perjantai 2. lokakuuta 2009

Kaleva: Pimeitä töitä teettävät työnantajat eivät kantaudu viranomaisten korviin


Nuoret ja maahanmuuttajat ovat suurimmassa vaarassa joutua epärehellisten työnantajien uhreiksi. Palkaton työhön tutustuminen, pimeänä tai alipalkalla tehtävä työ ja työsopimusten puute kantautuvat kuitenkin vain harvoin viranomaisten korviin.

Kalevalle vinkatussa tapauksessa oululaisnainen löysi ravintola-alan avoimen työpaikan työvoimatoimiston nettisivuilta. Hänet palkattiinkin tarjoilijan työhön saman tien, mutta kahden työpäivän jälkeen työnantaja kertoi, etteivät työt jatku. Palkkaakaan ei herunut, sillä työnantajan mukaan kyseessä oli vain harjoittelu.

Samaan ilmoitukseen vastasi myös oululaismies, jolle tarjottiin töitä pimeänä. Kahdentoista tunnin työpäivästä palkkaa olisi maksettu 50 euroa.

Tarkastaja Kaarina Jääskö Oulun työsuojelutoimistosta myöntää nuorten työnhakijoiden riskin joutua laittomuuksien kohteeksi.

"Halu tehdä töitä on kova, joten sitä työsopimusta ei aleta kyselemään. Ja kyllähän sitä kuulee tapauksista, joissa työt jostain syystä loppuvat, kun työsopimusta aletaan vaatia."

Nuoret ja maahanmuuttajat eivät usein kuulu ammattiliittoihin eivätkä ole tietoisia oikeuksistaan. Viranomaisten tietoon laittomuudet tulevat vasta, jos palkkoja jää saamatta suurempia summia.