maanantai 5. lokakuuta 2009

Verkkouutiset: Baltit, puolalaiset ja aasialaiset, tervetuloa!


Suomeen tulisi houkutella maahanmuuttajia Aasiasta ja Itä-Euroopasta pikemminkin kuin Venäjältä, katsoo kansanedustaja Arto Satonen (kok.) Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

Professori Timo Vihavainen esitti eilen Helsingin Sanomissa, että venäläiset olisivat Suomeen sopivin maahanmuuttajaryhmä, koska he ovat kulttuurisesti lähellä suomalaisia.

- On totta, että eri maahanmuuttajaryhmien integroitumisessa Suomeen on eroja. Pitkässä juoksussa näen potentiaalisimpina Aasian suunnan, ehkä Ukrainan, Baltian tietysti ennen kaikkea ja Puolan, Satonen sanoo.

Satonen pitää hyvänä rekrytointikampanjoita, joilla Suomeen on houkuteltu esimerkiksi sairaanhoitajia Filippiineiltä.

- He ovat koulutettua väkeä ja hallitsevat englannin kielen. Heillä on perusvalmiudet pärjätä täällä.

Satosen mielestä rekrytointikampanjat kannattaa kohdistaa muutamiin maihin, jotta kampanjointi ei tule kohtuuttoman kalliiksi.

Hänen mielestään on selvää, ettei maahanmuuttoa voida kieltää tietyistä maista tulevilta tai islaminuskoisilta.

- Se on eri asia, mihin työperäinen maahanmuutto kohdennetaan. Ei meillä ole ollut muslimimaihin kohdennettuja hankkeita. He ovat tulleet muuta kautta kuin rekrytointikampanjoiden kautta.

Kustannukset riippuvaisia maahanmuuttajasta

Satonen ei kiistä, etteikö maahanmuuttajien kotouttamisesta aiheutuisi kustannuksia.

Hän huomauttaa, että maahanmuuttajaryhmät ovat hyvin erilaisia. Kustannukset ovat korkeammat niiden kohdalla, jotka tulevat huonoimmasta mahdollisesta tilanteesta tänne ja joilla on pitkä tie työelämään ja veronmaksajaksi.

- Nokialle töihin tuleva intialainen insinööri maksaa kyllä itse kaikki kustannukset ja jättää verotuloja tänne. Työperäisen maahanmuuton kotoutumisen kustannukset ovat hyvin pienet verrattuna heidän panokseensa. Humanitaarisessa maahanmuutossa on toisella tavalla, koska lähtökohta on siinä erilainen.

Kokoomus linjaa maahanmuuttopolitiikan uusiksi

Maahanmuuttajien integroitumisesta huolehtiminen on Satosen mielestä keskeistä, jotta Suomeen ei syntyisi samankaltaisia maahanmuuttajaongelmia kuin Ranskassa ja Ruotsissa on nähty.

- Kielitaito on olennainen, kuten professori Vihavainen viittaa, mutta siinä on muitakin tapoja. Integroinnin täytyy onnistua, se on avainkysymys.

Kokoomus julkistaa marraskuun lopulla maahanmuuttopoliittisen raportin, jossa tuodaan esille onnistuneita tapoja integroida maahanmuuttajia ja tehdään sen pohjalta poliittisia linjauksia. Satonen toimii työryhmän puheenjohtajana.

Satonen ei pidä maahanmuuttokeskustelua tabuna, mutta hän on kokenut sen hankalaksi.

- Helposti nähdään asiat mustavalkoisena. Olet joko maahanmuuton puolesta tai sitä vastaan. Näen, että maahanmuutossa on erilaisia ulottuvuuksia.