maanantai 10. lokakuuta 2011

YLE: Työvoimapula on totta ja tarua

YLE: Työvoimapula on totta ja tarua 10.10.2011

Suomalaisille on jo parikymmentä vuotta todisteltu, että pian iskee työvoimapula. Pahimmat uhkakuvat eivät ole toteutuneet, koska talouden taantuma ehti kuitata suurten ikäluokkien eläköitymisen aiheuttaman pulan suurilta osin. Joillakin aloilla puute osaavasta työväestä on silti totisinta totta.

Elinkeinoelämän keskusliitossa asiaa katsotaan yrittäjien näkökulmasta. Johtava ekonomisti Penna Urrila EK:sta sanoo, että työvoimapula on todellinen ongelma, mutta sitä saattaa käytännössä olla vaikea havaita.

- Kun kysymme yrityksiltä, mikä estää heidän toimintansa kasvua, moni kertoo syyksi juuri työvoimapulan. Pulaa saattaa tietysti olla vain yksittäisestä osaajasta, mutta esimerkiksi viime keväänä 40 prosenttia kyselyymme vastanneista rakennus- ja 20 prosenttia palvelualan yrityksistä ilmoitti kärsivänsä työvoiman saatavuuden vaikeudesta, Urrila kertoo.

Työttömän korvissa puhe työvoimapulasta tuntuu utopialta. Monella alalla piisaisi pätkätöitä ja harjoittelupaikkoja, mutta vakituiset työpaikat ovat kiven alla.

- Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät välttämättä kohtaa alueellisesti tai toimialueittain. Pitää kuitenkin muistaa, että työvoimatoimistossa on jatkuvasti tarjolla paljon täyttämättömiä työpaikkoja. Tilanne ei ole historiallisessa valossa lainkaan toivoton, Penna Urrila sanoo.