keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Ilta-Sanomat: Astrid Thorsin uhkaajalle 640 euron sakot

Ilta-Sanomat: Astrid Thorsin uhkaajalle 640 euron sakot 8.12.2010

Ministeri Astrid Thorsia (r) internetin Facebook -sivustolla uhkaillut 29-vuotias mies tuomittiin teoistaan 640 euron sakkoihin.

Mies perusti viime helmikuussa Facebookiin sivuston, jonka otsikkona oli "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta".

Teksti jatkui: "Sehän nyt on kunnia-asia istua siitä pari kolme vuotta jos sitäkään".

Sivusto oli auki yhden päivän. Sen jälkeen se suljettiin. Nettiin ehti kasautua ministeri Astrid Thorsia loukkaavaa tekstiä, eikä sivuston ylläpitäjä poistanut kirjoituksia.

Syyttäjän mukaan Thorsista käytetyt nimitykset olivat erittäin loukkaavia.

- Se ylittää moninkertaisesti sen, mitä voidaaan käyttää toisen arvostelemiseksi politiikassa, syyttäjä totesi.

29-vuotiasta perussuomalaisten entistä varavaltuutettua syytettiin laittomasta uhkauksesta, julkisesta yllyttämisestä rikokseen, törkeästä kunnianloukkauksesta sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Osa syytteistä meni läpi. Vakavimpana tekona oikeus piti laitonta uhkausta.

Mies tuomittiin 80:een kahdeksan euron päiväsakkoon, eli yhteensa sakkoja tuli maksettavaksi 640 euroa.

____________________________________________________

Helsingin Sanomat: Ministeri Thors tyytyväinen Facebook-uhkailijan tuomioon

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on tyytyväinen Facebook-uhkailijan keskiviikkoaamuna saamaan tuomioon, kertoo ministeriä avustanut lakimies Corinna Tammenmaa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkoaamuna 80 päiväsakkoa kolmikymppiselle tamperelaismiehelle, joka perusti viime helmikuussa "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta!" -nimisen avoimen Facebook-ryhmän.

"Loistavaa, että saatiin tuomio, jonka mukaan netissä ei saa kirjoittaa ihan mitä vaan. Ministeri on tyytyväinen tuomioon, mutta hän ei aio itse kommentoida sitä", Tammenmaa kertoo.

Tuomio tuli kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kaksi ensimmäistä rikosta liittyvät ministeri Thorsiin. Kolmas koskee miehen toista Facebook-ryhmää, joka on sisältänyt maahanmuuttaja-aiheista materiaalia.

Syyttäjä olisi tuominnut miehen myös julkisesta kehottamisesta rikokseen, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Lisäksi syyttäjä piti kunnianloukkausta törkeänä, mutta oikeus piti tekoa tavallisena kunnianloukkauksena.

Rangaistus olikin lievempi kuin syyttäjä vaati. Syyttäjä olisi tuominnut miehen vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja tuntuvaan sakkoon.

Miehen saamasta 80 päiväsakosta kertyy hänelle maksettavaa yhteensä 640 euroa. Lisäksi käräjäoikeus määräsi miehen menettämään tietokoneensa valtiolle.

Mies tunnusti käräjillä perustaneen Thors-aiheisen Facebook-ryhmän mutta kiisti kaikki syytteet.

Hän kertoi, ettei ollut tosissaan aikeissa vahingoittaa Thorsia eikä hän uskonut kenenkään muunkaan tekevän niin Facebook-ryhmän innoittamana.

Mies sanoi perustaneensa ryhmän tuohduksissaan Nelosen Maria!-ohjelman jälkeen. Helmikuisessa lähetyksessä Thors ja eräät maahanmuuttajat pukivat Kiitos 1939–1945 -paidat päälleen.

Mies kirjoitti Facebook-ryhmään viestin, jossa ilmoitti Thorsin häpäisseen Kiitos 1939–1945 -paidan.

---

Helsingin Sanomat/STT: Thorsin uhkailujutussa saumoja kovempaan rangaistukseen

Ministeri Astrid Thorsiin (r) liittyvässä uhkailujutussa olisi ollut mahdollisuus hieman kovempaankin rangaistukseen. Näin arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio, joka kuitenkin pitää tamperelaismiehen saamaa sakkotuomiota tuntuvana.

Käräjäoikeus piti 29-vuotiaan miehen teoista vakavimpana puheita Thorsin tappamisesta.

"Rangaistuksen mittaamisen lähtökohtana on ollut aika selkeästi tämä ministeriin kohdistunut laiton uhkaus", sanoo Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaaninakin toimiva Nuotio.

Rikoslaissa maksimirangaistus laittomasta uhkauksesta on kaksi vuotta vankeutta. Syyttäjä vaati tamperelaiselle jupakassa vähintään vuoden ehdollista vankeutta ja tuntuvaa oheissakkoa.

Professori Nuotion mukaan Pirkanmaan käräjäoikeus lähetti kansalaisille keskiviikkoisella ratkaisullaan selkeän viestin.

"Kyllä tässä on aika selvä viesti siitä, että tämäntyyppinen kirjoittelu ei edes Facebookissa kuulu normaalin sananvapauden käytön piiriin vaan menee sinne rangaistavan alueelle."

Puheena oleva tuomio on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Facebook-uhkauksesta.

"En muista itse nähneeni aiemmin tilannetta, jossa olisi ollut kyse nimenomaan Facebook-ryhmästä", Nuotio toteaa.

_______________________________________________________

Aamulehti: Ministeri Thorsin uhkaajalle sakkotuomio

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) tappouhkaussivuston yhteisöpalvelu Facebookiin perustanut tamperelaismies selvisi sakkotuomiolla kolmesta syyksiluetusta rikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeuden kansliatuomion mukaan 29-vuotias vastaaja on syyllistynyt kunnianloukkaukseen, laittomaan uhkaukseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus on pitänyt niistä vakavimpana laitonta uhkausta.

Syyttäjä vaati teoista ehdollista vankeustuomiota ja oheissakkoa. Käräjäoikeus päätyi 80 päiväsakkoon ja miehen tulot ovat niin pienet, että päiväsakko jää kahdeksaan euroon. Näin sakkoa kertyy 640 euroa.

Rikosten tekoaika ajoittuu viime helmikuulle. Mies perusti Facebookiin 24.2.2010 sivuston, jonka otsikkotekstissä luki, että hän "on valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta." Sivusto sai parissa päivässä toistasataa jäsentä ja kommenteissa esiintyi lisää ministeri Thorsia loukkaavia kirjoituksia.

Oikeus hylkäsi syytteen julkisesta kehottamisesta rikokseen. Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että vastaajan menettely olisi voinut toimia niin merkittävänä houkuttimena, että se olisi aiheuttanut varteenotettavan vaaran Thorsille ja rikos tai se yritys tehtäisiin.
_______________________________________________________

Iltalehti/STT: Ministeri Thorsin uhkaajalle sakkoja

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r) internetissä uhkaillut mies on tuomittu sakkorangaistukseen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r.) internetissä uhkaillut mies on tuomittu sakkorangaistukseen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Sakon määrä on 80 päiväsakkoa. Mies joutuu maksamaan sakkoja 640 euroa.

Oikeuden mukaan 29-vuotias tamperelaismies syyllistyi kunnianloukkaukseen, laittomaan uhkaukseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Mies oli syytteessä myös julkisesta kehottamisesta rikokseen, mutta tämän syytteen oikeus hylkäsi.

Tuomittu oli perustanut alkuvuodesta internetin Facebook-palveluun yleisölle avoimen sivuston, jonka ylläpitäjä hän oli.

Sivuston otsikkotekstissä mies kirjoitti olevansa valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta. Tekstissä hän kirjoitti, että on melkein kunnia-asia istua siitä pari kolme vuotta.

Käräjäoikeus katsoi, että sivustolla oli uhattu Astrid Thorsia tappamisella. Sivuston kirjoituksesta oli käynyt ilmi, että kirjoittaja oli ottanut huomioon vakavan teon seuraukset ja suhtautunut siihen jopa kunnia-asiana.

Käräjäoikeuden mukaan Thorsilla oli ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.
_______________________________________________________

MTV3: Ministeri Thorsin uhkaajalle 640 euron sakot

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut ministeri Astrid Thorsia uhanneen miehen päiväsakkoihin. Tuomio tuli kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeuden tuomitsemista 80 päiväsakoista kertyy miehen tuloilla maksettavaa 640 euroa. Myös miehen uhkailuissa käyttämä tietokone määrättiin menetettäväksi valtiolle.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle vähintään vuoden ehdollista vankeustuomiota sekä tuntuvaa oheissakkoa.
"Ei hallinnut tunteitaan"

Mies perusti Facebookiin alkuvuodesta sivuston, jossa hän kertoi muun muassa olevansa valmis istumaan muutaman vuoden maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin taposta.

Oikeus piti miehen tekemistä rikoksista vakavimpana laitonta uhkausta. Normaali rangaistusseuraamus laittomasta uhkauksesta on sakkorangaistus.

Vaikka valtioneuvoston jäseneen kohdistettu uhkaus oli oikeuden mielestä erityisen moitittavaa, mikään ei sinänsä osoita miehen pyrkineen erityisen määrätietoisesti saamaan Thorsia luopumaan ministeritehtävistään. Perusteluissa todetaan uhkauksen motiivina olleen enemmänkin se, ettei mies hallinnut negatiivisia tunteitaan.

Syytetyllä ei ole aiempaa rikostaustaa, joten oikeus katsoi sakkojen oleva riittävä rangaistus teosta.
_______________________________________________________

YLE Tampere: Astrid Thorsin uhkaajalle sakkoja

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut ministeri Astrid Thorsia internetissä uhkailleen miehen sakkoihin. Entinen Urjalan perussuomalaisten varavaltuutettu tuomittiin kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Maksettavaa kertyi 80 päiväsakkoa eli 640 euroa. Lisäksi mies tuomittiin menettämään tietokoneensa valtiolle.

Syyte julkisesta kehottamisesta rikokseen hylättiin.

Syyttäjä vaati miehelle vähintään vuoden ehdollista vankeutta ja tuntuvia sakkoja. Syytteen asiassa nosti syksyllä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Tuomittu perusti ja ylläpiti yhteisöpalvelu Facebookissa sivustoa, jolla Thorsia uhkailtiin.

________________________________________________________

Turun Sanomat: Ministeri Thorsin uhkaajalle sakkoja

Tappouhkauksia ei sallita, vaikka poliittisessa keskustelussa kielenkäyttö voikin olla tavallista kärkevämpää. Tällaisen viestin lähetti Pirkanmaan käräjäoikeus keskiviikkona nettikeskustelijoille tuomitessaan maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r) uhkailleen miehen sakkorangaistukseen. Sakon määrä on 80 päiväsakkoa. Yhden päiväsakon arvoksi laskettiin kahdeksan euroa, joten tuomittu joutuu maksamaan sakkoja 640 euroa.

Oikeuden mukaan 29-vuotias tamperelaismies syyllistyi laittomaan uhkaukseen, kunnianloukkaukseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Mies oli syytteessä myös julkisesta kehottamisesta rikokseen, mutta tämän syytteen oikeus hylkäsi.

Tuomittu oli perustanut alkuvuodesta internetin Facebook-palveluun yleisölle avoimen sivuston, jonka ylläpitäjä hän oli. Sivuston otsikkotekstissä mies kirjoitti olevansa valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta. Tekstissä hän kirjoitti, että on melkein kunnia-asia istua siitä pari kolme vuotta. Lisäksi mies oli käyttänyt Thorsista loukkaavia ilmauksia.

Käräjäoikeus katsoi, että sivustolla oli esitetty Thorsin tappouhkaus. Kirjoituksesta oli käynyt ilmi, että kirjoittaja oli ottanut huomioon vakavan teon seuraukset ja suhtautunut siihen jopa kunnia-asiana. Käräjäoikeuden mukaan Thorsilla oli ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Kiivastuminen ei vapauta rikosvastuusta

Oikeudessa syytetty vetosi siihen, että hän oli toiminut tunnekuohun vallassa kiivastuttuaan ministeri Thorsin esiintymisestä televisiossa.

Käräjäoikeus viittasi ratkaisussaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjaukseen, jonka mukaan yleisesti kiinnostavaan keskusteluun osallistuja saa turvautua liioitteluun ja jopa provokaatioon. Keskustelun kiinnostavuus tai sen herättämä voimakas tunnereaktio ei kuitenkaan vapauta rikosvastuusta, oikeus muistutti.

Sivuston kirjoitukset kohdistuivat käräjäoikeuden mukaan Thorsiin henkilönä eivätkä hänen menettelyynsä politiikassa. Kirjoitukset ylittivät hyväksyttävänä pidettävän rajan varsinkin tappamiseen viittaavien ilmausten osalta.

Ministeri Thors oli tyytyväinen uhkailijan saamaan tuomioon. Hänen asianajajansa mukaan tuomio osoittaa, että inernetissä ei voi käyttäytyä eri tavalla kuin todellisessa elämässä.

Uhkailujutussa ainesta kovempaankin rangaistukseen

Uhkailujutussa olisi ollut mahdollisuus hieman kovempaankin rangaistukseen. Näin arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio, joka kuitenkin pitää tamperelaismiehen saamaa sakkotuomiota tuntuvana.

Professori Nuotion mukaan Pirkanmaan käräjäoikeus lähetti kansalaisille keskiviikkoisella ratkaisullaan selkeän viestin.

– Kyllä tässä on aika selvä viesti siitä, että tämäntyyppinen kirjoittelu ei edes Facebookissa kuulu normaalin sananvapauden käytön piiriin vaan menee sinne rangaistavan alueelle.

________________________________________________

HBL/FNB: Astrid nöjd med domslutet

Dödshot är inte tillåtna, oavsett hur tillspetsat munhuggandet kan vara i det politiska spelet. Det är Birkalands tingsrätts budskap då den dömer den 29-åriga mannen som mordhotade minister Astrid Thors på Facebook till 80 dagsböter.

Enligt rätten gjorde tammerforsaren sig skyldig till olaga hot, ärekränkning och hets mot folkgrupp. Mannen åtalades också för uppvigling till brott, men rätten förkastade det åtalet.

Den dömda grundade i början av året en grupp på Facebook som han också upprätthöll. I rubriken på sidan skrev mannen att han är redo att sitta några år i fängelse för mordet på migrations- och Europaminister Astrid Thors. Dessutom använde sig mannen av formuleringar som var sårande gentemot Thors.

Tingsrätten ansåg att mannen på hade uttalat ett mordhot mot Thors på Facebook. Av det mannen skrev på sidan kunde man ana att mannen tagit följderna av ett sådant brott i beaktande och ansåg att brottet till och med skulle vara en hederssak.

Enligt tingsrätten hade Thors grunder för att förhålla sig allvarligt till hoten och vara rädd för sin personliga säkerhet.

I rätten sade den åtalade att han blivit "upprörd” efter att ha hört Thors prata i tv. Tingsrätten hänvisade i sin dom till Europeiska människorättsdomstolens riktlinje där det sägs att en deltagare i en diskussion av allmänt intresse får ta till överdrifter och till och med provokation.

Personer som deltar i diskussionen slipper ändå inte sitt straffrättsliga ansvar trots att de drabbas av starka känslor, påminner tingsrätten.

Skriverierna på sidan riktade sig enligt rätten mot Thors som person och inte mot hennes gärningar som politiker. De överskred gränsen för vad som kan anses vara godtagbart speciellt vad gäller de formuleringar som gäller mordhotet.

Minister Thors är nöjd med domen, men det är inte professorn i straffrätt Kimmo Nuotio.

– Man kunde ha gett en lite hårdare dom, säger Nuotio som ändå anser att tammerforsmannens dom är "kännbar".

Tingsrätten ansåg att den 29-årige mannens prat om att döda Thors var det allvarligaste av hans gärningar.

– Man har ganska klart utgått ifrån det här olaga hotet mot ministern då mannen har dömts, säger Nuotio som också fungerar som dekan på Helsingfors universitets rättsvetenskapliga fakultet.

Enligt strafflagen är maximistraffet för olaga hot två års fängelse. Åklagaren yrkade på minst ett år villkorligt fängelse och betydande böter.

Professor Nuotio säger att Birkalands tingsrätt i och med domen sänder ut en signal till allmänheten.

–Nog är det här en ganska klar signal om att sådant här skrivande inte ens på Facebook hör till normal yttrandefrihet utan kan bestraffas.

Den nu aktuella domen är veterligen den första där hotet har gjorts på Facebook.