Yle: Maahanmuuttajanaisten auttamiseksi kaivataan pätkäprojektien sijaan pitkäjänteisyyttä 27.1.2013
Maahanmuuttajien kotouttamiseksi eli uuteen kotimaahan sopeuttamiseksi tarvittaisiin nykyistä pitkäjänteisempää työtä, katsovat maahanmuuttajia auttavat järjestöt. Muutama vuosi sitten thaimaalaisten naisten auttamiseksi ehdotettiin useita keinoja. Osaa niistäkin on haitannut pätkivä rahoitus.
Suomessa asuu Tilastokeskuksen viimeisimmän tilaston mukaan noin 5 500 thaimaalaista. Heistä suurin osa on avioliiton takia tulleita naisia.
Runsaat viisi vuotta sitten sisäasianministeriö halusi selvittää, miten thainaiset täällä pärjäävät. Syntyi raportti ja liuta ehdotuksia naisten tukemiseksi. Kaikki Suomessa asuvat thainaiset eivät suinkaan olleet avuntarpeessa.
- Kyllähän asia (thainaiset) sen kohun jälkeen vähän hautautui. Ja ajatus, että tehtiin raportti ja toimenpide-ehdotuksia, mutta sitten ei kuitenkaan löytynyt rahaa, jolla voitaisiin tehdä tämänkaltaista työtä, sanoo Pro-Tukipisteen Helsingin yksikön johtaja Minna Huovinen.
Pro-Tukipiste on auttanut thaihierontapaikoissa työskenteleviä naisia.
Auttamiseksi tarvitaan kohtaamispaikkoja
Pro-Tukipiste ja toinen maahanmuuttajanaisia auttava järjestö Monika-Naiset on samoilla linjoilla siitä, että Suomeen muuttaneiden thainaisten auttamiseksi tarvittaisiin pitkäjänteisyyttä.
- Kaikki tunnustavat sen, että thainaiset olisivat erityinen kohderyhmä, joille pitäisi suunnata kotouttamista tukevia palveluita, mutta sitten sellaisilla lyhyillä tempuilla ei saada tulosta aikaiseksi. Kyllä se vaatii pitkäjänteistä työtä, sanoo Huovinen.
Yksi pätkähanke on Monika-Naisten ylläpitämä monikulttuurinen naisten kohtaamispaikka MoniNaisten Talo. Sen rahoitus on turvattu vain tämän vuoden loppuun.
Monika-Naisten vt. toiminnanjohtaja Jenni Tuominen sanoo, että aina thainaisten - ja ylipäänsä kaikkien maahanmuuttajanaisten - auttaminen ei ole edes rahasta kiinni.
- Tarvittaisiin vain paikka, jonne naiset voivat tulla. Jokin matalan kynnyksen paikka, jotta he eivät jäisi yksin kotiin, Tuominen toteaa.
Kotouttamisohjelma antaa suuntaviivoja
Maahanmuuttajien sopeuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan eli kotouttaminen on sittemmin siirtynyt sisäasianministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön.
Työ- ja elinkeinoministeriöstä myönnetään, että maahanmuuttajien kotouttaminen saattaa näyttää hajanaiselta.
Sirpaleisuutta yrittää vetää yhteen viime syksynä kasattu valtion kotouttamisohjelma, joka sisältää hallituksen tavoitteet maahanmuuttajien auttamiseksi.