keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Poliisitiedote: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa 30.1.2013
Keskisuomalainen: Puukotettu odotti rauhallisesti ja pystyi kävelemään itse
Keskisuomalainen: Kirjastolla 20 henkilön nujakka: Vahtimestari teki ilmoituksen jo ennen puukotusta
Keskisuomalainen: Puukotus kirjastolla: Tekijöitä ei ole saatu kiinni
Keskisuomalainen/STT: "Kirjastoonkin tarvitaan jatkossa poliisivartio"
Keskisuomalainen: Kansanedustaja puukotuksesta kirjastolla: "Törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja"
Yle Uutiset: Puukotus äärioikeistoa käsittelevässä tilaisuudessa – vammoista ei tietoa
Yle Uutiset: Silminnäkijät: Puukotettu käveli itse ambulanssiin
Yle Uutiset: Ylen toimittaja: Luentosalin oveen paiskattiin jotain särkyvää
Yle Uutiset: Silminnäkijät kertovat Jyväskylän iskusta – katso video
Svenska Yle: Vänsterunga fördömer knivdåd i Jyväskylä
Aamulehti: Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa puukotus – yksi loukkaantui
Aamulehti: Silminnäkijä kertoo Jyväskylän välikohtauksesta
Aamulehti: Poliisi vahvistaa Jyväskylän puukotuksen – tekijät karkuteillä
Aamulehti: Jyväskylän kirjastossa paikalla ollut: ”Yhtä ihmistä ilmeisesti puukotettiin tilanteessa”
Iltalehti/STT: Puukkohyökkäys kirjastoon
Iltalehti: Li Andersson puukkohyökkäyksestä: "Uhka oli tiedossa"
Iltalehti: Dan Koivulaakso: "Ei tämän voi antaa vaikuttaa"
Ilta-Sanomat: Puukotus Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa Jyväskylässä
Ilta-Sanomat: Äärioikeistopuukotus Jyväskylässä: "Ei ne mitään kirjanesittelyä tulleet kuuntelemaan!"
Ilta-Sanomat: Jyväskylän kirjastotoimenhoitaja: "Koskaan ei ole ollut mitään näin suurta"
Ilta-Sanomat/STT: Li Andersson Jyväskylän puukotuksesta: En olisi ikinä uskonut tällaista
MTV3: Järjestysmiestä puukotettiin äärioikeistosta kertovan kirjan keskustelutilaisuudessa
MTV3: Silminnäkijä Jyväskylän välikohtauksesta: Järjestysmiestä puukotettu
MTV3: Järjestäjätaho puukotustilanteesta: "Hyökkääjät kävivät käsiksi ihmisiin"
MTV3/STT: Vasemmistonuorten johtajaa on uhkailtu jo ennen Jyväskylää
Helsingin Sanomat: Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa puukotus Jyväskylässä
Helsingin Sanomat: Äärioikeistokirjan kirjoittaja kaasuiskun uhrina vuonna 2012
Hbl: Knivattack vid presentation av bok om högerextremism

Jyväskylä 30.1.2013 klo 18.04: Jyväskylän kaupunginkirjastossa olleessa kirjanjulkistustilaisuudessa tapahtui välikohtaus, jonka yhteydessä yhtä henkilöä lyötiin puukolla. Puukolla lyödyn henkilön vammojen vakavuudesta ei poliisilla ole tällä hetkellä tietoa. Poliisi tutkii asiaa törkeänä pahoinpitelynä.

Asiasta tiedotetaan tarkemmin torstaina 31.1.2013.
__________________________________


Keskisuomalainen: Puukotettu odotti rauhallisesti ja pystyi kävelemään itse

Jyväskylän kaupunginkirjastolla on sattunut keskiviikkoiltana välikohtaus, jossa yhtä henkilöä on lyöty puukolla. Kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa oli käynnissä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus.

Poliisin mukaan puukoniskun saaneen henkilön vammojen vakavuudesta ei tällä hetkellä ole tietoa. Keskisuomalaisen tietojen mukaan ylävartaloonsa iskun saanut henkilö istui rauhallisesti käytävällä odottamassa ambulanssihenkilöstön saapumista paikalle. Hän ei ilmeisesti loukkaantunut vakavasti vaan pystyi kävelemään iskun jälkeen.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä.

Tilaisuus pääsi jatkumaan välikohtauksesta huolimatta. Luentosalin ulkopuoleista aluetta eristettiin nauhoin ja ovia lukittiin.

Yleisö poistui paikalta rauhallisesti kello 19.30.

"Kolme hyökkäsi pulloin ja puukoin"

Tilaisuus alkoi pienessä luentosalissa kello 18. Tilaisuutta ehti kulua vain muutamien minuuttien ajan, kun luentosalin ovelta alkoi kuulua kovaa pauketta. Luentosaliin saapunut järjestäjähenkilö kertoi, että "kolme patrioottia oli hyökännyt pulloin ja puukoin tilaisuuden järjestäjiä vastaan", paikalla oleva Keskisuomalaisen toimittaja kertoo.

Salissa olevilta ihmisiltä kysyttiin myös, että onko paikalla lääkäriä.

Pieni luentosali oli tapahtuma-aikaan täynnä, ja arviolta paikalla saattaa olla noin sata ihmistä. Paikalla olleet ovat saaneet kehotuksen, ettei kukaan lähde tilaisuuden jälkeen yksin kaupungille vaan että he liikkuvat 10 hengen joukoissa.

Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson Äärioikeisto Suomessa -teos julkaistiin 1. marraskuuta. Andersson ja Brunila olivat puhumassa kaupunginkirjastolla teoksensa teemoista. Koivulaakso ei ollut paikalla.

Paikalla oli useita poliisipartioita. Poliisit olivat paikalla vielä kello 20 aikaan kuulemassa silminnäkijöitä.

-------


Keskisuomalainen: Kirjastolla 20 henkilön nujakka: Vahtimestari teki ilmoituksen jo ennen puukotusta

Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma kertoo, että tilanne pääkirjastolla sai alkunsa hyvin pian tilaisuuden alkamisen jälkeen. Laitinen-Kuisman mukaan vuorossa oleva vahtimestari oli alkanut kiinnittää huomiotaan kirjaston käytävään kokoontuneisiin ihmisiin.

– Vahtimestari kiinnitti huomiotaan ihmisiin, jotka eivät siirtyneet luentosalissa järjestettyyn tilaisuuteen, vaan jotka jäivät käytävään. Vahtimestari teki ilmoituksen vartiointiliikkeelle ja ilmeisesti myös poliisille, Laitinen-Kuisma kertoo.

Poliisi sai tiedon välikohtauksesta kello 18.04. Kirjastotoimenjohtaja Laitinen-Kuisman mukaan käytävään oli kerääntynyt yhteensä noin 20 henkilöä, joista osa alkoi pyrkiä sisälle luentosaliin. Laitinen-Kuisman mukaan tilanne eteni nujakaksi, jossa osa käytti pulloja, keppiä ja puukkoa. Laitinen-Kuisma täsmentää, etteivät kaikki osallistuneet nujakkaan, vaan käytävässä oli yhteensä tämä määrä ihmisiä.

Välikohtauksessa henkilö sai puukosta iskun. Keskisuomalaisen tietojen mukaan henkilö sai iskun ylävartaloonsa.

Kirjastotoimenjohtajan mukaan mahdolliseen välikohtaukseen ei oltu varauduttu etukäteen poliisein. Paikalla ollut vartija toimi hänen mukaansa kuten pitikin.

– Vartija teki ilmoituksen, kun havaitsi poikkeavasta tilanteesta. Ymmärtääkseni puukotus tapahtui vasta myöhemmin, Laitinen-Kuisma sanoo.

Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat aulatilat, luentosalit, kahvila ja lehtienlukusalit. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa sijaitsevien aikuisten ja lastenkirjojen sekä musiikin osastojen sekä hiljaisten lukupaikkojen toiminta jatkui normaalisti välikohtauksesta huolimatta.

-------


Keskisuomalainen: Puukotus kirjastolla: Tekijöitä ei ole saatu kiinni

Jyväskylän kaupunginkirjastolla keskiviikkoiltana yhtä puukottanutta miestä ei ole saatu kiinni. Poliisin mukaan välikohtaukseen osallistuneita tekijöitä oli useampia, eikä ketään oltu otettu kiinni kello 21 aikaan. Lisätiedotettavaa ei myöskään ollut enää keskiviikkoillan aikana.

Poliisin mukaan etsinnät ovat käynnissä.

Poliisi on puhuttanut paikalla olleita ihmisiä sekä puukotuksen uhria. Poliisin mukaan uhri on viety sairaalaan, mutta hänellä ei ole välitöntä hengenvaaraa.

Havaintoja paikalta poistuneista henkilöistä ja ajoneuvoista pyydetään ilmoitettavan poliisin vihjepuhelimeen 0800-181880 tai virka-aikana palvelupäivystykseen 071-8748644.

Poliisi kertoo asiasta lisää torstaina

-------


Keskisuomalainen/STT: "Kirjastoonkin tarvitaan jatkossa poliisivartio"

Kirjanesittelytilaisuus Jyväskylän kaupunginkirjastossa aiheutti keskiviikkoiltana poikkeuksellisen välikohtauksen, jossa yksi järjestyksenvalvoja sai puukosta selkäänsä.

Tilaisuudesta oli tehty uhka-arvio, mutta emme osanneet kuvitella, että mitään tapahtuu, kertoi Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi paikan päällä.

– Jatkossa täytyy hankkia poliisivartio, hän pohti.

Silminnäkijöiden mukaan tekijät pakenivat Cygnaeuksenkadun suuntaan ennen poliisin tuloa.

Nujakka luentosalin ovella alkoi vain vähän aikaa sen jälkeen kun tilaisuus oli alkanut. Kolme ulkopuolista yritti tunkeutua sisään kirjastoon. Ovelle asetetut järjestyksenvalvojat saivat kuitenkin estettyä heidän pääsynsä.

Silminnäkijöiden mukaan tunkeutumista yrittäneillä oli useita teräaseita. Yksi vartijoista sai puukosta selkäänsä, ja toista lyötiin pullokassilla. Silminnäkijöiden mukaan ambulanssimiehet olivat sanoneet, että vammat hoituvat tikeillä.

"Kirjasto on aina turvallinen"

Tilanne oli sen verran yllättävä, että sen jälkeen oli vaikea kasata itsensä, kertovat Li Andersson ja Mikael Brunila.

– Oli kuitenkin tärkeää, että tapahtuma vietiin loppuun asti, he sanovat.

Andersson on kokenut epäsuoraa uhkailua aiemminkin. Hänen mukaansa uhkailut liittyvät hänen tehtäviinsä Vasemmistonuorten puheenjohtajana.

– En olisi ikinä uskonut tällaista. Olen pitänyt kirjastoa turvallisena paikkana, kommentoi yksi tilaisuudessa mukana ollut nainen STT:lle.

Toinen kertoi huomanneensa, että ulkona tapahtui jotain.

– Sisällä ei pelottanut, mutta olin huolissani, mitä ulkona tapahtuu.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä.

-------


Keskisuomalainen: Kansanedustaja puukotuksesta kirjastolla: "Törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja"

Jyväskyläläinen vasemmistoliiton kansanedustaja Eila Tiainen tuomitsee kirjastolla keskiviikkona tapahtuneen välikohtauksen, jossa yksi ihminen sai puukoniskun ylävartaloonsa. Isku tehtiin kirjastolla samaan aikaan, kun luentosalissa oli käynnissä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus.

Tilaisuudessa oli puhumassa kaksi kirjan kirjoittajista, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Mikael Brunila, jotka eivät vahingoittuneet hyökkäyksessä. Dan Koivulaakso ei ollut paikalla.

– On viimeinkin tunnustettava, että Suomessa toimii järjestäytyneitä äärioikeistolaisia ryhmiä, Tiainen sanoo.

– Andersson, Koivulaakso ja Brunila ovat rohkeasti nostaneet viime vuonna ilmestyneessään kirjassaan esille vakavan suomalaista yhteiskuntaa koskettavan ongelman. Äärioikeistolaista politiikkaa ja väkivaltaa kohdataan Suomessa sekä jokapäiväisen rasismin että äärimmäisyyksiin vietyjen väkivaltaisten iskujen muodossa. Nyt Jyväskylässä tapahtunut isku on vain yksi, jokseenkin törkeä esimerkki tällaisesta toiminnasta.

Tiainen nostaa myös esiin välikohtauksen Oulussa kesäkuussa 2012, jossa Koivulaakso oli paikalla.

– Nämä eivät ole enää mitään yksittäistapauksia satunnaisia henkilöitä kohtaan, vaan törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja, jotka tulisi laajalti tuomita välittömästi, jatkaa Tiainen.

Tiaisen mukaan suomalaisessa poliittisessa ilmapiirissä on tapahtunut sellaista, mikä mahdollistaa ja on hiljaisesti sallinut äärioikeistolaisen liikkeen voimistumisen ja esilletulon.

– Tavalla, jolla politiikassa puhutaan esimerkiksi siirtolaisista, maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä on vaikutusta myös siihen miten ihmiset kohtaavat toisiaan arjessa. Myös poliitikkojen on syytä ymmärtää tämä. Kaikenlainen rasistinen käyttäytyminen, oli se sitten puhetta tai fyysistä väkivaltaa on otettava vakavasti ja kitkettävä pois.

Myös Keski-Suomen Vasemmistonuoret kertoi keskiviikkoiltana tuomitsevansa iskun.

__________________________________

Yle Uutiset: Puukotus äärioikeistoa käsittelevässä tilaisuudessa – vammoista ei tietoa

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on tapahtunut puukotus iltakuuden aikoihin. Välikohtaus tapahtui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on puukotettu yhtä henkilöä, joka on viety hoidettavaksi. Silminnäkijöiden mukaan puukotettu käveli itse ambulanssiin, mutta vammojen vakavuudesta ei ole enempää tietoa.

Joukko patriooteiksi itseään kutsuvia nuoria miehiä aloitti tappelun sen jälkeen, kun heiltä evättiin pääsy suomalaista äärioikeistoa käsittelevään tilaisuuteen. Aseina tappelussa käytettiin myös pulloja.

Silminnäköiden mukaan tekijät pääsivät karkuun. Poliisi tutkii asiaa törkeänä pahoinpitelynä.

Kaupunginkirjastossa oli meneillään tilaisuus, jossa esiteltiin Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson kirjaa Äärioikeisto Suomessa. Tilaisuus jatkui välikohtauksen jälkeen.

-------


Yle Uutiset: Silminnäkijät: Puukotettu käveli itse ambulanssiin

Paikallaolevien henkilöiden mukaan iskuntekijät rikkoivat olutpulloja tilaisuudessa ja sirpaleita tuli runsaasti.

Vähän kello 18 jälkeen joukko patriooteiksi itseään kutsuvia pyrki sisälle Jyväskylän kirjaston luentosaliin, jossa esiteltiin Äärioikeistö Suomessa -kirjaa.

Tilaisuuden järjestäjät olivat varautuneet mahdolliseen välikohtaukseen, koska he olivat hankkineet järjestyksenvalvojan. Juuri järjestyksenvalvoja ei päästänyt häiriköitä sisälle.

Tästä ilmeisesti käynnistyi tappelu, jossa pulloja rikottiin, ja jonka aikana yhtä henkilöä puukotettiin. Puukotettu henkilö oli silminnäkijöiden mukaan tilaisuuden järjestyksenvalvoja.

Silminnäkijöiden mukaan puukotettu käveli itse ambulanssiin. Silminnäkijät kertovat tekijöiden päässeen karkuun.

Tilaisuuden esitelmöitsijät Li Andersson ja Mikael Brunila sanovat, että vastaavaa ei ole tapahtunut Äärioikeistö Suomessa -kirjan keskustelutilaisuuksissa.

-------


Yle Uutiset: Ylen toimittaja: Luentosalin oveen paiskattiin jotain särkyvää

Jyväskylän kaupunginkirjastossa paikalla olleen Ylen toimittajan mukaan kirjaston aulasta alkoi kuulua kahakan ääniä ja kovia huutoja vähän sen jälkeen kun tilaisuus oli alkanut.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa puukotustapauksen aikana paikalla ollut Ylen toimittaja kertoo, että Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus oli juuri ehtinyt alkaa, kun luentosalin ulkopuolelta alkoi kuulua kovaa meteliä.

- Kuului kovaa mekkalaa, kahakan ääniä, kovia huutoja ja sellainen ääni, kuin luentosalin oveen olisi paiskattu jotain särkyvää, Ylen toimittaja Eero Mäntymaa kuvailee tapahtumia.

Ääni osoittautui myöhemmin särkyneeksi olutpulloksi.

- Tapahtuman järjestäjä tuli kertomaan, että kolme henkilöä, jotka julistivat itsensä patriooteiksi olivat aiheuttaneet jonkinlaisen kahakan kirjaston aulassa ja yrittivät pyrkiä sisään tilaan, jossa tapahtuma pidettiin.

Miehet kävivät järjestäjiin käsiksi. Yhtä järjestäjää puukotettiin. Hän on Mäntymaan tietojen mukaan nyt sairaalassa.

Miehet eivät päässeet sisään luentosaliin sisään, koska järjestäjät ja vahtimestarit tulivat tilanteeseen väliin.

Mäntymaan mukaan mitään paniikkia ei syntynyt missään vaiheessa.

- Yleisö oli hyvin rauhallinen koko ajan. Tottakai se sähköisti tunnelmaa aika lailla ja aiheutti varmasti myös huolta hyvin monessa.

Tilaisuus pidettiin kuitenkin loppuun asti.

-------


Yle Uutiset: Silminnäkijät kertovat Jyväskylän iskusta – katso video

Keskiviikkoiltana Jyväskylän kirjastossa sattui välikohtaus, jossa yhtä henkilöä puukotettiin. Joukko henkilöitä iski äärioikeistoa käsittelevään tilaisuuteen.

Paikalla olleet Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat Li Andersson ja Mikael Brunila kertovat, mitä Jyväskylän tilaisuudessa tapahtui.

- Kyllä se hämmennystä herätti, kun me kuultiin, kuinka olutpulloja meni rikki ja ilmiselvästi oli tappelu meneillään ulkopuolella, Li Andersson kertoo.

- Tottakai tämä järkytti, kun kuultiin, että yksi ihminen on loukkaantunut, Andersson jatkaa.

Hänen mukaansa Suomen vastarintaliike on kansallissosialistinen, vallankumouksellinen järjestö.

- Koen, että tässä pyritään rajoittamaan meidän poliittista liikkumavaraa ja -tilaa käsitellä niitä aiheita, mitä me halutaan käsitellä tällä kirjalla. Eli ikään kuin halutaan luoda tällaista konfliktia, Andersson sanoo.

- Ne haluavat hiljentää sellaiset ihmiset, jotka puhuvat suoraan rasismin uhasta Suomessa tällä hetkellä, Mikael Brunila toteaa.

Andersson ja Brunila sanovat, että vastaavaa ei ole tapahtunut Äärioikeistö Suomessa -kirjan keskustelutilaisuuksissa. He jatkoivat tilaisuuden loppuun välikohtauksesta huolimatta.

-------


Svenska Yle: Vänsterunga fördömer knivdåd i Jyväskylä

Vänsterungas organisation i mellersta Finland fördömer kvällens knivdåd vid stadsbiblioteket i Jyväskylä. Slagsmålet började då ett gäng unga män nekades tillträde till en föreläsning som handlade om högerextremism. Ynglingarna kallade sig för fosterlandets vänner.

Ögonvittnen säger att den skadade är en ordningsvakt. Den skadade har förts till sjukhus för vård och han ska själv ha gått till ambulansen.

Flera personer från de vänsterungas organisation var på plats. De säger att det inte var ett slagsmål utan beskriver det hela som en ensidig attack mot arrangörerna, deltagarna och deras åsikter.

Yles redaktör Eero Mäntymaa var på plats när slagsmålet började. Han säger att föreläsningen precis hade börjat när det hördes oljud och rop utanför föreläsningssalen. Han säger att det lät som om någonting skulle ha krossats mot föreläsningssalens dörr. Det visade sig vara en söndrig ölflaska som förövarna använde som vapen.

Arrangören berättade att tre personer hade orsakat oroligheterna i bibliotekets aula och att de försökte tränga in sig i salen, säger Mäntymaa. Männen lyckades inte ta sig in i salen eftersom de stoppades av arrangörerna och vaktmästare.

Enligt ögonvittnen rymde förövarna från platsen. Polisen utreder fallet som grov misshandel.

Vid evenemanget i biblioteket presenterades en bok om extremhögern i Finland. Boken är skriven av Åbobon och ordförande för Vänsterunga Li Andersson, Mikael Brunila och Dan Koivulaakso.

Andersson och Brunila säger att de inte kommer ihåg att någonting motsvarande skulle ha hänt under andra bokpresentationer.

Enligt Mäntymaa blev det aldrig panik och evenemanget kunde fortsätta senare.

Se en intervju på finska med Andersson och Brunila strax efter incidenten.

Kunnossa ollaan, erittäin suuret kiitokset tilaisuuden erittäin skarpeille järjestäjille, tilaisuus pidettiin loppuun asti - Li Andersson på Facebook

________________________________________________


Aamulehti: Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa puukotus – yksi loukkaantui

Jyväskylän kaupunginkirjaston luentosalissa järjestettävän Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa on sattunut välikohtaus, jonka seurauksena paikalle on saapunut poliisipartioita.

Aamulehden saamien tietojen mukaan poliisi olisi eristämässä aluetta.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa olleessa kirjanjulkistustilaisuudessa tapahtui välikohtaus, jonka yhteydessä yhtä henkilöä lyötiin puukolla. Puukolla lyödyn henkilön vammojen vakavuudesta ei poliisilla ole tällä hetkellä tietoa. Poliisi tutkii asiaa törkeänä pahoinpitelynä.

Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson tietokirja Äärioikeisto Suomessa – Vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa ilmestyi Into-kustannuksen julkaisemana 1.11.2012.

Kirja analysoi suomalaisen äärioikeiston toimintaa sekä tuo julki suomalaisen äärioikeiston eurooppalaiset juuret.

Kirjasta ja kirjan teemoista paikalla on puhumassa Li Andersson.

Tapahtumapaikka on Jyväskylän kaupunginkirjasto, Pieni luentosali ja ajankohta tänään 30.1. klo 18–19.30

Aamulehti seuraa tilannetta.

-------


Aamulehti: Silminnäkijä kertoo Jyväskylän välikohtauksesta

Riehuva joukko iski Jyväskylässä hetki sitten väkivalloin kirjanesittelytilaisuuteen. Kaupunginkirjastossa riehuneella nelikolla oli aseinaan puukkoja ja pulloja.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa alkoi klo 18 tilaisuus, jossa esiteltiin Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson tietokirjaa Äärioikeisto suomessa – vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa.

Tilaisuudessa oleva helsinkiläinen opiskelija kertoi hetki sitten puhelimitse Alma Median sanomalehdille, että noin 5–10 minuutta tilaisuuden alkamisen jälkeen oven ulkopuolelta alkoi kuulua tappelun ääniä ja pullojen kilinää.

– Tätä kesti muutamia minuutteja. Sitten yksi oven ulkopuolella olleista järjestäjistä tuli ja kertoi, että tänne oli neljä uusnatsia tehneet hyökkäyksen. Ne olivat yrittäneet ihan vakavasti puukottaa ja ilmeisesti onnistuneetkin puukottamaan yhtä järjestäjää lievästi.

– Sen lisäksi ne olivat heitelleet pulloja. Tässä käytävässä on aika paljon kaljapullon siruja, opiskelija kertoo Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Nelikko oli riehumisensa jälkeen juossut karkuun ja paikalle tuli poliiseja ja vartijoita.

– Tilaisuus jatkuu nyt normaalisti, opiskelija kertoo.

Tilaisuudessa on noin sata henkeä läsnä.

– Kaikki täällä tuntuvat olevan sitä mieltä, että kyseessä on patriootti.comin tyypit, siis kansallisen vastarinnan jäsenet. Opiskelen itse Jyväskylässä ja tiedän, että täällä näkyy näiden patrioottien tarroja katukuvassa jonkin verran, eli täällä on ilmeisesti jonkinlainen uusnatsiskene, opiskelija kertoo.

Jyväskylän kaupunginkirjaston henkilökunta ei suostunut kertomaan tapahtuneesta mitään, koska kirjastossa on henkilökunnan mukaan tiedotuspolitiikka, jonka mukaan vain johtaja saa kommentoida asioita lehdistölle. Kirjaston johtaja ei vastannut puhelimeen.

-------


Aamulehti: Poliisi vahvistaa Jyväskylän puukotuksen – tekijät karkuteillä

Poliisi vahvistaa, että Jyväskylän kaupunginkirjastossa olleessa Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa tapahtui välikohtaus, jonka yhteydessä yhtä henkilöä lyötiin puukolla.

Puukolla lyödyn henkilön vammojen vakavuudesta ei poliisilla ole tällä hetkellä tietoa.

Poliisin mukaan tekijöitä ei ole vielä tavoitettu. Asiaa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä.

Poliisi tiedottaa asiasta lisää huomenna torstaina 31.1.2013.

Kello 18.00 keskiviikkoiltana alkanut tilaisuus ehti silminäkijöiden mukaan kestää vain kymmenisen minuuttia ennen kuin riehuva miesjoukko alkoi särkeä pulloja, rymistellä luentosalin ovea ja epäilty puukotus tapahtui.

Kirjasta ja kirjan teemoista oli puhumassa vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.

-------


Aamulehti: Jyväskylän kirjastossa paikalla ollut: ”Yhtä ihmistä ilmeisesti puukotettiin tilanteessa”

Alma Media tavoitti Jyväskylän kirjastossa välikohtauksen aikaan olleen silminnäkijän. Hänen mukaansa Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuutta ehti kulua vain kymmenen minuuttia, kun miesjoukko alkoi rikkoa pulloja luentosalin ulkopuolella.

– Olin itse luentosalissa sisällä, mutta miehillä oli kuulemma puukot mukana.

– Yhtä ihmistä ilmeisesti puukotettiin tilanteessa, hän kertoo.

Silminnäkijä sanoo kuulleensa, kuinka luentosalin ovea rynkytettiin ja pulloja rikottiin oveen.

– Tämän jälkeen tultiin aika nopeasti ilmoittamaan, että kyseessä oli tappelun tapainen ja poliisi on tulossa paikalle.

– Tekijät pääsivät ilmeisesti livahtamaan pois.

Silminnäkijän mukaan ketään ei päästetty tapauksen jälkeen poistumaan kirjastolta.

_______________________________________


Iltalehti/STT: Puukkohyökkäys kirjastoon

Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa Jyväskylän kirjastossa on tapahtunut keskiviikkona vakava välikohtaus.

Kirjanesittelytilaisuus Jyväskylän kaupunginkirjastossa sai vaarallisen käänteen, kun tilaisuuteen tuli kolme puukoilla varustettua ihmistä ja yhtä henkilöä puukotettiin. STT:n tietojen mukaan puukotettu on järjestyksenvalvoja.

Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisman mukaan tappelussa käytettiin puukkojen lisäksi myös pulloja ja keppejä.

- Vahtimestari havaitsi, että kirjan esittelytilaisuuteen alkoi kerääntyä erikoista porukkaa, ja hän soitti vartijat ja poliisin paikalle. He eivät ehtineet kuitenkaan paikalle ajoissa ennen kuin välikohtaus alkoi, Laitinen-Kuisma kertoo.

Laitinen-Kuisman mukaan puukotettu ei loukkaantunut vakavasti.

- Tilaisuudesta oli tehty uhka-arvio, mutta emme osanneet kuvitella, että mitään tapahtuu, kertoi Jyväskylän yhteiskunnallisen opiston rehtori Irma Hirsjärvi paikan päällä STT:lle.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan ovat kirjoittaneet Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, toimittaja Mikael Brunila ja Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja Dan Koivulaakso. Jyväskylän kirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa olivat kirjoittajista paikalla Brunila ja Andersson.

Koivulaaksoa suihkutettiin kaasulla kasvoihin viime heinäkuussa Oulussa North Pride -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Nujakka oven ulkopuolella

Nujakka ovella alkoi vain vähän aikaa sen jälkeen kun tilaisuus oli alkanut. Kolme ulkopuolista yritti tunkeutua sisään kirjastoon. Ovelle asetetut järjestyksenvalvojat saivat kuitenkin estettyä heidän pääsynsä.

Silminnäkijöiden mukaan tunkeutumista yrittäneillä oli useita teräaseita. Yksi vartijoista sai puukosta selkäänsä, ja toista lyötiin pullokassilla.

Poliisi ei kertonut vammojen laadusta.

Silminnäkijöiden mukaan ambulanssimiehet olivat sanoneet, että vammat hoituvat tikeillä.
Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä.

-------


Iltalehti: Li Andersson puukkohyökkäyksestä: "Uhka oli tiedossa"

Äärioikeistokirjan kirjoittaja ei osannut odottaa aseellista hyökkäystä, mutta tiesi uhan olevan olemassa.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus oli ollut jo vartin käynnissä, kun saliin kantautui rikkoutuvien lasipullojen ääniä. Ilmeisesti useita äärioikeistolaisia hyökkäsi tilaisuutta vartioineiden henkilöiden kimppuun.

Yhteenottoon oli varauduttu ja salin ovet oli lukittu sisäpuolelta.

- Kyllä se on ihan tiedossa, että tällainen uhka on olemassa, yksi kirjan kirjoittajista Li Andersson sanoo.

- Itse en olisi voinut odottaa, että olisi ollut puukkoja mukana.

Puukkohyökkäys järkytti vasemmistonuorten puheenjohtajana ja Turun kaupunginvaltuutettuna toimivaa Anderssonia, mutta hän on iloinen, että tilaisuutta jatkettiin loppuun asti, eikä kukaan vahingoittunut vakavasti.

Andersson ja toinen kirjoittaja Mikael Brunila olivat Jyväskylän kaupunginkirjastolla kutsuvieraina. Kolmas kirjoittaja Dan Koivulaakso ei ollut paikalla, vaan Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa. Koivulaakso joutui itse kesällä pippurisumuteiskun kohteeksi Oulussa.

Anderssonin käsityksen mukaan kirjastolle tehdyn hyökkäyksen takana oli Suomen Vastarintaliike -ryhmän toimijoita.

- Erittäin todennäköistä, että näin on. Vastaavantyyppisiä tapauksia on pystytty yhdistämään kyseisen järjestön aktiiveihin.

-------


Iltalehti: Dan Koivulaakso: "Ei tämän voi antaa vaikuttaa"

Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja Dan Koivulaakso ei suostu pelkäämään äärioikeiston hyökkäyksiä.

Koivulaakso on yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista. Hän ei kuitenkaan ollut keskiviikkona paikalla Jyväskylässä järjestetyssä kirjaan liittyvässä tilaisuudessa, sillä hän osallistui kaupunginvaltuuston kokoukseen Helsingissä.

- Ei tällaisen voi antaa vaikuttaa, koska silloin sitä alistuisi noiden terrorille. Eihän sellaiseen voi suostua, hän sanoo.

Koivulaakson kimppuun on hyökätty jo aiemmin. Häntä suihkutettiin kaasulla kasvoihin viime heinäkuussa Oulussa keskustelutilaisuudessa, joka järjestettiin North Pride -tapahtuman yhteydessä.

Tieto puukotuksesta Jyväskylän tilaisuudessa kantautui nopeasti Koivulaaksolle. Hän kertoo saaneensa "lähes parisataa" puhelua valtuuston kokouksen aikana.

________________________________________________


Ilta-Sanomat: Puukotus Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunginkirjastolla on sattunut välikohtaus, jossa ainakin yksi henkilö on loukkaantunut.

Jyväskylän kaupunginkirjaston täydessä luentosalissa oli käynnissä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus, kun paikalle hyökättiin.

Poliisi kertoo, että yksi henkilö sai puukosta hyökkäyksessä. Paikalla oli arviolta noin sata ihmistä.

Tilaisuus keskeytyi heti alkuunsa hieman iltakuuden jälkeen, kun luentosalin ovelta alkoi kuulua pauketta.

Kaikille avoin tilaisuus oli vasta ehtinyt alkaa, kun häiriköt saapuivat paikalle.

Tilaisuutta järjestäneen henkilön mukaan ryhmä henkilöitä oli hyökännyt pulloin ja puukoin tilaisuuden järjestäjiä vastaan, Keskisuomalainen kertoo.

Keskisuomalaisen mukaan tapahtuma-alue on eristetty ja kirjaston ovet on lukittu.

Tilaisuudessa Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajien oli tarkoitus puhua kirjansa sisällöstä ja fasistisesta ideologiasta.

Poliisi tiedottaa asiasta lisää torstaina.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

-------


Ilta-Sanomat: Äärioikeistopuukotus Jyväskylässä: "Ei ne mitään kirjanesittelyä tulleet kuuntelemaan!"

Jyväskylän kirjastossa väkivallan uhriksi joutunut mies uskoo tietävänsä, keitä hyökkääjät ovat.
– He kuuluvat varmasti Kansalliseen vastarintaan eli patriootteihin. Heidät tuntee habituksesta, nimettömänä pysyttelevä mies kertoo.

IS:n haastatteleman miehen tehtävänä oli toimia salin ovivahtina, kun Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat esittelivät teostaan täydelle tuvalle. Uhka oli tiedossa. Ja pian tilaisuuden alkamisen jälkeen ovea lähestyikin kolme erikoisesti pukeutunutta miestä.

– Miehistä näki heti, ettei ne mitään kirjaesittelyä tulleet kuuntelemaan. He olivat suojautuneet hyvin. Esimerkiksi yhdellä miehistä oli luotiliivit, hitsilasit päässään ja suojahanskat kädessä. Heillä oli mukanaan kassit, joissa oli pulloja.

Miehet vaativat pääsyä saliin.

– Tajusin, ettei näitä miehiä kannata päästää sisälle. Yksi miehistä yritti välittömästi vetää mua turpaan, mutta väistin ja isku osui oveen. Sen jälkeen hän löi minua pullokassilla päähän.

– Minua puolustamaan tullut kaveri joutui painimatsiin miehen kanssa. Mies otti esiin puukon ja alkoi hosua sen kanssa. Sitten miehet juoksivat paikalta. 5–10 minuutin päästä paikalle tulivat poliisit, ovimies kertaa sekavaa tilannetta.

Painiin joutunut mies sai hyökkääjältä puukoniskun selkään ja joutui tikattavaksi keskussairaalaan. Poliisi vahvistaa puukotuksen.

– Hän pystyi puhumaan, eikä taju lähtenyt.

Metakka kuului aulasta saliin, ja tilaisuus keskeytyi hetkeksi.

– Kovat on keinot pojilla, pullopussista iskun saanut mies ihmettelee.

-------


Ilta-Sanomat: Jyväskylän kirjastotoimenhoitaja: "Koskaan ei ole ollut mitään näin suurta"

Jyväskylän kirjastotoimenhoitaja Seija Laitinen-Kuisman mukaan tappeluun osallistui noin 20 henkilöä.

Laitinen-Kuisma ei ollut tapahtuma-aikaan paikalla, mutta hän on jutellut asiasta iltavuorossa olevan vahtimestarin kanssa.

- Tappeluun osallistui noin 20 henkilöä, Laitinen-Kuisma kertoo.

Vahtimestari oli huomannut, että paikalle alkoi kerääntyä porukkaa.

Kun tilanne alkoi näyttää uhkaavalta, hän soitti heti vartijat ja poliisin paikalle.

Nämä eivät kuitenkaan ehtineet paikalle estämään tilannetta.

- Poliisit saapuivat paikalle heti välikohtauksen alettua, Laitinen-Kuisma kertoo.

Joukkotappelussa käytettiin puukkojen lisäksi myös pulloja ja keppejä.

Kirjastotoimenjohtajan mukaan puukotettu ei loukkaantunut vakavasti.

Laitinen-Kuisman mukaan mikään Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestetyistä tilaisuuksista ei ole aiheuttanut vastaavaa.

- Koskaan ei ole ollut mitään näin suurta. Pelkästään yksittäiset ihmiset ovat välillä häiriköineet, hän kertoo.

-------


Ilta-Sanomat/STT: Li Andersson Jyväskylän puukotuksesta: En olisi ikinä uskonut tällaista

Iltakuudelta alkaneessa tilaisuudessa oli tarkoitus esitellä Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson kirjaa Äärioikeisto Suomessa, joka analysoi suomalaisen äärioikeiston toimintaa ja tuo julki suomalaisen äärioikeiston eurooppalaiset juuret.

Puhumassa olivat Li Andersson ja Mikael Brunila.

Nujakka ovella alkoi vain vähän aikaa sen jälkeen kun tilaisuus oli alkanut. Kolme ulkopuolista yritti tunkeutua sisään kirjastoon. Ovelle asetetut järjestyksenvalvojat saivat kuitenkin estettyä heidän pääsynsä.

Silminnäkijöiden mukaan tunkeutumista yrittäneillä oli useita teräaseita. Yksi vartijoista sai puukosta selkäänsä, ja toista lyötiin pullokassilla.

Poliisi ei kertonut vammojen laadusta.

Silminnäkijöiden mukaan ambulanssimiehet olivat sanoneet, että vammat hoituvat tikeillä.

"Kirjasto on aina turvallinen"

Tilanne oli sen verran yllättävä, että sen jälkeen oli vaikea kasata itsensä, kertovat Li Andersson ja Mikael Brunila.

– Oli kuitenkin tärkeää, että tapahtuma vietiin loppuun asti, he sanovat.
Andersson on kokenut epäsuoraa uhkailua aiemminkin. Hänen mukaansa uhkailut liittyvät hänen tehtäviinsä Vasemmistonuorten puheenjohtajana.

– En olisi ikinä uskonut tällaista. Olen pitänyt kirjastoa turvallisena paikkana, kommentoi yksi tilaisuudessa mukana ollut nainen STT:lle.

Toinen kertoi huomanneensa, että ulkona tapahtui jotain.

– Sisällä ei pelottanut, mutta olin huolissani, mitä ulkona tapahtuu.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä.

_______________________________________

MTV3: Järjestysmiestä puukotettiin äärioikeistosta kertovan kirjan keskustelutilaisuudessa

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on puukotettu yhtä ihmistä selkään Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuuden yhteydessä.

Iltakuudelta alkaneessa tilaisuudessa oli tarkoitus esitellä Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson kirjaa Äärioikeisto Suomessa, joka analysoi suomalaisen äärioikeiston toimintaa ja tuo julki suomalaisen äärioikeiston eurooppalaiset juuret. Puhumassa olivat Andersson ja Brunila.

Tilaisuus keskeytyi, kun luentosalin ovelta alkoi kuulua pauketta. Nujakka ovella alkoi vain vähän aikaa sen jälkeen, kun tilaisuus oli alkanut. Kolme ulkopuolista yritti tunkeutua sisään kirjastoon. Ovelle asetetut järjestyksenvalvojat saivat kuitenkin estettyä heidän pääsynsä.

Silminnäkijöiden mukaan tunkeutumista yrittäneillä oli useita teräaseita. Yksi vartijoista sai puukosta selkäänsä, ja toista lyötiin pullokassilla.

Silminnäkijät: Kaksi tekijää tunnistettu

Keski-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että välikohtauksen yhteydessä yhtä henkilöä lyötiin puukolla. Puukolla lyödyn henkilön vammojen vakavuudesta ei poliisilla ole tällä hetkellä tietoa. Silminnäkijöiden mukaan ambulanssimiehet olivat sanoneet, että vammat hoituvat tikeillä.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä pahoinpitelynä.

Silminnäkijätietojen mukaan tekijät pääsivät pakenemaan paikalta. Poliisi ei suostu kertomaan MTV3 Uutisille, onko tekijät tavoitettu. Järjestäjät puolestaan, että tekijöistä ainakin kaksi olisi tunnistettu.

STT:n saamien tietojen mukaan poliisi saapui paikalle vasta toisen puhelun jälkeen. Silminnäkijöiden mukaan tekijät pakenivat Cygnaeuksenkadun suuntaan ennen poliisin tuloa.

"Järjestyksenvalvojaa puukotettiin"

Paikalla ollut Henri Salonen kertoo MTV3 Uutisille nähneensä vilaukselta järjestyksenvalvojan, jota oli ilmeisesti puukotettu. Salonen kertoo muiden järjestyksenvalvojien kommentoineen, että puukotettu henkilö vietiin ambulanssilla pois.

Salonen kertoo, että tilaisuutta on jatkettu, mutta hieman hermostuneissa tunnelmissa.

- Me olemme täällä salissa. Poliisit seisovat oven edessä, eivätkä ole tulleet sisään saliin, Salonen kertoi tilaisuuden ollessa vielä käynnissä.

-------


MTV3: Silminnäkijä Jyväskylän välikohtauksesta: Järjestysmiestä puukotettu

MTV3 Uutiset on tavoittanut silminnäkijän, joka oli paikalla Jyväskylän kaupunginkirjastolla tapahtuneen välikohtauksen aikaan.

Henri Salonen oli Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuudessa kun välikohtaus tapahtui.

Salonen kertoo nähneensä vilaukselta järjestyksenvalvojan, jota oli ilmeisesti puukotettu. Salonen kertoo muiden järjestyksenvalvojien kommentoineen, että puukotettu henkilö vietiin ambulanssilla pois.

Salonen kertoo, että tilaisuutta on jatkettu, mutta hieman hermostuneissa tunnelmissa.

- Me olemme täällä salissa. Poliisit seisovat oven edessä, eivätkä ole tulleet sisään saliin.

-------


MTV3: Järjestäjätaho puukotustilanteesta: "Hyökkääjät kävivät käsiksi ihmisiin"

Jyväskylän kaupunginkirjastolla on tapahtunut puukotustapaus Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuuden yhteydessä.

Keskustelutilaisuutta järjestämässä ollut Irma Hirsjärvi Jyväskylän yhteiskunnallisesta opistosta kertoo, että avoin yleisötilaisuus oli juuri alkamassa kirjastossa kun paikalle ilmestyi kolme miespuolista henkilöä, jotka yrittivät väkivalloin päästä tapahtumaan sisälle.

- He löivät pulloilla ja kävivät käsiksi ihmisiin, jotka yrittivät estellä heitä. Yhtä estäjää myös puukotettiin, kertoo Hirsjärvi.

Hirsjärvi kertoo, että puukotettu henkilö oli yksi tapahtuman valvojista.

Tekijät eivät kuitenkaan päässeet saliin asti ja tapahtumaa pystyttiin jatkamaan välikohtauksesta huolimatta.

Hirsjärvi kertoo, että kyseisenlainen raju hyökkäys tuli täysin odottamatta eikä siihen oltu osattu varautua.

- Olimme kyllä varautuneet siihen, että tapahtuman tiimoilta järjestettäisiin jonkinlaista vastamielenosoitusta ja sen takia nämä hyökkääjät eivät päässeet saliin, kommentoi Hirsjärvi.

Hirsjärven mukaan poliisi oli soitettu paikalle siinä vaiheessa kun paikalle saapui henkilöitä, joilla "vaikutti olevan jotakin muuta mielessä".

Hirsjärvi kertoo, että Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus oli osa yhteiskunnallisten keskustelujen sarjaa, mitä ollaan järjestetty jo muutaman vuoden ajan.

-------


MTV3/STT: Vasemmistonuorten johtajaa on uhkailtu jo ennen Jyväskylää

Äärioikeisto Suomessa -kirjasta kertovaa keskustelutilaisuutta jatkettiin sen jälkeen, kun kolme tuntematonta oli puukottanut yhtä järjestyksenvalvojaa Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

– Tilanne oli sen verran yllättävä, että sen jälkeen oli vaikea kasata itsensä, kertovat kirjan tekijät Li Andersson ja Mikael Brunila. Andersson on Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Turun tuore kaupunginvaltuutettu.

Iltakuudelta alkaneessa tilaisuudessa oli tarkoitus esitellä Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson kirjaa Äärioikeisto Suomessa. Kirja analysoi suomalaisen äärioikeiston toimintaa ja tuo julki suomalaisen äärioikeiston eurooppalaiset juuret. Puhumassa olivat Andersson ja Brunila.

– Oli kuitenkin tärkeää, että tapahtuma vietiin loppuun asti, he sanovat.

Andersson on kokenut epäsuoraa uhkailua aiemminkin. Hänen mukaansa uhkailut liittyvät hänen tehtäviinsä Vasemmistonuorten puheenjohtajana.

– En olisi ikinä uskonut tällaista. Olen pitänyt kirjastoa turvallisena paikkana, kommentoi yksi tilaisuudessa mukana ollut nainen STT:lle.

Paikalla olleiden mukaan heitä kehotettiin poistumaan tilaisuudesta ryhmissä, ei yksin.

____________________________________

Helsingin Sanomat: Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa puukotus Jyväskylässä

Äärioikeisto Suomessa -kirjan tilaisuudessa Jyväskylän kaupunginkirjastolla tapahtui keskiviikkoiltana puukotus. Poliisilla ei ole tietoja puukolla lyödyn henkilön vammojen vakavuudesta. Tapausta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä.

Välikohtaus tapahtui hieman kello 18 jälkeen. Silminnäkijöiden mukaan kolme henkilöä hyökkäsi tilaisuuteen ja järjestyksenvalvojaa viillettiin puukolla.

Yksi tapahtuman järjestäjistä luonnehti hyökkääjiä "patriooteiksi".

Silminnäkijän mukaan parikymppiset miehet olivat varustautuneet luotiliiveillä ja pullokassilla.

”Kun heitä ei päästetty sisään, sain ensin nyrkistä hipaisuiskun naamaani. Sitten yksi heilautti lyömäaseeksi otetulla pullokassilla”, kuvailee nimettömänä pysyttelevä järjestäjien edustaja.

Hänen avukseen tulleista neljästä järjestäjästä yksi sai puukoniskun selkäänsä. Kolmikko pakeni tämän jälkeen paikalta.

”Terä upposi kaverin yläselkään ihan kunnolla. Hän pysyi kuitenkin koko ajan tajuissaan”, kuvailee silminnäkijä.

Hyökkääjät eivät päässeet sisälle luentosaliin, jossa kirjan keskustelutilaisuus järjestettiin.

Kirjastossa oli paikalla arviolta noin sata ihmistä. Tilaisuus jatkui välikohtauksen jälkeen normaalisti.

Äärioikeisto Suomessa –Vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa -kirjan kirjoittajia ovat Li Andersson, Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso.

Kirjoittajista Brunila ja Andersson olivat paikalla esittelytilaisuudessa Jyväskylässä.

-------


Helsingin Sanomat: Äärioikeistokirjan kirjoittaja kaasuiskun uhrina vuonna 2012

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat ovat joutuneet väkivaltaisiin kohtaamisiin aiemminkin.

Yksi kirjan kirjoittajista, vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso sai kasvoilleen kaasua viime kesänä. Iskusta epäillyllä oli tiettävästi yhteyksiä äärioikeistolaiseen Suomen vastarintaliike -järjestöön.

Kaasusumutintapaus tapahtui 19. heinäkuuta Kirkkotorin koulutuskeskuksessa, jossa oli alkamassa puhetilaisuus. Koivulaakso oli paikalla puhujana.

Koivulaakso kertoi kiinnittäneensä huomiota oudosti käyttäytyvään mieheen, joka poistui eteiseen. Koivulaakso seurasi häntä ja sai sumuttimesta kaasua kasvoilleen. Muutkin paikalla olleet noin 20 ihmistä altistuivat kaasulle.

Koivulaakso ei ollut paikalla Jyväskylässä keskiviikkona tapahtuneen iskun aikana.
_____________________________________


Hbl: Knivattack vid presentation av bok om högerextremism

Tre nynazister beväpnade med flaskor och knivar skadade en ordningsman vid en bokpresentation i stadsbiblioteket i Jyväskylä vid 18-tiden i kväll.

Incidenten skedde när boken "Äärioikeisto Suomessa" (Extremhögern i Finland) presenterades i en föreläsningssal i biblioteket.

– Vi hörde ljud från flaskor som krossades och tumult bakom dörren till föreläsningssalen, säger Li Andersson, en av författarna till boken.

– Dörren var låst och ordningsvakterna stod utanför. Dörren var låst för vi var medvetna om att det fanns en risk för en attack.

Enligt Andersson fördes den skadade vakten, en lokal vänsteraktivist, till sjukhus. Enligt de första uppgifterna var han inte allvarligt skadad.

De tre angriparna flydde från platsen.

Bibliotekets lilla föreläsningssal var fullsatt och, enligt Keskisuomalainens reporter som var på plats, befann sig närmare etthundra personer i salen.

Arrangörerna uppmanade eventuella läkare i publiken att komma till undsättning. Ett stort antal polispatruller kallades till biblioteket och publiken uppmanades att inte bege sig ensamma hem i natten utan gå i grupper om minst tio personer.

Biblioteket stängdes omedelbart och polisen spärrade av området. Bokpresentationen fortsatte trots den allvarliga incidenten.

– Folk var ganska skärrade, men vi ville fortsätta för att inte låta angriparna bestämma om vi får tala eller inte, säger Andersson.

Henri Salonen var på plats för att lyssna på presentationen.

– Först var stämningen riktigt sorglig och skrämmande. Men det kändes positivt att man lyckades genomföra diskussionen, att vi inte lät dem stoppa oss, säger han.

Publiken avlägsnade sig lugnt och stilla från biblioteket vid 19.30 tiden.

Li Andersson och Mikael Brunila, två av författarna till boken, uppträdde på tillställningen. Bokens tredje författare Dan Koivulaakso var inte med vid presentationen, men stod i kontakt med sina medförfattare.

– Nynazisterna som anföll är igenkända och jag har nu till och med namnen på dem, uppgav Koivulaakso.

Gruppen använder benämningen "patrioter" om sig själv.

Polisen i Jyväskylä har lovat informera om händelsen senare.

Dan Koivulaakso utsattes för en gasattack i somras när han skulle delta i ett taltillfälle. En person som antas ha samröre med extremhögern sprayade gas i ansiktet på honom. Ett tjugotal personer i publiken utsattes för gasen.