torstai 23. elokuuta 2018

Yle: Ulkoministeriö toi egyptiläisen toimittajan tutustumaan Suomeen – Uusnatsit hyökkäsivät kimppuun

Yle: Ulkoministeriö toi egyptiläisen toimittajan tutustumaan Suomeen – Uusnatsit hyökkäsivät kimppuun 23.8.2018
MTV: Ulkoministeriön Suomeen kutsuma toimittaja joutui pakenemaan uusnatseja Turussa: "Tunsin oloni järkyttyneeksi, alttiiksi ja uhatuksi"
Ulkoministeriön blogit: Vesa Häkkinen: UM:n Suomeen tuoma egyptiläistoimittaja pakeni uusnatseja Turussa: uusi normaali?
Moustafa Daly: What Almost Being Attacked at a Neo-Nazi Rally Taught Me About Finland

Suomessa vieraileva egyptiläinen toimittaja Moustafa Daly joutui Turussa hyökkäyksen kohteeksi lauantaina 18. elokuuta, vahvistaa ulkoministeriö.

Daly oli osa 16 Euroopan ulkopuolelta tulleen toimittajan ryhmää, jonka ulkoministeriö oli kutsunut tutustumaan Suomeen kolmen viikon ajaksi.

Daly kertoo blogikirjoituksessaan ulkoministeriön ylläpitämällä thisisFINLAND -sivulla, että uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen järjestämään mielenosoitukseen osallistuneet henkilöt hyökkäsivät hänen kimppuunsa.

Dalyn mukaan hän oli esittänyt mielenosoittajille lehdistökorttinsa ja kuvanneensa heitä, kun muutama heistä kävi häneen käsiksi.

Toimittajavierailua järjestävä Juhana Tuunanen ulkoministeriöstä kertoo, ettei Dalya oltu etukäteen varoitettu kaupungissa järjestettävästä uusnatsien mielenosoituksesta.

– Toimittajat olivat kyseisen viikonlopun ajan sijoitettuina isäntäperheisiin eri kaupungeissa, eikä ulkoministeriö ollut heidän mukanaan, Tuunanen kertoo Ylelle.

Hyökkäyksen jälkeen Daly oli itse yhteydessä ulkoministeriöön.

– Varmistimme, että hän on kunnossa ja kerroimme hänelle, miten hänen tulee toimia, jos hän haluaa tehdä tapahtuneesta rikosilmoituksen, Tuunanen sanoo. Hän ei ole tietoinen siitä, että tapauksesta olisi tehty rikosilmoitus.

Ulkomaalaiset toimittajat olivat Suomessa osana ulkoministeriön ylläpitämän thisisFINLAND-verkoston Foreign Correspondents’ Programme -hanketta.

Vuodesta 1990 järjestettyjen toimittajavierailuiden tarkoituksena on esitellä toimittajille Suomea, suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaista elämäntapaa.

Ulkoministeriö ei koe, että ohjelma olisi epäonnistunut, vaikka yksi toimittajista joutui hyökkäyksen kohteeksi.

– Kuten Daly itsekin blogikirjoituksessaan toteaa, tämä ikävä kokemus opetti hänelle kuitenkin sen, että Suomessa viranomaisiin voi luottaa, Tuunanen sanoo.

Tämä tukee hänen mukaansa toimittajavierailuiden tavoitetta, joka on esitellä Suomi toimivana yhteiskuntana.