keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Svenska Yle: "Dagens klasskillnader kan leda till gettoisering"

Svenska Yle: "Dagens klasskillnader kan leda till gettoisering" 30.1.2013

De allt större klasskillnaderna håller på att bli ett politiskt problem. Om vi inte är uppmärksamma kommer vi att se en gettoisering i våra städer, konstaterar professorn Eva Österbacka vid Åbo Akademi. Hon varnar också för att ungdomskravaller är möjliga i Finland.

Eva Österbacka är en av de två professorer som har fått i uppdrag av finansministern Jutta Urpilainen att se över vilka stöd till familjerna som kan förebygga sociala problem. Undersökningar som Institutet för hälsa och välfärd gjort visar att inbesparingarna inom till exempel skolhälsovård ökar de psykiska problemen bland barn och unga och på sikt också kommunernas kostnader.

Möjligt med kravaller också i Finland

Ett stort problem är utslagningen av unga, säger Eva Österbacka. Det finns unga i dag som varken kan ta sig in på arbetsmarknaden eller hitta en lämplig utbildning. Österbacka varnar för att vi i framtiden kan se ungdomskravaller i Finland av samma typ som i Sverige och Sydeuropa.

− När folk upplever att de inte blir hörda så är det inte så konstigt att folk tar till olagliga medel, säger Österbacka.

Varför ser vi kravaller i Sverige men inte i Finland?
− Klasskillnaderna i Finland och Sverige ser ungefär likadana ut, svarar Österbacka. Invandringen i Sverige är mycket större. Det gör att det är en större grupp som inte kan det svenska systemet och diskrimineras på arbetsmarknaden, fortsätter Österbacka.

Skilsmässor leder till barnfattigdom

Men också i Finland ökar fattigdomen. En orsak är att skilsmässorna blir allt flera.

− En ensamstående har mindre inkomster att dela i familjen än om det finns två vuxna, säger Österbacka. Nyfamiljer har ofta många barn och det betyder att det är många munnar att mätta, fortsätter hon. Då kanske resurserna inte räcker till på samma sätt i storfamiljer.

− Stora skillnader i familjernas inkomster betyder att både Sverige och Finland i dag är alldeles klara klassamhällen, konstaterar Österbacka.

Inkomstskillnaderna har ökat markant i både Sverige och Finland under de senaste årtiondena.

Finns det något bra med stora klasskillnader?
− Nej, jag kan inte komma på något som skulle vara bra med stora klasskillnader, svarar Österbacka.