maanantai 6. toukokuuta 2019

Helsingin Sanomat: Yleisradio taipui sittenkin esittämään Seinäjoen arabikevät -dokumentin – Ohjaaja: ”En tehnyt siihen mitään Ylen vaatimia poistoja”

Helsingin Sanomat: Yleisradio taipui sittenkin esittämään Seinäjoen arabikevät -dokumentin – Ohjaaja: ”En tehnyt siihen mitään Ylen vaatimia poistoja” 6.5.2019

YLEISRADIO on päättänyt pitkien keskustelujen ja selvittelyjen jälkeen esittää sittenkin Seinäjoen arabikevät -dokumentin. Dokumentin ohjaajan Matti Reinikan mukaan dokumentti esitetään hänen haluamassaan muodossa.

Seinäjoen arabikevät nähdään osana Docventures-sarjaa TV2:ssa 28. toukokuuta sekä Yle Areenassa.

Ohjaaja Reinikka sekä dokumentin esitysoikeudet omistava Yleisradio ovat kiistelleet dokumentin esittämisestä viime syksystä asti. Yle vaati ohjaajaa leikkaamaan dokumentista kymmenen minuuttia lyhyemmän version sen jälkeen, kun Dokumenttiprojekti-ohjelman tuottaja oli ensin hylännyt dokumentin esittämisen.

Dokumentti oli tarkoitus näyttää Ylellä alun perin viime lokakuussa. Tuolloin tuottaja Erkko Lyytinen oli sitä mieltä, että maahanmuutosta kertovan dokumentin ensimmäisessä leikkausversiossa painottuivatkin islamofobiset näkökulmat, vaikka rahoituspäätöstä tehdessä dokumentin oli sovittu kertovan ennen kaikkea turvapaikanhakijoiden elämästä ja sopeutumisesta Suomeen.

Rahoituspäätös oli tehty vuonna 2016. Ylen ja Reinikan kiista tuli julkiseksi maaliskuun alussa.

Lyytisen mukaan dokumenttia ei voinut sellaisenaan esittää, koska Yle ei voi toimia ”kansanryhmää vastaan kiihottamisen tai muun vihapuheen välikappaleena”.

Dokumentti seuraa syksyn 2015 turvapaikanhakijakriisiä Seinäjoella eri ihmisten näkökulmasta. Mukana ovat muun muassa 25-vuotias irakilainen Shihab, nyt jo lakkautetun vastaanottokeskuksen entinen johtaja Hannu Muhonen sekä Antti-Jussi Hirsimäki, joka haastoi äänekkäästi Seinäjoen päättäjiä kaupungin tiedotustilaisuudessa. Hirsimäki toimii Suomen Sisussa, joka tunnetaan maahanmuuttokriittisenä järjestönä.

YLEN Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén kertoo heidän käyneen Reinikan kanssa keskusteluja siitä, mitä Ylen ohjelmatoiminnan säännöstöjen vaatima tasapuolisuus dokumentilta edellyttää.

Tiedotteessa Ylen sanotaan esittävän dokumentin ”ohjaajalta saatujen selvitysten jälkeen ja sen viimeisimmässä muodossa”.

Ville Vilén tarkentaa HS:lle tekstiviestitse, että Yle on saanut viime syksynä käynnistyneen prosessin aikana dokumentista useita versioita ja että Reinikka on ”poistanut kohtia dokumentista oma-aloitteisesti”.

Reinikan mukaan nyt näytettävä versio on se, jonka hän on toimittanut Ylelle helmikuussa – ja jota Yleisradio ei tuolloin halunnut sellaisenaan julkaista.

”En tehnyt siihen mitään Ylen vaatimia poistoja”, Reinikka sanoo. ”Se on faktaa. Mutta tässä voi tulla heidän puoleltaan vaikka millaista faktaa.”

REINIKKA korostaa olleensa alusta asti sitä mieltä, että kyseisessä dokumentissa ei ole mitään, miksi sitä ei voisi julkaista sellaisenaan. ”Nyt myös Yle on tullut siihen johtopäätökseen. Luulen, että ratkaisevaa oli se, että Suomen elokuvasäätiö ja AVEK hyväksyivät sen aiemmin ja myönsivät rahat.”

Ainoa, mitä Yleisradio lopulta vaati, oli Reinikan mukaan joidenkin faktatietojen selvittäminen.

Käytännössä tämä vaade tarkoitti esimerkiksi kohtausta, jossa turvapaikanhakijat puhuvat Suomessa oleilevasta jihadistijärjestö Isisiin kuuluvasta ihmisestä. ”Tutkimme, ovatko puheet faktaa vai ei. Emme pystyneet osoittamaan, etteivätkö puheet voisi olla faktaa.”

Toinen Ylen faktantarkistusvaade koski kohtausta, jossa puhutaan Brysselin pommi-iskuista vuonna 2016. ”Haastateltava sanoi dokumentissa, että iskun tekijä olisi ollut töissä viisi vuotta lentokentällä. Osoittautui, että siinäkin lähteet olivat kunnossa.”

”Eipä siinä muuta sitten tainnut ollakaan”, Reinikka sanoo. ”Järjettömän pitkä aikahan siihen meni, kun dokumenttia pidettiin Ylessä pöydällä.”

OHJAAJA Reinikka sanoo olevansa tyytyväinen lopputulokseen. Mikään hänen elokuvassaan ei ole sisällöllisesti muuttunut, ja se oli alun perin hänen tavoitteensakin. Hän ei halunnut luovuttaa leikkausprosessin valtaa pois itseltään.

”Se on sellainen versio, jonka sain aikaan siitä materiaalista, jonka kuvasimme. Siinä mielessä olen siihen tyytyväinen. Prosessiin en ole missään mielessä tyytyväinen.”

Seinäjoen arabikevät esitetään Docventures-erikoislähetyksessä, jossa on Ylen mukaan tarkoitus keskustella laajemminkin dokumentin maahanmuuttoteemasta.

Matti Reinikka sanoo, ettei häntä ole kutsuttu mukaan. ”Jos kutsutaan, harkitsen.”