torstai 7. tammikuuta 2010

YLE: "Groznyin enkeli" hakee turvapaikkaa Suomesta

YLE Uutiset: "Groznyin enkeli" hakee turvapaikkaa Suomesta 7.1.2010

Tshetsheenilapsille orpokoteja pitänyt, Groznyin enkelinä tunnettu Hadizhat Gatajeva ja hänen miehensä Malik Gatajev ovat perheen suomalaisten tukijoiden mukaan hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Poliisi on tukijoiden mukaan ottanut pariskunnan kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella.

Kiinniotto tapahtui loppiaisena Helsingissä, kertoo asiasta tiedottaneen Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. Helsingin poliisi ei vahvista eikä kommentoi tietoja.

Gatajevit ovat pitäneet tshetsheenilasten orpokoteja Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa ja sittemmin Liettuassa. Suomessa heidät tunnetaan Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvasta Melancholian 3 huonetta ja norjalaisen Åsne Seierstadtin kirjasta Groznyin enkelit.

Orpokoteja on tuettu taloudellisesti pitkään myös Suomesta. Gatajevit ovat hoitaneet yhteensä yli kolmekymmentä lasta, joista osan he ovat adoptoineet. Alaikäisistä lapsista yhdeksän asuu tällä hetkellä Liettuassa ja 11 Groznyissa Gatajevien sukulaisten hoivissa.

Gatajevien suomalaiset tukijat vetoavat Suomen viranomaisiin turvapaikan myöntämisen ja oikeudenmukaisen kohtelun puolesta. Oikeusministeri Tuija Braxille osoitetun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Honkasalon ja Matinpuron lisäksi mm. elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

Perheen tukijat pelkäävät, että Gatajevit karkotetaan Liettuaan, jossa he ovat joutuneet turvallisuupalvelun ahdistelun kohteeksi ja jossa heitä vastaan on nostettu oikeusprosessi. Tukijat ovat huolissaan erityisesti Hadizhat Gatajevan terveydentilasta.