torstai 31. tammikuuta 2013

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupungin kirjastossa, 2. tiedote

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupungin kirjastossa, 2. tiedote 31.1.2013
MTV3: Poliisiylijohtaja Paatero Jyväskylän puukotuksesta: Se on tämän päivän maailma
Svenska Yle: Koivulaakso: Ytterhögern infiltrerar sig på våra möten
Aamulehti: Uusnatsit levittäytyvät nopeasti ja otteet väkivaltaistuvat
Yle: Tutkija: Jyväskylän puukotus ei tullut yllätyksenä
Yle Suora linja: Mitä Suomelle on tapahtumassa?
Uusi Suomi: Puukotus järkytti suomalaisia: ”Mitä tässä maassa oikein tapahtuu?”
Iltalehti: Puukkohyökkäys kirjastossa: Poliisi tehnyt kiinniottoja
Kansan Uutiset: ”Äärioikeiston toimet tuomittava välittömästi”
Yle: Arhinmäki pitää Jyväskylän kaltaisia iskuja jäävuoren huippuna
Kansan Uutiset: Keski-Suomen Vasemmistonuoret iskusta: ”Suunnitelmallista toimintaa”
Kansan Uutiset: ”Jyväskylän puukotus ei enää yksittäistapaus”
MTV3: Tutkija: Rasismi ääriryhmiä vaarallisempaa
Kansan Uutiset: Äärioikeiston hyökkäys kirjastossa: Varustautuminen puukoilla ja pulloilla on uutta
Sisäasiainministeriön tiedote: Sisäministeri Räsänen tuomitsee väkivallan
MTV3/STT: Arhinmäki: Äärioikeiston väkivalta on otettava vakavasti

Eilen illalla n. klo 18.00 aikaan tapahtui Jyväskylän kaupunginkirjaston pääaulassa välikohtaus, jossa yksi henkilö sai vammoja terä-aseesta. Tapahtuman johdosta on otettu kiinni henkilöitä, joiden osallisuutta tapahtumien kulkuun selvitellään.

Tilanne sai alkunsa, kun Jyväskylän kaupunginkirjaston Pienessä Luentosalissa järjestettiin kirjanjulkistamistilaisuus, johon osallistui kaikkiaan alle 100 henkilöä. Tilaisuuden järjestäjät olivat itse arvioineet, että tapahtuma saattaa aiheuttaa järjestyshäiriöitä ulkopuolisten toimesta. Järjestäjät asettivatkin oma-aloitteisesti luentosalin oven ulkopuolelle kaksi henkilöä valvomaan tilaisuuden häiriötöntä kulkua.

Hetki tilaisuuden alkamisen jälkeen saapui paikalle muutama henkilö, jotka aloittivat häiriköinnin luentosalin oven ulkopuolella. Seuranneessa tapahtumaketjussa yksi henkilö sai iskun teräaseesta ylävartaloon. Hänen vammansa eivät kuitenkaan ole vakavia. Tilanne paikalla on ollut varsin sekava.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä. Poliisi selvittää tutkinnassa tapahtumien tarkkaa kulkua, sekä tekoon johtaneita syitä ja muut mahdollisesti rikosnimikkeisiin vaikuttavat seikat. Tilanteen kokonaiskuvan tarkan selvittämisen kannalta poliisi ei tiedota tässä vaiheessa muuta. Tekijöiden motiivit ja tapahtumien kulkuun vaikuttaneet seikat selviävät tutkinnan edetessä.

Seuraavan kerran poliisi tiedottaa asiasta tänään klo 16.00 mennessä.

_________________________________

MTV3: Poliisiylijohtaja Paatero Jyväskylän puukotuksesta: Se on tämän päivän maailma

Ääriryhmät ovat Suomessa uhka, joihin pitää varautua, arvioi poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Paatero sanoi, ettei Suomessa voida enää välttyä eilisen kaltaisilta väkivaltatilanteilta, jossa järjestyksenvalvojaa puukotettiin Jyväskylän kirjastossa.

– Julkinen demokraattinen yhteiskunta tarkoittaa sitä, että tilanteita sattuu. Tilanne on muuttunut Suomessa, tämä ei ole mikään lintukoto. Kaikenlaista sattuu. Ääriliikkeitä on ja poliisi on hyvin tietoinen niistä. Poliisi ei kuitenkaan pysty valvomaan jokaista tilaisuutta, vaan se on tilaisuuden järjestäjän vastuulla vastata turvallisuudesta, Paatero sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Paateron mukaan turvallisuustilanteen muutos näkyy viranomaisten työssä.

– Kaikkien turvallisuusviranomaisten työ, myös vartijoiden, on muuttunut vaarallisemmaksi, kun yhteiskunta on muuttunut. Täällä on kaikennäköistä ainesta, joka käyttäytyy aggressiivisesti. Se on tämän päivän maailma eikä kehitys mene parempaan suuntaan.

Poliisi tiedottaa Jyväskylän eilisestä puukotuksesta enemmän tänään. Järjestyksenvalvojaa puukotettiin kirjastossa, kun hän esti kolmea ihmistä tulemasta tilaisuuteen, jossa esiteltiin Äärioikeisto Suomessa -kirjaa.

Poliisi on tähän asti pysynyt vaitonaisena epäillystä puukottajasta.

________________________________________

Svenska Yle: Koivulaakso: Ytterhögern infiltrerar sig på våra möten

Knvidådet i Jyväskylä i går kväll väcker minnen om tidigare attacker också i Helsingfors. Vänsterpolitikern Dan Koivulaakso jämför med gasattacken mot Pridefestivalen och säger att nynazister deltar i vänstermöten.

I går slog en grupp nynazister till på ett bibliotek i Jyväskylä där vänsteraktiva ställde upp för att berätta om sin bok kring extremhögern. Dan Koivulaakso är en av medförfattarna och sitter i Helsingfors fullmäktige. Han var själv inte på plats i Jyväskylä men berättar att ytterhögern saboterar tillställningar också i Helsingfors.

"Vi har känt igen dem på bilder"

- Sånt här har ju hänt i Helsingfors. Vi hade prideattacken några somrar sedan och en antirasistisk demonstration har tidigare blivit angripen av samma nazistiska grupp. Vi har haft medlemmar ur gruppen som infiltrerat sig på våra sammanträden. De har inte agerat men vi har känt igen dem efteråt på bilder, säger Koivulaakso.

Dan Koivulaakso utsattes för ett angrepp i Uleåborg i somras när han talade på en tillställning under Pridefestivalen.

_____________________________________________

Aamulehti: Uusnatsit levittäytyvät nopeasti ja otteet väkivaltaistuvat

Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet nopeasti ja muuttuneet koko ajan väkivaltaisemmiksi, sanoo tutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta.

– Liike on levittäytynyt nopeasti ympäri maan. Järjestyshäiriöitä ja väkivaltaisuuksia tulee varmasti lisää.

Jalosen mukaan niin sanottua vastarintaliikettä voi hyvin kutsua uusnatseiksi. Liikkeen ohjelma muistuttaa saksalaista esikuvaansa, se esimerkiksi vastustaa rotujen sekoittumista, homoseksuaalisuutta ja vasemmistolaisia.

Viime vuosina äärioikeisto on häirinnyt ainakin vaalitilaisuuksia ja seksuaalivähemmistöjen pride-tapahtumia. Jyväskylän isku vaikuttaa aiempia vakavammalta, sillä nyt hyökkääjät käyttivät nyrkkien ja kaasun sijaan teräasetta.

Itä-Suomen yliopiston tutkijan Vesa Puurosen mukaan liikkeeseen kuuluu erilaisia ryhmiä.

– Niitä yhdistää se, että kaikki vastustavat maahanmuuttoa.

Lue lisää torstain 31.1.2013 Aamulehdestä.


_____________________________________________

Yle: Tutkija: Jyväskylän puukotus ei tullut yllätyksenä

Tutkija kertoo tekijöiden olevan todennäköisesti osa pohjoismaiden sisarjärjestöjen mallin mukaan perustettua kansallissosialistista Suomen Vastarintaliike -järjestöä.

Asiantuntija ei pidä yllättävänä eilistä väkivaltaista välikohtausta Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta peilaa sitä Euroopassa tapahtuneeseen ideologiseen kehitykseen.

- Ottaen huomioon sen poliittisen ja ideologisen kehityksen, jota Suomessa ja Euroopassa yleensä on viime aikoina tapahtunut, niin tämä ei ollut mitenkään yllättävä tapahtuma, Puuronen sanoi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kirjastossa oli meneillään äärioikeistosta kertovan kirjan esittely, kun kolme tiettävästi äärioikeistolaista nuorta miestä pyrki tilaisuuteen ja puukotti yhtä järjestysmiestä, kun pääsy tilaisuuteen evättiin.

Puurosen mukaan tapahtumaa kertoo yleisestä ilmapiirin kiristymisestä poliittisella keskustelukentällä.

Järjestö pitää vihollisinaan vasemmistolaisuutta ja monikulttuurisuuden puolestapuhujia.

- Viime kesästä lähtien, jolloin järjestön johdossa tapahtui muutoksia, sen toiminta näyttää aktivoituneen ja saaneen entistä väkivaltaisempia muotoja, Puuronen sanoo.

_____________________________________________

Yle Suora linja: Mitä Suomelle on tapahtumassa?

Jyväskylän kaupunginkirjastoon eilen keskiviikkona tehdyn iskun selvittäminen jatkuu. Ovatko ääriliikkeet aktivoituneet Suomessa? Onko Suomi muuttunut väkivaltaisemmaksi?

- Ottaen huomioon sen poliittisen ja ideologisen kehityksen, jota Suomessa ja Euroopassa yleensä on viime aikoina tapahtunut, niin tämä ei ollut mitenkään yllättävä tapahtuma, tutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kirjastossa oli käynnissä äärioikeistosta kertovan kirjan esittelytilaisuus.

Joukko patriooteiksi itseään kutsuvia nuoria miehiä aloitti tappelun sen jälkeen, kun heiltä evättiin pääsy tilaisuuteen.

Silminnäkijöiden mukaan kolme henkilöä rikkoi pulloja ja puukotti yhtä tapahtuman järjestäjää kirjaston aulassa.

Yksi kirjan kirjoittajista joutui kesällä pippurisumuteiskun kohteeksi Oulussa.

Oletko huolestunut väkivallasta? Oletko törmännyt ääriliikkeiden edustajiin? Onko pienillä ryhmittymillä väkivaltaisia suunnitelmia?

_____________________________________________

Uusi Suomi: Puukotus järkytti suomalaisia: ”Mitä tässä maassa oikein tapahtuu?”

Suomalaisia on järkyttänyt Jyväskylässä järjestetyssä poliittisessa keskustelutilaisuudessa tapahtunut puukotus, jonka motiivi vaikuttaa poliittiselta. Keskustelu käy kuumana Uuden Suomen blogeissa.

–Jyväskylässä on hyökätty väkivaltaisesti suomalaista äärioikeistoa käsittelevän keskustelutilaisuuden osanottajia kohtaan. Yksi paikalla olleista on saanut puukosta. Tuntuu vähän epätodelliselta. Mitä helvettiä tässä maassa oikein tapahtuu? ihmettelee vasemmistolainen Riikka Yrttiaho.

–Kyseessä on jälleen yksi huolestuttava esimerkki poliittisista väkivallanteoista, jotka ovat 2010-luvulla tehneet toistaiseksi onneksi harvinaista paluuta suomalaiseen yhteiskuntaan, kirjoittaa Eetu Kinnunen.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat ovat poliittiselta taustaltaan vasemmistolaisia. Julkisuudessa on puolestaan väitetty, että tilaisuuteen hyökännyt kolmikko olisi sidoksissa äärioikeistolaiseen Kansallinen vastarinta -järjestöön.

–Esittelyssä ollut kirja on herättänyt paljon tunteita puolesta ja vastaan, eikä vähiten kirjoittajiensa poliittisten (ja muiden) kytkösten takia, mutta mikäli hyökkäyksestä saadut alustavat tiedot pitävät paikkansa, on tapahtuma vahva todistus siitä, että monet kirjan väitteistä pitävät tukevasti paikkansa. Äärioikeisto on Suomessa radikalisoitunut ja väkivallan käytön kynnys on alentunut, pohtii vasemmistolainen Veli-Pekka Leivo.

Vasemmistolaisia kirjoittajia ihmetyttää joidenkin keskustelijoiden pyrkimys leimata puukotus sekä äärioikeiston että ”äärivasemmiston” syyksi. Muun muassa kansanedustaja Olli Immonen (ps.) kirjoittaa Hommaforum-keskustelupalstalla seuraavasti:

–Ikävää. Toivottavasti pahemmilta henkilövahingoilta on vältytty. Tuo osoittaa jälleen kerran hyvin sen, että kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana sekä äärivasemmiston että -oikeiston toiminnasta ja tapahtumista. Näyttää olevan vain jatkuvaa nujakointia ja fyysistä väkivaltaa, Immonen kirjoittaa.

Vantaalainen vasemmistoliittolainen Ville Karinen ei ymmärrä tulkintaa.

–Oman huomioni tapahtumasta poikineessa keskustelussa kiinnitti se, että monet tulkitsevat tapahtuman äärioikeiston ja äärivasemmiston väliseksi keskinäiseksi kisailuksi. Tulkinta on väärä ja harhaanjohtava, Karinen kirjoittaa.

–Ennen kuin kukaan Hommafoorumin nettipoliisi tulee nillittämään ”äärivasemmiston provosoimisesta” niin kertokaa minulle yksikin äärivasemmistolainen väkivaltarikos, josta Li Andersson tai Mikael Brunila on tuomittu (olivat läsnä tilaisuudessa), kirjoittaa puolestaan Riikka Yrttiaho.
_____________________________________________


Iltalehti: Puukkohyökkäys kirjastossa: Poliisi tehnyt kiinniottoja

Poliisi kertoo tehneensä kiinniottoja keskiviikon kirjastossa tapahtuneen välikohtauksen tiimoilta.

- Meillä on kiinniotettuna henkilöitä, joiden osuutta tapaukseen selvitellään parhaillaan. Tilanne kirjastossa on ollut hyvin sekava, Jyväskylän poliisi kertoo.

Jyväskylän kirjastossa järjestettiin keskiviikkoiltana kello 18 Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus. Tilaisuutta oli saapunut kuuntelemaan noin sata ihmistä.

Vain hetki tilaisuuden alkamisen jälkeen paikalle oli saapunut muutama henkilö, jotka aloittivat häiriköinnin luentosalin ulkopuolella. Kun järjestyksenvalvojat puuttuivat peliin, sai nujakassa toinen valvojista teräaseesta iskun ylävartaloonsa. Hänen vammansa eivät kuitenkaan ole vakavat.

Tilaisuuden järjestäjillä oli etukäteen tiedossa, että tapahtuma saattaa aiheuttaa järjestyshäiriötä. Tästä syystä järjestäjät olivat pyytäneet oma-aloitteisesti luentosalin ulkopuolelle kahta järjestyksenvalvojaa.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä. Tekijöiden motiivit ja tapahtumien kulkuun vaikuttaneet muut seikat selviävät tutkinnan edetessä.

_____________________________________________


Kansan Uutiset: ”Äärioikeiston toimet tuomittava välittömästi”

Vasemmiston kansanedustaja Eila Tiainen tuomitsee iskun, joka tapahtui Äärioikeisto Suomessa- kirjan esittelytilaisuudessa Jyväskylässä. keskiviikkona

– On viimeinkin tunnustettava, että Suomessa toimii järjestäytyneitä äärioikeistolaisia ryhmiä.

Jyväskylän kirjastossa yhtä henkilöä haavoitettiin puukolla. Tilaisuudessa oli puhumassa kaksi kirjan kirjoittajista, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Mikael Brunila, jotka eivät vahingoittuneet hyökkäyksessä.

– Li Andersson, Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso ovat rohkeasti nostaneet viime vuonna ilmestyneessään kirjassaan esille vakavan suomalaista yhteiskuntaa koskettavan ongelman. Äärioikeistolaista politiikkaa ja väkivaltaa kohdataan Suomessa sekä jokapäiväisen rasismin että äärimmäisyyksiin vietyjen väkivaltaisten iskujen muodossa. Nyt Jyväskylässä tapahtunut isku on vain yksi, jokseenkin törkeä esimerkki tällaisesta toiminnasta, sanoo Tiainen.

Viime kesänä myös toinen kirjan kirjoittajista, vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso, joutui iskun kohteeksi Oulussa.

– Nämä eivät ole enää mitään yksittäistapauksia satunnaisia henkilöitä kohtaan, vaan törkeitä, harkittuja ja selkeästi poliittisia väkivallantekoja, jotka tulisi laajalti tuomita välittömästi.

Tiaisen mukaan suomalaisessa poliittisessa ilmapiirissä on tapahtunut sellaista, mikä mahdollistaa ja on hiljaisesti sallinut äärioikeistolaisen liikkeen voimistumisen ja esilletulon.

– Tavalla, jolla politiikassa puhutaan esimerkiksi siirtolaisista, maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä on vaikutusta myös siihen miten ihmiset kohtaavat toisiaan arjessa. Myös poliitikkojen on syytä ymmärtää tämä. Kaikenlainen rasistinen käyttäytyminen, oli se sitten puhetta tai fyysistä väkivaltaa on otettava vakavasti ja kitkettävä pois.

_____________________________________________


Yle: Arhinmäki pitää Jyväskylän kaltaisia iskuja jäävuoren huippuna

Vasemmistoliiton puheenjohtaja vaatii erityisesti sisäministeriltä aiempaa tiukempia otteita äärioikeiston iskujen ehkäisemiseksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan Jyväskylän kaltaiset hyökkäykset ovat jäävuoren huippu.

Vähemmistöihin suhtautuminen on viime aikoina hänen mukaansa muuttunut.

- Parin viime vuoden aikana se minkälaista kieltä käytetään vähemmistöistä, maahanmuuttajista, on muuttunut. Ja sitä lietsotaan internetin kautta ihan järjestelmällisesti, Arhinmäki sanoi torstaina Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Arhimäen mukaan vasemmisto, joka toiminut rasismin ja maahanmuuttovastaisuuden vastavoimana, on joutunut äärioikeiston silmätikuksi.

Hän huomauttaa kuitenkin samalla, että iskuja on kohdistunut myös niin seksuaalivähemmistöihin kuin myös koko poliittista järjestelmää vastaan.

- Nämä ovat hyökkäyksiä sananvapautta ja demokratiaa vastaan. Näitä ei voida enää kuitata yksittäistapauksina, vaan niihin pitää oikeasti puuttua, Arhinmäki sanoo.

_____________________________________________

Kansan Uutiset: Keski-Suomen Vasemmistonuoret iskusta: ”Suunnitelmallista toimintaa”

Useita Keski-Suomen Vasemmistonuorten aktiiveja osallistui Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestettyyn äärioikeistoa käsittelevään kirjan esittelytapahtumaan, johon kohdistuneessa iskussa yhtä järjestäjistä puukotettiin.

Keski-Suomen Vasemmistonuoret alleviivaa tapahtuneen poliittista luonnetta.

Vasemmistonuorten järjestön puheenjohtaja Taija Roiha korostaa, että iskun ei saa antaa lamaannuttaa, vaan päinvastoin uhan tiedostaminen kannustaa rasisminvastaiseen toimintaan myös jatkossa.

Keski-Suomen Vasemmistonuorten mielestä iskua ei voida sivuuttaa pelkkänä välikohtauksena, vaan se on nähtävä suunnitelmallisena toimintana.

– Tapahtunut on osoitus siitä, että Jyväskylässäkin on järjestäytynyttä äärioikeiston liikehdintää, johon on puututtava, Roiha korostaa.

Vasemmistonuorten mukaan on tärkeää huomata, että kyseessä oli järjestäjiin, osallistujiin ja heidän näkemyksiinsä kohdistunut yksipuolinen hyökkäys. Keskustelutilaisuuden järjestämistä tai siihen osallistumista ei voida missään olosuhteissa määritellä poliittiseksi provokaatioksi.

– Tapahtuman julkisessa käsittelyssä on keskityttävä shokkiarvon hakemisen sijaan sen laajempaan asiayhteyteen, toteaa vasemmiston kaupunginvaltuutettu Marjukka Huttunen.

Iskun kohdistaminen julkisessa tilassa järjestettyyn avoimeen yleisötilaisuuteen on hänen mukaansa hälyttävää ja viestii poliittisen ilmapiirin muutoksesta.

– Väkivallan uhalla tekijät pyrkivät herättämään pelkoa ja sitä kautta rajoittamaan poliittista toimintaa.

_____________________________________________

Kansan Uutiset: ”Jyväskylän puukotus ei enää yksittäistapaus”

Arhinmäki vaatii sisäministeriltä tiukempia otteita äärioikeiston iskujen ehkäisemiseksi.

Jyväskylän kaltaiset hyökkäykset ovat jäävuoren huippu, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki torstaina Ylen Radio Suomen Ajantasassa.

Hänen mukaansa suhtautuminen vähemmistöihin on viime aikoina muuttunut.

– Parin viime vuoden aikana se minkälaista kieltä käytetään vähemmistöistä, maahanmuuttajista, on muuttunut. Ja sitä lietsotaan internetin kautta ihan järjestelmällisesti, Arhinmäki sanoi Ylen haastattelussa.

Äärioikeiston silmätikuksi on hänen mukaansa joutunut vasemmisto, joka on toiminut rasismin ja maahanmuuttovastaisuuden vastavoimana. Lisäksi iskuja on tehty seksuaalivähemmistöihin ja myös koko poliittista järjestelmää vastaan.

– Nämä ovat hyökkäyksiä sananvapautta ja demokratiaa vastaan. Näitä ei voida enää kuitata yksittäistapauksina, vaan niihin pitää oikeasti puuttua, Arhinmäki sanoi.

Kansallinen Vastarinta aktivoitunut

Tutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta sanoi aamulla Ylen Ykkösaamussa, että puukotuksen tekijät ovat todennäköisesti osa pohjoismaiden sisarjärjestöjen mallin mukaan perustettua kansallissosialistista Suomen Vastarintaliike -järjestöä.

Puuronen ei yllättynyt Jyväskylän puukotustapauksesta.

– Ottaen huomioon sen poliittisen ja ideologisen kehityksen, jota Suomessa ja Euroopassa yleensä on viime aikoina tapahtunut, niin tämä ei ollut mitenkään yllättävä tapahtuma.

Suomen Vastarintaliike pitää vihollisinaan vasemmistolaisuutta ja monikulttuurisuuden puolestapuhujia.

– Viime kesästä lähtien, jolloin järjestön johdossa tapahtui muutoksia, sen toiminta näyttää aktivoituneen ja saaneen entistä väkivaltaisempia muotoja, sanoi Puuronen Ykkösaamussa.

Vastarintaliike pyrkii olemaan hyökkäävämpi

Sisäministeriö julkisti viime viikolla ääriliikkeitä koskevan tilannekatsauksen. Sen mukaan radikaali äärioikeisto on Suomessa vähäinen ilmiö.

Poikkeuksena tilannekatsauksessa nostettiin esiin juuri selkeästi kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike. Kyseessä on poliittinen, valtakunnallinen ja hierarkkisesti organisoitunut järjestö, jonka tavoitteena on kansallissosialistisen valtion luominen epädemokraattisin keinoin. Ministeriön mukaan SVL on vallankumouksellinen ja luonteeltaan militantti liike.

SVL:n näkyvä toiminta on ollut lähinnä propagandan levittämistä. Sen tavoitteena on kuitenkin olla entistä hyökkäävämpi liike, ja se luo aktiivisesti yhteyksiä ulkomaisiin samanmielisiin ryhmiin, todettiin tilannekatsauksessa.

Puukotus tapahtui Jyväskylän kaupunginkirjastossa keskiviikkoiltana Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuden päästyä juuri alkuun. Kolme miestä yritti tunkeutua tilaisuuteen, mutta heitä ei päästetty luentosaliin. Syntyneessä nujakassa yhtä järjestyshenkilöä puukotettiin.

Poliisi on tehnyt tapauksesta kiinniottoja. Tapausta tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelyinä.

_____________________________________________

MTV3: Tutkija: Rasismi ääriryhmiä vaarallisempaa

Eilinen Jyväskylän kaupunginkirjaston pääaulassa sattunut puukotus on herättänyt jälleen keskustelun suomalaisista ääriliikkeistä. Tutkijan mukaan Suomessa on ääriliikkeitä, mutta äärimmäinen kansallismielisyys on niitä vaarallisempaa.

Tutkija Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta sanoo erilaisten ääriryhmien kasvattavan suosiota Euroopan eri kolkissa. Puurosen mukaan äärivasemmalla on joitain löyhästi organisoituneita liikkeitä. Suomessa oikeistolaiset järjestöt ovat olleet esillä enemmän. Väkivalta on, ainakin vielä, suhteellisen vieras toimintatapa.

– Voisi ottaa esimerkiksi vaikkapa Suomen Vapautusrintama-liikkeen. He ovat toimineet hyvin rauhanomaisesti, mutta uuden johtajan myötä linja on muuttunut radikaalimmaksi. Heidän ohjelmassaan todetaan, että Suomen yhteiskuntajärjestelmää pyritään kaikin keinoin muuttamaan kansallissosialistisemmaksi.

Verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan, ääriliikkeiden toiminta Suomessa on ollut hyvin pienimuotoista. Tutkijan mukaan niihin kannattaa silti suhtautua vakavasti. On ollut jo vuosia nähtävissä, että niiden toiminta ja vaikutusvalta pikku hiljaa lisääntyy.

– Liikkeet verkostoituvat ja ovat verkostoituneet kansainvälisesti. Eritoten ideologinen äärioikeistolainen ajattelu on hyvin näkyvää.

Kansallismielisyys nostaa päätään

Jo pitkään ääriliikkeitä tutkineen Puurosen mukaan ääriliikehdintää vakavampaa on kansallismielisyyden nousu.

– Vakavampi ilmiö on että oikeistolainen, erityisesti maahanmuuttoon liittyvä ääriajattelu on saanut varsin paljon julkisuutta. Lisäksi sillä on myös poliittista vaikutusvaltaa aivan toisessa mitassa, kuin pienillä äärijärjestöillä. Erittäin äärimmäistä ja rasististakin ajattelua edustavia henkilöitä istuu mm. eduskunnassa, Puuronen sanoo.

Ääriliikkeelle on olemassa selkeä määritelmä. Puurosen mukaan ääriliikkeeksi kutsutaan ryhmää, joka ei pidä vallitsevaa yhteiskuntajärjestelmää oikeana, vaan haluaa kumota sen jollain tavalla. Sen lisäksi ryhmän pitäisi olla valmis käyttämään väkivaltaa suhteessa omiin poliittisiin tavoitteisiin ja poliittisiin vastustajiin. Määritelmät tehdään ideologisin ja toimintatavallisin perustein.

Nykyiselle ääriliikkeiden nousulle löytyy historiallisia vertailukohtia historiasta, kun katsotaan laajaa kuviota.

– Samanlaista pohjaa oli 1920- ja 1930-luvulla. Taloudellinen epävarmuus, sosiaalinen epävarmuus ja myös ideologinen tilanne. Ideologinen ilmapiiri on jo jopa 1970-luvulta lähtien kiristynyt. On jatkuvasti entistä hyväksytympää ajatella ja julkisesti lausua, että osa väestöstä on vähempiarvoista kuin joku toinen osa. Tai että joku uskonto tai joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset ovat vähempiarvoisia. Tämä yleistyy myös Suomessa, tutkija sanoo.

Jyväskylän kaupunginkirjaston pääaulassa puukotettiin eilen yhtä henkilöä. Kirjaston luentosalissa oli alkamassa Äärioikeisto Suomessa -nimisen kirjan esittelytilaisuus.

_____________________________________________

Kansan Uutiset: Äärioikeiston hyökkäys kirjastossa: Varustautuminen puukoilla ja pulloilla on uutta

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson pitää selvänä, että nyt suojelupoliisin tulee kiinnostua aiempaa vakavammin Suomessa toimivista äärioikeistolaisista ryhmistä.

Andersson oli keskiviikkona esittelemässä Äärioikeisto Suomessa -kirjaa Mikael Brunilan kanssa Jyväskylän kirjastossa, kun kolme äärioikeistolaisiksi tunnistettua miestä pyrki kirjatilaisuuteen, jonne heitä ei kuitenkaan päästetty. He aloittivat tappelun, jossa yksi tilaisuuden järjestysmies sai puukoniskun selkäänsä.

Viime viikolla sisäministeriö arvioi, että äärioikeistolaiset ryhmät ovat Suomessa harmittomia.

– Näin väitetään yhä, vaikka Jyväskylän tapahtuma ei ole yksittäinen, Andersson sanoo.

– Tilanne oli totta kai järkyttävä. Se, että hyökkääjät olivat varustautuneet puukoilla ja pulloilla, on eri asia kuin mitä olemme aiemmin nähneet.

Ei yksittäistapaus

Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen kohdistunut väkivalta ei lopeta kirjan tekijöiden Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson esiintymisiä kirjan tiimoilta.

– Tilaisuuksia on tulossa, Andersson sanoo.

– Olemme tähän asti jakaneet ja hoitaneet niitä yksinkin. Jää nähtäväksi, miten jatkossa toimimme.

Andersson kiittää tilaisuuden järjestäjiä siitä, että nämä olivat varautuneet hyökkäykseen.

– Olemme tosi kiitollisia siitä, että turvallisuusjärjestelyt oli hoidettu erittäin hyvin ja järkkärit onnistuivat estämään sen, että tyypit olisivat päässeet saliin, jossa oli 80 ihmistä suljetussa tilassa kuuntelemassa luentoa. Siitä kaikki kiitos paikallisille toimijoille, Andersson sanoi torstaiaamuna.

Tilaisuuden järjestivät JKLDIY, Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto ja Vasemmistonuoret.

Vasemmistonuorten puheenjohtajalle tulee uhkaavaa palautetta välillä suoraan ja välillä sitä löytää netissä.

Andersson toteaa, että viime kesänä Koivulaaksoon Oulussa kohdistuneen kaasusumutehyökkäyksen jälkeen turvallisuuskysymyksiin on kiinnitetty enemmän huomiota.

– Nämä eivät ole yksittäistapauksia. Kun on ollut fasismin vastaisia kulkueita ja mielenosoituksia, Suomen vastarintaliikkeen toimijoita on ollut paikalla. He haluavat osoittaa läsnäolollaan, että seuraavat meidän tekemisiämme, Andersson arvioi.

Uhkailua

Andersson ei osaa sanoa, miksi juuri kirjaan liittyviin tapahtumiin kohdistetaan väkivaltaa.

– Ehkä väkivallalla pyritään luomaan sellaista pelkoa, että ihmiset jättäisivät tulematta tilaisuuksiin.

Hän ja kirjan muut tekijät ovat saaneet paljon palautetta äärioikeiston suunnalta kirjastaan.

– Keskiviikon hyökkääjistä en tiedä, mutta siitä porukasta jotkut ovat selkeästi lukeneet kirjan, Andersson sanoo.

– Sieltä on tullut positiivistakin palautetta erityisesti kirjan alkuosasta, jossa käsitellään fasismin luonteen retorista ja teoreettista muutosta.

Iso osa palautteesta on kuitenkin ollut uhkaavaa.

– Se on kohdistunut eniten Daniin. Hän ilmeisesti järkyttää ihmisiä, Andersson sanoo.

– Mutta meidät muutkin on huomioitu.

Miehiä uhkaillaan turpaanvetämisellä. Andersson arvelee naiseutensa vuoksi välttyneensä tältä. Hän arvelee myös, että julkisuus osaltaan suojelee.

– Nytkin kohteeksi joutuivat tapahtuman järjestäjät, emme me kirjoittajat. Helsingin, Jyväskylän tai Tampereen anarkisteilla on varmasti suurempi vaara joutua väkivallan kohteeksi kuin minulla.

Miten niin äärivasemmistolainen?

Andersson toteaa, että uhkailun kohteeksi joutuminen ei ole hänelle uutta.

– Vasemmistonuorten puheenjohtajalle tulee uhkaavaa palautetta välillä suoraan ja välillä sitä löytää netissä.

Anderssonin mielestä poliittinen uhkailu pitää nyt ottaa aiempaa vakavammin. Äärioikeiston toimia ei voi sivuuttaa.

– Kirjaa tehdessä selvitimme muun muassa, että Suomen vastarintaliikkeen toimijoilla on väkivaltatuomioita maahanmuuttajiin kohdistuneista teoista. Niitä ei kuitenkaan käsitellä poliittisina tekoina.

Nyt uhka liittyy selkeästi poliittisiin toimijoihin. Andersson huomauttaa esimerkiksi Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen kiirehtineen kommentoimaan keskiviikon puukotuksen jälkeen, että on syytä välttää niin äärioikeiston kuin äärivasemmiston tilaisuuksia.

– Näin hän puhuu yleisestä, kirjastossa järjestetystä tilaisuudesta, jossa puhuttiin kirjasta, Andersson ihmettelee.

– Sitä ei voi määritelmällisesti mitenkään leimata äärivasemmiston tilaisuudeksi.

Andersson toteaa, olevansa vasemmistolainen, ei äärivasemmistolainen.

Hän ei myöskään tunne suomalaista äärivasemmistolaista terroria, joka on nostettu keskusteluun vastapooliksi keskiviikon tapahtumien yhteydessä.

– Ei Suomessa ole mielestäni väkivaltaisia vasemmistolaisia ryhmiä tai vasemmistoterroria. Väite ei perustu mihinkään. Mutta on ollut lukuisia tapahtumia, joissa on ollut Suomen vastarintaliikkeen edustajia paikan päällä valmiina käyttämään väkivaltaa. Täten voisi jo puhua äärioikeistolaisen ryhmittymän muodostamasta uhasta.

________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Sisäministeri Räsänen tuomitsee väkivallan

Sisäministeri Päivi Räsänen tuomitsee kaiken kokoontumis- ja sananvapautta loukkaavan väkivallan. Eilistä välikohtausta Jyväskylässä ministeri pitää erittäin valitettavana.
Poliisitutkinta Jyväskylän kirjastossa tapahtuneesta väkivaltatilanteesta on käynnissä.

- Jyväskylässä tapahtunut rikos ja sen taustat ja mahdolliset kytkennät selvitetään poliisin tutkinnassa. Tapauksen ja hyökkääjien taustat selvitetään perusteellisesti. On tärkeää, että Jyväskylän tapauksesta ei ryhdytä tekemään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä ennen kuin käytössä on poliisin suorittaman esitutkinnan tuloksia, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen.

- Ääriliikkeiden toimintaa seurataan ja uhka-arvioita päivitetään turvallisuusviranomaisten taholta jatkuvasti. Suojelupoliisi on ollut viime aikoina huolestunut ääriliikkeiden aktiviteetin kasvusta ja eri ryhmien välisen vastakkainasettelun lisääntymisestä. Suojelupoliisi on arvioinut, että se ei vielä aiheuta vaaraa yhteiskunnan turvallisuudelle laajemmin.

Sisäministeriö julkaisi 21.tammikuuta tilannekatsauksen väkivaltaisesta ekstremismistä Suomessa. Katsauksessa on todettu, että äärioikeistolainen ekstremismi on Suomessa kokonaisuutena arvioiden vähäistä. Sen sijaan väkivaltainen vastakkainasettelu on varsin yleistä monessa Euroopan maassa jo pidemmän aikaa, ja on nähtävissä että ääriryhmät myös tietoisesti pyrkivät näyttäviin julkisiin esiintymisiin ja keskinäisiin yhteenottoihin. Suomessa näitä yhteenottoja ei ole ollut, ja on tärkeää että kaikin keinoin pyrkiä estämään ilmiön leviämistä Suomeen.

Valtioneuvosto hyväksyi 14.6.2012 osana sisäisen turvallisuuden ohjelmaa toimenpideohjelman väkivaltaisen ekstremismin ennalta ehkäisemiseksi.

Toimenpideohjelmassa on päätetty 12 toimenpiteestä, joilla ennalta ehkäistään ääriajatteluun perustuvaa väkivaltaa. Yksi keskeinen toimenpide on paikallisen moniviranomaistoiminnan käynnistäminen väkivaltaisen ekstremismin tunnistamiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi.

Toiminta on käynnistynyt ensi vaiheessa Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa ja siinä eri viranomaiset, kuten opetus-, sosiaali- ja terveysviranomaiset, nuorisotoimi ja poliisi yhdessä toteuttavat paikallisia toimia ääriliikkeiden toiminnan ennalta ehkäisemiseksi. On myös tärkeää jatkaa toimia nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Suojelupoliisi seuraa sellaisten ryhmien ja yksilöiden toimintaa, jotka voivat muodostaa uhkan valtion turvallisuudelle.

_________________________________________


MTV3/STT: Arhinmäki: Äärioikeiston väkivalta on otettava vakavasti

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan äärioikeiston väkivalta pitää ottaa vakavasti.

Hänen mukaansa väkivallantekoja ei voi enää kuitata yksittäistapauksina.

Arhinmäki muistuttaa, että äärioikeiston häiriköinti ei ole kohdistunut vain vasemmistoliittoon, vaan myös kokoomuksen ja seksuaalivähemmistöjen tilaisuuksiin.

– Nyt pitää puuttua siihen, että ei ajauduta tilanteeseen, jossa äärioikeisto pystyy häiriköinnillä ja pahoinpitelyillä estämään suomalaisen demokratian ja avoimen yhteiskunnan toteutumisen, Arhinmäki sanoi STT:lle.

– Ei saa olla sellainen tilanne, että ihmiset joutuvat miettimään, että mitä uskaltaa sanoa ja mihin uskaltaa osallistua.

Jyväskylän kirjaston eilisessä tilaisuudessa käsiteltiin Äärioikeisto Suomessa -kirjaa, jota ovat olleet kirjoittamassa vasemmistoliittolaiset kaupunginvaltuutetut Li Andersson ja Dan Koivulaakso. Arhinmäkeä ihmetyttää, että julkisessa keskustelussa Andersson ja Koivulaakso on leimattu äärivasemmistolaisiksi.

– Aivan kuin olisi ääritoimintaa kirjoittaa kirja, jossa käydään läpi äärioikeiston toimintaa.