lauantai 4. toukokuuta 2019

Iltalehti: Kuviot kertovat: Näin ehdokkaat jakautuvat turvapaikka-asioissa – Vasemmiston mielestä EU:n pitää pelastaa kaikki hukkumisriskillä Eurooppaan pyrkivät, perussuomalaisilta jyrkkä ei

Iltalehti: Kuviot kertovat: Näin ehdokkaat jakautuvat turvapaikka-asioissa – Vasemmiston mielestä EU:n pitää pelastaa kaikki hukkumisriskillä Eurooppaan pyrkivät, perussuomalaisilta jyrkkä ei 4.5.2019

Euroopan parlamentin vaalit käydään 26. toukokuuta. Alma Median vaalikoneen löydät täältä.

Iltalehti kävi läpi eduskuntapuolueiden eurovaaliehdokkaiden vaalikonevastauksia turvapaikkapolitiikkaa koskevista kysymyksistä.



Kaikki kokoomuksen ja RKP:n 20 eurovaaliehdokasta vastasivat kolmeen turvapaikanhakijoita koskeviin vaalikonekysymyksiin.

SDP:n eurovaaliehdokkaista turvapaikanhakijoita koskeneisiin vaalikonekysymyksiin vastasi 14/20, perussuomalaisten 18/20, keskustan 19/20, vihreiden 16/20, vasemmistoliiton 19/20 ja kristillisdemokraattien 19/20. Liike Nytillä on yksi kansanedustaja, mutta se ei ole asettanut ehdokkaita EU-vaaleihin.

PS ja vasemmisto ääripäissä

...

Puolueiden näkemykset jakautuvat huomattavasti, kun kysytään kantaa väitteeseen: ”EU:n velvollisuus on pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset”.

Kaikkein kielteisimmin asiaan suhtautuu perussuomalaiset, joiden vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista kukaan ei ole väitteestä samaa mieltä. 89 prosenttia on asiasta täysin eri mieltä tai eri mieltä, ja 11 prosentille asia on neutraali.

Toinen ääripää on vasemmistoliitto, jonka vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista kaikki ovat täysin samaa tai samaa mieltä siitä, että EU:n velvollisuus on pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset.

Selkeä enemmistö SDP:n ja vihreiden ehdokkaista näkee, että EU:n velvollisuus on pelastaa Eurooppaan hukkumisriskillä pyrkivät siirtolaiset. SDP:n vastanneista ehdokkaista tätä mieltä on 93 prosenttia ja eri mieltä on seitsemän prosenttia. Vihreiden vastanneista ehdokkaista täysin samaa mieltä tai samaa mieltä velvollisuudesta siirtolaisten pelastamiseen on 94 prosenttia ja eri mieltä kuusi prosenttia.

Myös RKP:n ehdokkaiden enemmistö pitää EU:n velvollisuutena pelastaa kaikki Eurooppaan hukkumisriskillä pyrkivät siirtolaiset. 80 prosenttia RKP:n ehdokkaista on asiasta täysin samaa mieltä tai samaa mieltä, 15 prosenttia suhtautuu asiaan neutraalisti ja viisi prosenttia kielteisesti.

Puolueiden sisälläkin jakoa

Kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaiden näkemykset jakautuvat hieman enemmän.

Keskustan vastanneista ehdokkaista 58 prosenttia on sitä mieltä, että EU:n on pelastettava kaikki Eurooppaan hukkumisriskillä pyrkivät siirtolaiset. 26 prosenttia on asiasta eri mieltä, ja neutraalisti asiaan suhtautuu 16 prosenttia.

Kokoomuksen ehdokkaista 55 prosenttia on väitteestä täysin samaa tai samaa mieltä. 30 prosenttia on asiasta täysin eri mieltä tai eri mieltä, ja 15 prosentille asia on neutraali.

KD:n vastanneista ehdokkaista 53 prosenttia katsoo, että EU:n on pelastettava siirtolaiset. Neutraalisti asiaan suhtautuu 32 prosenttia, ja 16 prosenttia on eri mieltä.

Kulujen tasaamisesta erimielisyyttä

...

Ehdokkaiden näkemykset vaihtelivat merkittävästi myös sen suhteen, tulisiko EU-maiden tasata keskenään unionin alueelle tulevista turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut.

Voimakkaimmin kulujen tasaamista vastustivat perussuomalaisten ehdokkaat, sillä vastanneista 94 prosenttia oli täysin eri mieltä tai eri mieltä väitteestä. Kukaan PS:n ehdokkaista ei ole samaa mieltä asiasta, ja kuudelle prosentille asia on neutraali.

Myös kristillisdemokraatit suhtautuvat kielteisesti kulujen tasaamiseen. 64 prosenttia vastanneista KD:n ehdokkaista on täysin eri mieltä tai eri mieltä kulujen tasaamisesta. Kulut haluaisi tasata 26 prosenttia KD:n vastanneista ehdokkaista. Kymmenelle prosentille asia on neutraali.

Sen sijaan kaikki vasemmistoliiton vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat ovat täysin samaa mieltä tai samaa mieltä siitä, että EU-maiden tulee tasata keskenään unionin alueelle tulevista turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut.

Vihreiden vastanneista ehdokkaista kulujen tasaamisen kannalla on 94 prosenttia. Kukaan vihreiden ehdokkaista ei ole eri mieltä asiasta, ja neutraalisti asiaan suhtautuu kuusi prosenttia.

Kulujen tasaaminen saa suurta kannatusta myös RKP:n ehdokkaissa. Puolueen eurovaaliehdokkaista 90 prosenttia on sitä mieltä, että EU-maiden tulisi tasata unionin alueelle tulevista turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut. Kymmenen prosenttia on asiasta eri mieltä.

SDP, kokoomus ja keskustakin tasaamisen kannalla

SDP:n vastanneista ehdokkaista 72 prosenttia katsoo, että kulut tulisi tasata. Eri mieltä asiasta on 21 prosenttia, ja neutraalisti asiaan suhtautuu seitsemän prosenttia.

Kokoomuksen ehdokkaiden enemmistö on samoilla linjoilla SDP:n kanssa. Ehdokkaista 65 prosenttia on sitä mieltä, että EU-maiden tulisi tasata keskenään kulut. 30 prosenttia on asiasta eri mieltä ja viisi prosenttia suhtautuu asiaan neutraalisti.

Keskustan vastanneista ehdokkaista 63 prosenttia katsoo, että turvapaikanhakijoista aiheutuneet kulut tulisi tasata. 26 prosenttia vastanneista on asiasta täysin eri mieltä tai eri mieltä. 11 prosentille asia on neutraali.

Jako pakolaiskeskusten kannattajiin ja vastustajiin

...

Väite ”Turvapaikanhakijat pitäisi ohjata ensin EU:n ulkopuolella sijaitseviin pakolaiskeskuksiin, joista hyväksytään EU:n alueelle päästettävät henkilöt” herättää eniten vastustusta vihreissä.

Vihreiden vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 94 prosenttia on täysin eri mieltä tai eri mieltä asiasta. Kukaan ei ole samaa mieltä, ja neutraalisti asiaan suhtautuu kuusi prosenttia.

Myöskään vasemmistoliiton ehdokkaat eivät innostu ajatuksesta. 84 prosenttia vastanneista vasemmistoliiton ehdokkaista ei halua, että turvapaikanhakijat ohjattaisiin ensin EU:n ulkopuolella sijaitseviin pakolaiskeskuksiin. Ideaa kannattaa 11 prosenttia vastanneista, ja viidelle prosentille asia on neutraali.

Selkeä enemmistö RKP:n ehdokkaista eli 70 prosenttia on täysin eri mieltä tai eri mieltä siitä, että pakolaisia ohjattaisiin ensin EU:n ulkopuolella sijaitseviin pakolaiskeskuksiin. Viidennes RKP:n ehdokkaista kannattaa ajatusta, ja viidelle prosentille asia on neutraali.

SDP:n vastanneista ehdokkaista 57 prosenttia vastustaa EU:n ulkopuolisiin pakolaiskeskuksiin ohjaamista ja 36 prosenttia kannattaa sitä. Seitsemälle prosentille asia on neutraali.

PS ja kokoomus kannattavat eniten

EU:n ulkopuoliset pakolaiskeskukset saavat eniten kannatusta perussuomalaisten ja kokoomuksen ehdokkailta. 83,5 prosenttia vastanneista PS:n ehdokkaista on täysin samaa tai samaa mieltä siitä, että turvapaikanhakijat tulisi ohjata ensin EU:n ulkopuolisiin pakolaiskeskuksiin. Eri mieltä on 5,5 prosenttia vastanneista, ja 11 prosentille asia on neutraali.

Kokoomuksen ehdokkaista 80 prosenttia on asiasta täysin samaa tai samaa mieltä. Eri mieltä on viidennes ehdokkaista.

Keskustan vastanneista ehdokkaista 69 prosenttia on täysin samaa mieltä tai samaa mieltä siitä, että turvapaikanhakijat tulisi ohjata ensin EU:n ulkopuolisiin pakolaiskeskuksiin. 15 prosenttia on eri mieltä, ja 16 prosentille asia on neutraali.

KD:n vastanneista ehdokkaista asiasta on samaa mieltä 68 prosenttia. 16 prosenttia ei näe tarvetta sille, että turvapaikanhakijat ohjattaisiin EU:n ulkopuolella sijaitsevin pakolaiskeskuksiin. 16 prosentille asia on neutraali.