keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Kokkola-lehti: Hienoa Lukudu ja menestystä

Kokkola-lehti, pääkirjoitus: Hienoa Lukudu ja menestystä 8.12.2010

Kokkola on muuttunut ja muuttuu kansainvälisemmäksi ja monikulttuurisemmaksi. Uusi ilme leimaa tänään sekä Kokkolan arkea että myös juhlaa.

Kokkolan seudulla asuu kaupungin virallisten tilastojen mukaan vakituisesti noin 550 maahanmuuttajaa tai maahanmuuttajataustaista kokkolalaista. He edustavat yli viittäkymmentä eri kansallisuutta.

Maahanmuuttaja voi olla työn takia maahan muuttanut, pakolainen, turvapaikanhakija, adoptoitu, paluumuuttaja, avioliiton kautta maahan muuttanut, opiskelija tai muu ulkomaalainen, kertoo kaupungin tiedote.

Yksi uusista kokkolalaisista on kahdeksan vuotta sitten Kokkolaan muuttanut Lukudu Manase, joka on syksyn ylioppilaita ammattilukiosta. Aiemmin hän on valmistunut merkonomiksi kauppaopistosta.

Hienoa Lukudu. Olet mainio esimerkki sudanilaissuomalaisesta sisusta. Onnea ja menestystä jatko-opinnoissa ja ”pysy aina kokkolalaisena”.

Suhtautuminen maahanmuuttajia kohtaan on muuttunut myönteisemmäksi, vaikka ennakkoluulot ovat meissä suomalaisissa lujassa. Ennakkoluuloja on edelleen myös suomenkielisten keskuudessa ruotsinkielisiä kohtaan ja päinvastoin. Esimerkiksi yllättävän moni ruotsinkielinen nuori ei jostain syystä halua opiskella ja oppia suomea.

Suhtautumisessa erilaisuutta, erilaisia ihmisiä kohtaan ovat he sitten maahanmuuttajia, ruotsin-/suomenkielisiä tai homoja, on perimmiltään kysymys ihmisyydestä. Kaikki ihmiset ovat samalla viivalla.

Jos ihmisoikeustie ei vedä, kannattaisi ajatella edes omaa etua, hyötyä. Tosiasia on, että Suomi ja suomalaiset tarvitsevat maahanmuuttajia tulevaisuudessa nykyistäkin enemmän. Jo nyt aamun ja päivän lehdet jäisivät monin paikoin jakamatta, sotkut ja siivot siivoamatta, hoidot antamatta, lääkkeet määräämättä ja niin edelleen, ellei meillä olisi ulkomaalaisia niitä tekemässä. Se vain on niin.

Jouko Pensaari