet.

- Puhutaan niin kutsutuista yksinäisistä susista, ja heidän toimintansa ehkäiseminen on kova haaste, Pelttari sanoo.

Esimerkiksi Bostonin maratonin pommi-isku ja Kanadan rautateille suunnattu terroriyritys ovat merkkejä "yksinäisten susien" toiminnasta. Pelttari ei kuitenkaan halua tapauksia kommentoida, sillä varmaa tietoa on vielä suhteellisen vähän.

Euroopasta konfliktialueille

Europolin tuoreen tilaston mukaan terrorihyökkäykset kääntyivät Euroopassa nousuun viime vuonna. Suunta muuttui Europolin mukaan edellisvuosien laskevasta trendistä merkittävästi. Hyökkäyksiä oli yli 40 enemmän kuin vuonna 2011. Niissä kuoli 17 ihmistä.

Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkijan Teemu Sinkkosen mukaan Europolin tilastoista käy selville, että uhkakuva on jonkin verran kasvanut.

- Euroopasta ja myös Suomesta on lähtenyt konfliktialueille, kuten Syyriaan, henkilöitä taistelemaan. Heidän mahdollinen radikalisoitumisensa on nostettu eurooppalaisella tasolla selkeäksi uhka-arvioksi, Sinkkonen sanoo.

_________________________________________

Iltalehti/STT: Terrorismi kasvoi Euroopassa

Terroristihyökkäyksiä tehtiin Euroopassa viime vuonna kymmeniä enemmän kuin edellisenä vuonna.

- Terrorihyökkäyksiä tehtiin Euroopassa 219 viime vuonna. Vuonna 2011 määrä oli 174.

- Pidätyksiä oli 537, kun vuonna 2011 määrä oli 484.

- Euroopassa 400 ihmistä vastasi oikeudessa syytöksiin, jotka liittyivät terrorismiin.

- Euroopassa kuoli 17 ihmistä terrorihyökkäyksissä.

- Supolle aiheuttaa huolta Syyriaan ja Somaliaan matkaavat henkilöt, jotka taistelevat konfliktialueilla.

- Heillä voi olla kytkentöjä radikaaliryhmiin. Yhteensä Suomessa yhteyksiä radikaali- ja terrorismiryhmiin on epäilty olevan yli 100 henkilöllä.

- Suomen ensimmäinen terrorismirikoksen esitutkinta on syyteharkinnassa. Tapaus liittyy somalialaisen terroristijärjestön al-Shabaabin tukemiseen.

- Juttu on ollut vireillä poliisissa ja syyttäjällä yhteensä yli 1,5 vuotta.