keskiviikko 22. elokuuta 2018

HS: Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisten linjauksista?

Helsingin Sanomat: Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisten linjauksista? 22.8.2018
Yle: Siniset rajoittaisi maahanmuuttoa taloustilanteen mukaan – Eduskuntavaaleihin perussuomalaisia lievemmillä esityksillä
MTV: Sampo Terho maahanmuutosta Sinisten kesäkokouksessa: "Hyväntahtoisen hölmöyden aika on nyt ohi ja on siirryttävä nykyaikaan"
Tiedote: Sinisten maahanmuutto-ohjelma julkaistu: “Haluamme pitää rajoista huolta”
Sinisten maahanmuutto-ohjelma (pdf)

Sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelma julkaistaan tänään keskiviikkona puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa. HS sai nähdä materiaalin ennen sen julkistusta.

MAAHANMUUTTAJIEN kasautuminen lähiöihin on estettävä. Turvapaikkahakemusten käsittely on siirrettävä Euroopan ulkopuolelle. Ulkomaalaisvalvontaa pitää tehostaa. Aiemmin kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat on käännytettävä. Rikoksia tehneet turvapaikanhakijat on karkotettava.

Moni kohta sinisten keskiviikkona julkistettavasta maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmasta kuulostaa tutulta. Useampia yhtymäkohtia löytyy ajalta, jolloin siniset eivät vielä olleet erkautuneet perussuomalaisista.

Eroja sinisten ja perussuomalaisten linjoissa kumminkin on, korostaa sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Ohjelman otsikkoon päätynyt sana ”kotouttaminen” ei ole Elon mukaan otsikossa vahingossa.

”Me emme halua rajoja kiinni. Emme halua rajoja auki vaan haluamme, että rajoista pidetään huoli. Rajoja ja rakkautta”, Elo sanoo.

Sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelma julkaistaan tänään keskiviikkona sinisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa. HS sai nähdä materiaalin ennen sen julkistusta tiistaina.

Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset eivät ole julkaisseet uutta maahanmuutto-ohjelmaansa, mutta tiedossa on, että Halla-ahon perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitaarisen maahanmuuton tyystin.

Siniset eivät halua, mutta heillä on rajansa. Elon mukaan raja humanitaarisen maahanmuuton osalta tuli vastaan vuonna 2015, kun 32 000 turvapaikanhakijaa saapui Suomeen.

”Kestimme sen jotenkuten, mutta jos paljon sen yli menisi, näkisin, että emme kestäisi yhteiskuntana. Normaali kanto­kyky on 4 000–5 000 turvapaikanhakijaa vuodessa”, Elo sanoo.

Viime vuonna tehtiin noin 2 000 uutta turvapaikkahakemusta.

Siniset esittää useita muutoksia humanitaariseen maahanmuuttoon. He esimerkiksi haluaisivat suosia kiintiöpakolaisina vanhempansa menettäneitä lapsia ja vainottuja kristittyjä.

”Totta kai kaikista uskontokunnista otetaan kiintiöpakolaisia, mutta katsomme, että on mahdollista ja lainmukaista jotain ryhmää suosia”, Elo sanoo.

SINISTEN maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmassa on useita kotouttamisehdotuksia, jotka tuovat mieleen Yhdysvallat.

Siniset linjaavat, että päävastuu kotoutumisesta on maahanmuuttajalla.

Siniset ehdottavat kansalaisuuskoetta, jolla olisi tarkoitus saada näyttöjä esimerkiksi suomen kielen taidosta ja yhteiskuntakelpoisuudesta.

Kansalaisuuden saaville henkilöille siniset ehdottavat uskollisuuden vakuuttamista Suomen valtiolle ja perustuslaille. Sitä siniset perustelevat sillä, että maahanmuuttaja sitoutuisi vakuutuksella uuden kotimaansa historiaan, kulttuuriin ja arvoihin.

”Yhdysvalloissa on tällainen uskollisuudenvala käytössä uusien amerikkalaisten kohdalla. Katsomme, että sellainen voisi olla käytössä myös Suomessa”, Elo sanoo.

Siniset haluavat parantaa maahanmuuttajien asemaa työelämässä ottamalla käyttöön nimettömän työnhaun, jossa työtä hakevan nimi ei näy työnantajalle.

Vähemmistövaltuutettuna toiminut Eva Biaudet (rkp) ehdotti vuonna 2010, että työnantajat voisivat tehdä nimettömiä työnhakuja maahanmuuttajien syrjinnän vähentämiseksi.

SINISET kertoi tiistaina ennen ohjelman julkaisua yhdestä avauksestaan. Sinisten mukaan Suomessa pitäisi siirtyä kansalaisuusperusteiseen sosiaaliturvaan.

Tämä tarkoittaisi sinisten mukaan käytännössä sitä, että Suomen kansalaisille on voitava maksaa parempaa sosiaaliturvaa kuin muiden maiden kansalaisille.

Siniset perustelevat asiaa sillä, että Suomen kansalaiset lähtökohtaisesti ylläpitävät Suomen veropohjaa.

Sosiaaliturvan sitominen kansalaisuuteen voi vaatia perustuslain muutosta.

Kokoomuksessa avauksesta ei innostuttu tiistaina. ”Eiköhän me kohdella Suomessa kaikkia tasa-arvoisesti ja samalla lailla. Se on aika pyhä periaate”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi eduskuntaryhmän kokouksessa Oulussa.