lauantai 3. lokakuuta 2009

Aamulehti: Tampere-Pirkkalan kentälle tulee halpalennoilla laittomasti kymmeniä ihmisiä


Suomeen on tullut Italiasta Tampere-Pirkkalan lentokentän kautta lyhyen ajan sisällä useita kymmeniä ihmisiä laittomasti, joko väärennetyillä tai toisen henkilön matkustusasiakirjoilla.

Tampereen käräjäoikeudessa luettiin kahdesta tapauksesta ehdolliset vankeusrangaistukset laittoman maahantulon järjestämisestä. Kumpikin juttu osoittaa, että ihmisten kuljettelu on raakaa bisnestä eurooppalaisissa lähtömaissa.

Poliisi on pitänyt silmällä erityisesti Bergamosta Italiasta tulevien Ryanairin halpalentojen matkustajaluetteloita ja varausjärjestelmän tietoja ja reagoinut niiden perusteella.

Heinäkuun puolivälissä listalta löytyi nigerialainen mies ja nainen, joille mies oli varannut lentoliput internetin kautta ja maksanut ne luottokortillaan. Nainen esitti Pirkkalassa toisen henkilön passin. Sen seurauksena heidät otettiin kiinni.

Mies todettiin järjestäjäksi ja tuomittiin 5 kuukauden ja 15 päivän ehdolliseen. Nainen sai väärien paperiensa takia neljä kuukautta ehdollista.

Elokuun alussa Pirkkalaan tuli kaksi somalialaista miestä, joista toinen oli vasta 16-vuotias. Hänen saattajanaan oli Englannissa asuva somali, jolla on Hollannin kansalaisuus.

Mies väitti poliisille olevansa Suomessa vain päivän mittaisella ostosmatkalla. Hänellä oli meno-paluulippu, pojalla vain menolippu. Miehen tarina ei mennyt läpi.

Matka katkesi lähes kahden kuukauden tutkintavankeudeksi Kylmäkoskella. Oikeus langetti viisi kuukautta ehdollista ja päästi miehen vapaaksi. Tuomio perustui pojan kertomukseen.

Poliisi arvioi saattajan tulleen Suomeen vain, koska hän olisi ottanut pojan hallussa olleen passin käytettäväksi uudelleen.