maanantai 14. tammikuuta 2013

HS: Kielteinen turvapaikkapäätös hajottaa perheen

Helsingin Sanomat: Kielteinen turvapaikkapäätös hajottaa perheen 14.1.2013
Helsingin Sanomat: Perhe hajosi käännytyksessä – äiti ja lapsi vietiin aamulla Venäjälle
Kotimaa24: Maahanmuuttovirasto karkottaa aviopuolisot eri maihin - Räsänen vaatii selvitystä

Satunnaisesti naurava pikkupoika leikkii pehmodinosauruksella, kiipeilee levottomasti isänsä niskoissa, juoksee päin suljettua ovea.

Se ei aukea. Kirkuvan vihreäksi maalatusta, ikkunattomasta vierailuhuoneesta ei pääse ulos kutsumatta henkilökuntaa paikalle. Olemme ulkomaalaisten säilöönottoyksikössä Helsingissä.

"Se ei ole normaalia", isä Mark kommentoi lapsensa käytöstä.

Vanhemmat eivät ole pystyneet kertomaan pojalle, mitä seuraavaksi tapahtuu. Venäjältä kotoisin oleva äiti ja Egyptistä kotoisin oleva isä ovat saaneet kielteisen päätöksen toiseen turvapaikkahakemukseensa. Heitä ollaan käännyttämässä omiin maihinsa.

Venäjällä syntynyt 5-vuotias poika aiotaan viedä jo tänään äitinsä mukana. Hän on viettänyt kolme vuotta vanhempiensa kanssa Suomessa.

"Mieli on pysähtynyt, en pysty ajattelemaan. Se, mitä tapahtuu, ei tunnu todelliselta. Päätös ei kunnioita oikeuksiamme ihmisinä ja perheenä", Mark kuvaa.

Anna-äiti saa sanotuksi, ettei tiedä, milloin ja missä perhe voisi tavata uudestaan.

Molemmilla puolisoilla on ollut kertomansa mukaan ongelmia kotimaissaan. Markin isä kuului Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin aikana kiellettyyn Muslimiveljeskuntaan, ja isän poliittisen aktiivisuuden takia myös Mark pidätettiin kymmenen vuoden aikana useita kertoja.

Markin mukaan häntä kidutettiin ja raiskattiin vankilassa. Hän pakeni Venäjälle.

Siellä pari tapasi ja solmi muslimiavioliiton 2006. Asuminen maassa kävi mahdottomaksi, kun perhe sai jatkuvasti uhkauksia ja heille tehtiin kotietsintä.

Anna oli kääntynyt aiemmin muslimiksi ja työskenteli toimittajana islamilaisessa kulttuurikeskuksessa. Annan mukaan hänen kollegoitaan katosi ja pakeni. Perhe päätti lähteä maasta.

Nyt Mark näyttää todistusta, jonka mukaan pari on vihitty virallisesti Suomessa. Esillä on myös loppuvuonna 2011 Egyptissä annettu tuomio.

Sen mukaan Mark on tuomittu poissaolevana 15 vuodeksi kuritushuoneeseen, sillä hän oli kuulunut hallintojärjestelmän kaatamiseen pyrkivään järjestöön. Markin mukaan tuomio todistaa, ettei Mubarakin hallinnon kaatuminen ole muuttanut hänen tilannettaan Egyptissä. Eri mieltä oleva Maahanmuuttovirasto ei sen sijaan pitänyt tuomiota uskottavana.

Viraston mukaan Mark ja Anna eivät tarvitse kansainvälistä suojelua, vaan heidät voidaan käännyttää kotimaihinsa ilman, että siellä voi joutua vainon, vakavan haitan tai epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Helsingin hallinto-oikeus, johon viraston ratkaisusta valitettiin, päätti, ettei se keskeytä käännytyksen toimeenpanoa.

Mark on varma, että hänet viedään Egyptissä vankilaan heti lentokentältä. Myös Anna pelkää, että hänelle tapahtuu jotain ja poika jää yksin.

Säilöönottoyksikön vierailuhuoneessa Mark itkee vuolaasti. Samalla kaiuttimista kaikuu reipas kuulutus: Nyt pelataan bingoa!

Perhe on Markin mukaan yrittänyt pyytää, että myös vaimo ja lapsi voisivat tulla Egyptiin. Tai että he voisivat mennä johonkin kolmanteen maahan.

"He [viranomaiset] eivät hyväksyneet mitään vaihtoehtoa."

Suomessa Anna on opiskellut kieltä, ja Mark työskennellyt siivoojana.

Jo Venäjällä kirkossa käynyt Mark on myös osallistunut kansainvälisen evankelisen seurakunnan toimintaan ja kääntynyt kristityksi. Siksi hän ei halua käyttää itsestään vanhaa musliminimeä.

"Olen ollut koko ajan huolissani. Huolet hälvenivät kirkossa", ennen joulua kastettu Mark kertoo.

Nyt meneillään on ehkä viimeinen viikonloppu, jolloin hän voi nähdä poikaansa. Jos vanhemmille tapahtuu jotain, he eivät voi matkustaa toistensa luo.

"Haluaisin vain elää rauhallisesti perheeni kanssa. Nyt en voi auttaa vaimoani enkä itseäni", Mark sanoo.

------

Helsingin Sanomat: Perhe hajosi käännytyksessä – äiti ja lapsi vietiin aamulla Venäjälle

Kielteinen turvapaikkapäätös hajotti Suomessa kolme vuotta asuneen perheen. Perheen äiti ja viisivuotias lapsi käännytettiin tänä aamuna Venäjälle, kun isä odottaa vielä omaa käännytystään säilöönottoyksikössä Helsingissä.

"Vaimoni ja poikani haettiin tänä aamuna ja he ovat nyt Suomen ja Venäjän rajalla", egyptiläinen Mark kertoo.

Mark ja hänen Venäjältä kotoisin oleva vaimonsa Anna saivat Maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen toiseen turvapaikkahakemukseensa.

Viraston mukaan he eivät tarvitse kansainvälistä suojelua, vaan heidät voidaan käännyttää kotimaihinsa ilman, että siellä voi joutua vainon, vakavan haitan tai epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Perhe hajoaa, sillä pariskunnan yhteinen lapsi on Venäjän kansalainen ja hänet viedään äitinsä mukana Venäjälle. Helsingin hallinto-oikeus, johon viraston ratkaisusta valitettiin, päätti, ettei se keskeytä käännytyksen toimeenpanoa.

Molemmilla puolisoilla on ollut kertomansa mukaan ongelmia kotimaissaan. Markin isä kuului Egyptissä presidentti Hosni Mubarakin aikana kiellettyyn Muslimiveljeskuntaan, ja isän poliittisen aktiivisuuden takia myös Mark pidätettiin kymmenen vuoden aikana useita kertoja.

Markin mukaan häntä kidutettiin ja raiskattiin vankilassa.

Egyptiläisen, vuonna 2011 annetun tuomion mukaan Mark on tuomittu poissaolevana 15 vuodeksi kuritushuoneeseen, sillä hän oli kuulunut hallintojärjestelmän kaatamiseen pyrkivään järjestöön.

Markin mukaan tuomio todistaa, ettei Mubarakin hallinnon kaatuminen ole muuttanut hänen tilannettaan Egyptissä. Hän pelkää joutuvansa Egyptissä heti vankilaan.

Eri mieltä oleva Maahanmuuttovirasto ei sen sijaan pitänyt tuomiota uskottavana.

Annalla oli puolestaan ongelmia Venäjällä, sillä hän oli kääntynyt aiemmin muslimiksi ja työskenteli toimittajana islamilaisessa kulttuurikeskuksessa.

Pari tapasi Venäjällä 2006, mutta asuminen maassa kävi mahdottomaksi, kun perhe sai jatkuvasti uhkauksia ja heille tehtiin kotietsintä.

Markille ei ole vielä kerrottu, koska hänet viedään Egyptiin.

"Toivon, että käännyttäminen keskeytetään. Yritämme pysyä niin vahvoina kuin pystymme", Mark kertoo.

____________________________________

Kotimaa24: Maahanmuuttovirasto karkottaa aviopuolisot eri maihin - Räsänen vaatii selvitystä

Suomessa kristityksi kääntynyt egyptiläismies on päätetty poistaa maasta. Hänen venäläinen vaimonsa ja 5-vuotias poikansa on karkotettu tänään Venäjälle. Sisäministeri Päivi Räsänen on pyytänyt Maahanmuuttovirastolta selvityksen perhettä koskevasta päätöksestä.

Egyptiläinen mies ja venäläinen vaimo ovat saaneet kielteisen päätöksen toiseen turvapaikkahakemukseensa. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan perheen hajottamiselle ei ollut estettä.

− Euroopan ihmisoikeussopimus suojelee perhe-elämää. Avioparien turvapaikkahakemukset tutkitaan kuitenkin yksilöllisesti. Jos henkilö ei täytä luvan saannin edellytyksiä, hänet voi palauttaa kotimaahansa, pysyvään asuinvaltioonsa tai kolmanteen valtioon, johon heillä on lupa päästä. Jos aviopuolisot ovat eri kansallisuutta eikä meillä ole tietoa siitä voivatko he päästä toistensa kotimaahan, molemmat palautetaan omiin kotimaihinsa, Esko Repo kommentoi päätöstä.

Pariskunta on kertonut tilanteestaan tänään julkaistussa Helsingin Sanomien uutisessa. Miehen mukaan hänen isänsä on kuulunut Egyptissä hallitusta vastustaneeseen Muslimiveljeskuntaan, minkä vuoksi myös hänet on pidätetty useita kertoja. Hän sanoo kokeneensa vankilassa sekä kidutusta että raiskauksen. Hän kertoo saaneensa vuonna 2011 Egyptissä 15-vuoden kuritushuonerangaistuksen kuulumisesta hallintojärjestelmän kaatamista tavoittelevaan järjestöön. Maahanmuuttovirasto ei pidä tuomiota uskottavana.

Mies pakeni Venäjälle, jossa hän solmi avioliiton muslimiksi kääntyneen toimittajan kanssa. Vaimo kertoo kokeneensa uhkaa työnsä vuoksi, minkä vuoksi pariskunta anoi turvapaikkaa Suomesta.

Suomessa egyptiläinen mies on kääntynyt kristityksi ja liittynyt Helsingin kansainväliseen seurakuntaan, jonka yhteydessä hän on saanut kasteen.

Seurakunnan pastori Timo Keskitalo ihmettelee, että Maahanmuuttovirasto palauttaa muslimitaustaisen kristityn maahan, jonka uskonnonvapaudessa on pahoja puutteita.

− Egyptissä muslimi ei voi virallisesti vaihtaa uskontoa. Yritämme lakimiehen kanssa vedota YK:hon, että maasta poistaminen voitaisiin pysäyttää ihmisoikeusperustein.

Keskitalon mielestä suomalaisen oikeustajun mukaan perhettä ei voi hajottaa, niin kuin nyt on tehty.