lauantai 5. syyskuuta 2009

Keskipohjanmaa: Jukka Anias: Muutama täky Hyvärisen Pekalle


Keskipohjanmaa:
Jukka Anias: Muutama täky Hyvärisen Pekalle
5.9.2009


Tiedättehän Journalistin ohjeet?

Ai, ette. OK. Kyse on pumakasta, jossa määritellään hyvä journalismi. Journalistin ohjeiden mukaan ”oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen”.

En pyri vaikuttamaan Helsingin käräjäoikeuden ratkaisuun jutussa, jossa syytettyjen penkillä on ns. monikulttuurisuutta kritisoivilla blogikirjoituksillaan profiloitunut Helsingin kaupunginvaltuutettu (pers.) Jussi Halla-aho.

Otan ainoastaan ennakolta kantaa syyllisyyteen.

Halla-ahon blogikirjoituksesta ”Muutama täky (valtionsyyttäjä) Ilmanin Mikalle” löytyy muun muassa tällainen virke: ”Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre.”

Onko lause rasistinen, loukkaava ja suorastaan rikollinen? Siis mahdollisesti kiihottamista kansanryhmää kohtaan.

Totta helvetissä.

Entäpä seuraava lause: ”Päissään surmaaminen on (suomalaisten) kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre”?

Julkisen sanan neuvoston mielestä ei. Se ei ottanut edes käsittelyyn kantelua tästä sanomalehti Kalevan pääkirjoituksesta.

Halla-ahon syytteeseen johtanut blogikirjoitus kietoo pirullisen Gordionin solmun. Jos kerran Kalevan pääkirjoituksessa voidaan sanoa suomalaisten perimän johtavan ”päissään surmaamiseen”, niin entäpä jos sama älytön ja täydellisen epätieteellinen logiikka kohdistetaan somaleihin.

Toinen on soveliasta, toinen ei, niinkö?

Kumpikaan ei ole. Kalevan pääkirjoittaja on munannut. Halla-aho taas on haistanut verta ja iskee omiin tarkoitusperiinsä soveltuvan armottoman parodian.

Halla-aho tanssii ohuella nuoralla. Enkä ehdottomasti jaa hänen mielipiteitään. Mutta tämän skaban hän voittaa.

Eli tässäpä muutama täky Hyvärisen Pekalle.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan vuoronvetäjä ja urheilutoimittaja