torstai 25. huhtikuuta 2013

Kaleva: Muslimipoliitikot yllättivät puolueet

Kaleva: Muslimipoliitikot yllättivät puolueet 25.4.2013

Puolueet ovat neuvottomia, miten suhtautua maahanmuuttajajäseniinsä, jotka toimivat vastoin puolueiden hyväksymiä ohjelmia ja asettavat kyseenalaiseksi läntisiä demokraattisia arvoja.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien puoluehallitukseen nostettu Omar Mustafa joutui äskettäin jättämään tehtävänsä. Islamilaista liittoa johtavan miehen järjestämissä tilaisuuksissa oli esitetty juutalaisvastaisia puheenvuoroja. Järjestön säännöissä ei liioin tunnusteta naisten ja miesten tasa-arvoa.

Omar piti erottamistaan pelottavana viestinä. Vielä pelottavampaa on, jos hänen edustamansa arvot nousisivat valtavirtaan.

Oulussa SDP:n varavaltuutettuna toimii imaami Abdul Mannan. Hän kertoi Ylen haastattelussa, ettei islam hyväksy homoseksuaalisuutta ja että naisten ja miesten velvollisuuksissa on eroa.

Islamilaiset painotukset tulevat puolueille epäilemättä yllätyksenä, sillä lähtökohta toimintaan osallistumiselle on luonnollisesti yhteisten arvojen jakaminen ja puolueen periaateohjelmien hyväksyminen.

Puolueet ovat halunneet välittää itsestään modernia ja liberaalia kuvaa haalimalla maahanmuuttajia ehdokaslistoille. Aatteiden lähempi tarkastelu on siinä rytäkässä jäänyt vähemmälle. Tässä suhteessa maassa maan tavalla on hyvä tapa.

Sen sijaan on kannatettavaa, että maahanmuuttajat osallistuvat politiikkaan, sillä siten he kiinnittyvät yhteiskuntaan, kun he saavat myös vastuuta.

Demokratiassa on kestettävä se, että asioista ollaan eri mieltä. Ihmisarvoon ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset ovat kuitenkin universaaleja, syvälle pohjoismaiseen kulttuuriin juurtuneita arvoja, joita ei pidä polkea, oli päättäjän tausta mikä tahansa.