maanantai 13. syyskuuta 2010

Yliopisto-lehti: Maahanmuuttajanuorilla on suomalaista sisua

Yliopisto-lehti: Maahanmuuttajanuorilla on suomalaista sisua 13.9.2010

Tutkijaryhmän mukaan toisen polven maahanmuuttajat ovat erityisen sitoutuneita tulevaisuuden Suomen rakentamiseen.

Tutkijatohtori Marianne Teräs selvittää toisen polven maahanmuuttajanuorten parissa niitä syitä, jotka joko estävät tai edistävät maahanmuuttajanuorten sijoittumista koulutukseen. Tutkimus kartoittaa myös maahanmuuttajanuorten kokemuksia kodin kulttuurin ja suomalaisen kulttuurin eroista, erityisesti koulutuksen ja työelämän näkökulmasta.

Teräksen mukaan keskustelu maahanmuutosta on jumiutunut kysymykseen siitä, kuka Suomeen saa tulla ja millä perusteilla.

– Nykyinen maahanmuuttokeskustelu todellakin polkee paikoillaan, Teräs lataa.

– Täällä jo asuvat nuoret on unohdettu täysin. He eivät ole itse valinneet Suomea asuinmaakseen.

Helsingissä joka kymmenennen nuoren äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi. Opetushallituksen selvityksen mukaan (2008) nämä nuoret jäävät hyvin usein ilman opiskelupaikkaa.

Teräksen tutkimus kuitenkin osoittaa, että toisen polven maahanmuuttajat ovat erityisen sitoutuneita tulevaisuuden Suomen rakentamiseen: opiskelu ja ammatin hankkiminen koetaan varsin tärkeäksi. Kun opiskelupaikka on saatu, siitä myös pidetään kiinni. Oman sinnikkyyden lisäksi nuoria kannustaa eteenpäin oman perheen tuki ja halu sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yhteiskuntaan sopeutumisen haasteina ovat kulttuuriset jännitteet, vanhempien odotukset ja käytännöt, jotka törmäävät usein suomalaisen yhteiskunnan odotuksiin ja käytäntöihin.

– Koulutetut nuoret, jotka eivät vuosia täällä asuttuaan tunne itseään tervetulleiksi, lähtevät pois. Maailma on heille avoin, Teräs sanoo.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa nelivuotista hankketta Maahanmuuttajien osaamisen tunnustaminen ja työllisyysmahdollisuudet. Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen yhteistä hanketta johtaa professori Johanna Lasonen Jyväskylän yliopistosta.

Teräs tutkii ryhmänsä kanssa toisen polven maahanmuuttajien opiskelua Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa Hesotessa. Teräksen lisäksi aineistoa ovat keränneet ja analysoineet myös David Stein, Emilia Niemi ja Maria Nuottokari.