perjantai 4. syyskuuta 2009

YLE Uutiset: Hallinto-oikeus: Egyptiläinen isoäiti ei saa jäädä Suomeen


YLE Uutiset:
Hallinto-oikeus: Egyptiläinen isoäiti ei saa jäädä Suomeen
4.9.2009

Helsingin Sanomat:
Egyptiläinen isoäiti ei saa jäädä Suomeen


MTV3:
Egyptiläismummon kohtalo veti perheen vakavaksi


Helsingin hallinto-oikeus on pitänyt voimassa maahanmuuttoviraston egyptiläiselle isoäidille antaman karkotuspäätöksen. Hallinto-oikeus keskeytti heinäkuussa karkotuspäätöksen täytäntöönpanon siksi, kunnes se oli käsitellyt 64-vuotiaan Eveline Fadaeylin asiaa koskevan valituksen.

Hallinto-oikeus on julistanut päätöksen salaiseksi. Hallinto-oikeuden päätöksestä ensimmäisenä uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, että vallittajan ja hänen läheistensä puolin ja toisin tuntema ikävä eivät ole perusteita oleskeluluvan myöntämiselle.

Fadael on asunut Vantaalla kolmen poikansa kanssa kaksi vuotta. Hän ei ole saanut oleskelulupaa, koska isoäiti ei Suomessa lasketa ydinperheeseen kuuluvaksi.

Tapaus on herättänyt Suomessa paljon julkisuutta. Muun muassa presidentti Martti Ahtisaari sekä arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo ovat vedonneet maahanmuuttoviranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin, että ydinperheen käsitettä laajennettaisiin tietyin edellytyksin käsittämään myös isovanhemmat.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat/Kimmo Oksanen:

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt egyptiläisen Eveline Fadayelin, 64, valituksen maahanmuuttoviraston kielteisestä oleskelulupapäätöksestä.

Fadayel valitti Helsingin hallinto-oikeuteen sen jälkeen, kun maahanmuuttovirasto oli antanut hylkäävän päätöksen. Helsingin hallinto-oikeus kielsi käännytyspäätöksen täytäntöönpanon siksi, kunnes se on käsitellyt valituksen. Nyt se piti maahanmuuttoviraston epäävän päätöksen voimassa.

Isoäiti on hakenut Suomesta oleskelulupaa vedoten muun muassa inhimillisiin syihin. Fadayel jäi pari vuotta sitten leskeksi Egyptissä. Hän on kertonut, ettei hänellä ole sukulaisia Egyptissä. Suomessa Fayadelilla on kolme lasta ja lapsenlapsia.

Hallinto-oikeuden mukaan valittajan ja hänen läheistensä puolin ja toisin tuntema ikävä eivät ole perusteita oleskeluluvan myöntämiselle.

Fayadel on myös vedonnut huonoon terveyteensä. Hallinto-oikeuden mielestä Fayadelin sairaudet; diabetes, korkea verenpaine, tuki- ja liikuntaelinten vaivat, kilpirauhasen vajaatoiminta ja masennus eivät tee hänestä täysin riippuvaista lapsistaan. Oikeuden mielestä hän voi saada hoitoa kotimaassaan.

Tapaus on ollut Suomessa paljon julkisuudessa ja se on herättänyt runsaasti keskustelua maahanmuutosta jopa suomalaisen perheinstituution käsitteen ruotimiseen. Oleskelulupaa ei myönnetty senkään perusteella, ettei isoäiti Suomessa kuulu ydinperheeseen.

Kirkko myönsi Fadayelille turvapaikan. Naisen puolesta vetosivat muun muassa arkkipiispat ja presidentti Martti Ahtisaari.

Oikeuden tuore päätös pitää keskustelun käynnissä. Fadayelin asianajajan Eero Lambergin mukaan valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta haetaan.

Lupaa pitää hakea 30 päivän aikana. Ainakin tämän ajan Fadayel saa viipyä Suomessa.

Asianajaja Lamberg valittaa, että hallinto-oikeuden päätöksen perusteet olivat kovin niukkasanaiset. Ne eivät vastanneet kaikkiin Fadayelin esittämiin kysymyksiin.

Lamberg viittaa KHO:n aiempaan päätökseen, joka hänen mukaansa muistuttaa paljon Fadayelin tapausta.

Tuolloin KHO antoi hakijalle oleskeluluvan.

"Hallinto-oikeus ei ottanut ollenkaan kantaa valituksemme tähän kohtaan. Oikeuskäytännön yhtäläisyyden vuoksi katsomme, että korkeimman hallinto-oikeuden kanta tulee katsoa", Lamberg sanoo.

__________________________________

MTV3:

Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen egyptiläisen isoäidin perhe suree. Helsingin hallinto-oikeus ei sallinut 64-vuotiaalle Eveline Fadayelille pysyvää oleskelulupaa Suomessa.

- Tämä on kuin kuolemanrangaistus äidille, kertoo Fadayelin poika Maher Georges.

Hallinto-oikeus päätyi eilen antamassaan ratkaisussa samaan maahanmuuttoviraston kanssa, vaikka se kielsinkin käännytyspäätöksen siksi, kunnes se on käsitellyt valituksen. Oikeus ei katso Evelinen Fadayelinin kuuluvan ydinperheeseen.

Egyptiläisnainen muutti Suomeen lastensa ja lastenlastensa luo sen jälkeen, kun hän jäi leskeksi Egyptissä pari vuotta sitten.

- Onko tämä poliittinen päätös, halutaanko hänestä ennakkopäätös. Hän ei häiritse ketään, poika Maher Georges kyselee.

Fadayel on vedonnut huonoon terveyteensä, mutta oikeuden mielestä lukuisat sairaudet eivät tee hänestä riippuvaisia lapsistaan ja hän voi saada hoitoa myös kotimaassaan.

Pojan mukaan hänen äitinsä on jo lähes luovuttanut, mutta perhe ei. Maher Georges aikoo lähteä äitinsä matkaan, jos oikeuden päätös astuu voimaan.

- Toisaalta pelkään, että jos jätän perheeni, niin minua ei enää lasketa isäksi, jos haluan palata takaisin.

Georges kertoo, että he aikovat hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Lupaa pitää hakea 30 päivän aikana. Ainakin tämän ajan egyptiläisnainen saa viipyä Suomessa.