perjantai 4. tammikuuta 2013

Uusi Suomi: Nettipoliisi: ”Suurin osa netin rasistisista kirjoituksista kuuluu sananvapauden piiriin”

Uusi Suomi: Nettipoliisi: ”Suurin osa netin rasistisista kirjoituksista kuuluu sananvapauden piiriin” 4.1.2013
Marko Forss: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus internetissä 2011 (blogi)

Viharikoksista tehtiin vuonna 2011 yhteensä 918 rikosilmoitusta, selviää poliisiammattikorkeakoulun tuoreesta viharikosraportista. Raportin mukaan rikosilmoituksia tehtiin seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

Viharikoksista suurin osa, 86 prosenttia oli edellisvuoden tapaan rasistisia rikoksia. Rasistisia piirteitä sisältäneet rikosepäilyt olivat useimmiten pahoinpitelyitä ja niiden tapahtumapaikkoina olivat yleensä julkiset paikat, kuten tiet, kadut tai torit sekä ravintolat ja niiden edustat.

Ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin nettipoliisista kiinnittää Puheenvuoron blogissaan huomiota siihen, että kaikista viharikosilmoituksista internet oli tapahtumapaikkana vain kahdessa prosentissa eli 38 tapauksessa. Myös netissä rasismi oli epäillyn viharikoksen yleisin motiivi.

- Internetistä löytää melko helposti rasistisia kirjoituksia. Suurin osa niistä on kuitenkin sellaisia, jotka eivät täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä ja kuuluvat sananvapauden piiriin, Forss kirjoittaa.

Forssin mukaan yleisin tapahtumapaikka internetin viharikosilmoituksille oli viime vuoden tapaan yhteisöpalvelu Facebook, joka oli tapahtumapaikkana 15 rikosilmoituksessa.

Forssin mukaan netin keskustelupalstoista viharikosilmoitusten tekopaikkoina oli lähinnä eri lehtien keskustelupalstoja ja Suomi24.

_____________________________________

Marko Forss: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus internetissä 2011 (blogi)

Poliisiammattikorkeakoulu julkaisi taas jokavuotisen viharikosraporttinsa. Viharikokseksi luokiteltavien rikosten määrässä ei tapahtunut oleellista muutosta ja se on pysynyt melko tasaisena vuodesta 2008 lähtien. Vuonna 2011 tutkimuksessa löytyi yhteensä 918 viharikokseksi luokiteltua rikosilmoitusta. Vuodelta 2010 luku oli 860 ja vuonna 2009 tapauksia oli 1007. Internetin osuus viharikoksissa oli viime vuoden tapaan erittäin alhainen.

Suurin osa viharikoksiksi luokitelluista rikoksista sisälsi rasistisia piirteitä viime vuosien tapaan (86%). Muita viharikokseksi luokiteltavia rikoksia olivat esimerkiksi uskontoon (6,6%), seksuaaliseen suuntautumiseen (4,6%) ja vammaisuuteen (2,6%) perustuvat viharikokset.

Selkeästi suurin osa rasistiseksi luokitelluista rikoksista oli yleensä yleisillä paikoilla tapahtuneita pahoinpitelyjä (391kpl/32%) ja lieviä pahoinpitelyjä (198/16%). Rasistisista rikoksissa internet oli tapahtumapaikkana kahdessa prosentissa tapauksista. Kyseiset luvut ovat miltei identtiset viime vuoteen verrattuna.

Rasistisia piirteitä omaavissa tapauksissa suurin osa epäilyistä oli enemmistöön kuuluvia ja kohteena vähemmistö (599kpl/76%). Osassa rasistisista viharikosepäilyistä kohteena oli vähemmistö, mutta tekijä oli jäänyt tuntemattomaksi (84kpl/11%). Oli myös tapauksia, joissa viharikos kohdistui vähemmistön toimesta vähemmistöön (55kpl/7%).

Internet toimi tapahtumapaikkana yhteensä 38:ssa rikosilmoituksessa kaikkien viharikosten osalta. Myös internetin osalta rasistinen motiivi oli yleisin. Rasistisista rikoksista suurin osa kohdistui yleisesti maahanmuuttajia vastaan. Uskontoon kohdistuvista viharikoksista islam ja kristinusko olivat molemmat kolmessa tapauksessa esillä.

Yleisimmät päärikosnimikkeet olivat kunnianloukkaus (16kpl), kiihottaminen kansanryhmää vastaan (9kpl) ja laiton uhkaus (8kpl). Näiden päärikosten lisäksi osassa rikosilmoituksista oli myös muita rikosnimikkeitä. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan tapauksissa oli kirjattu osaan kunnianloukkaus. Huomioitavaa on myös kaksi törkeä kansanryhmää vastaan kiihottamista. Kyseinen rikosnimike kirjattiin uutena rikosnimikkeenä rikoslakiin toukokuussa 2011.

Internetin osalta tekijöiden status oli samansuuntainen muiden viharikosten suhteen; suurin osa tekijöistä kuului enemmistöön (19kpl). Iso osa epäillyistä jäi kuitenkin selvittämättä (15kpl), joka on tyypillistä internetin tiedonhankintavaikeuksiin liittyen.

Yleisin tapahtumapaikka internetin viharikokselle oli viime vuoden tapaan Facebook (15kpl). Keskustelupalstojen osalta joukossa oli lähinnä eri lehtien keskustelupalstoja ja Suomi24. Kohtaan muu on tilastoitu esimerkiksi nettisivustolle tapahtunut tietomurto, joka luokiteltiin viharikokseksi.

Oheiset luvut perustuvat poliisin tietojärjestelmään kirjattuihin ilmoituksiin. On selvää, että viharikosluokittelun sisälle mahtuvia tekoja tapahtuu enemmän, mutta ne eivät ikinä tule poliisin tietoon. Toisaalta esimerkiksi näistä 38:sta internetissä tapahtuvasta rikoksesta vain 13 eteni syyttäjälle asti. Osa tapauksista päätettiin tilanteissa, joissa asianomistaja päätti luopua rangaistusvaatimuksestaan tai keskeytettiin koska epäiltyä ei saatu selvitettyä.

Internetistä löytää melko helposti rasistisia kirjoituksia. Suurin osa niistä on kuitenkin sellaisia, jotka eivät täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä ja kuuluvat sananvapauden piiriin. Jos rasistisia kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia vertaa ”normaaleihin” netissä tapahtuviin kunnianloukkauksiin ja laittomiin uhkauksiin, on rasististen rikosten osuus myös näiden rikosnimikkeiden osalta vähäinen. Kunnianloukkauksen ja laittoman uhkauksen osalta internetiin liittyvät rikosilmoitukset liikkuvat lukumääräisesti sadoissa.

Lähteenä käytetyn Poliisiammattikorkeakoulun viharikostutkimuksesta löytyy tarkemmat selvitykset viharikoksen luokitteluista ja muista asiaan liittyvistä tulkintaongelmista.