keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Turun Sanomat: Äärioikeistoryhmä treenaa taistelulajeja koulujen saleissa

Turun Sanomat: Äärioikeistoryhmä treenaa taistelulajeja koulujen saleissa 1.5.2013

Suomen Vastarintaliike -ryhmä (SVL) järjestää jäsenilleen taisteluharjoituksia Turun kaupungilta vuokraamissaan liikuntatiloissa. Harjoituksissa jäsenet harjoittelevat muuan muassa kamppailulajeja.

Ryhmän harjoituksiin on ainakin aiemmin kuulunut myös veitsitappeluharjoituksia.

Suomen Vastarintaliike on yhdistetty useisiin äärioikeiston iskuihin Suomessa. Tuorein näistä on helmikuinen kirjastopuukotus Jyväskylässä.

Ryhmittymä on kokoontunut koko kuluvan kevään ajan kerran viikossa Puolalan yläkoulun liikuntasalissa. Tilavarauksen kuntopiireiksi kutsutuille harjoituksille on tehnyt järjestön turkulainen aktivistijäsen. Toiminnalle on haettu jatkoa ensi syksyksi.

Turun kaupungille ”kuntopiirien” sisältö ja ideologinen kytkös on yllätys.

– Varmasti otamme selvää tilanteesta ja siitä, onko yhdistyksen toiminta tiloissamme lain ja hyvien tapojen mukaista, toteaa liikuntapalvelukeskuksen johtaja Arto Sinkkonen.

Viime helmikuussa SVL järjesti kannattajilleen Puolalan alakoululla maanlaajuisen ”avoimen urheilupäivän”.

Anonyymin tukijäsenen lausumat järjestön nettisivuilla kertovat taisteluharjoitusten motiivista.

– Urheilulla tulisi olla kansallismieliselle maailmankatsomuksellista merkitystä; huolehtimalla kunnostamme varmistamme myös sen, että pystymme kamppailemaan tehokkaasti kansamme ja maamme puolesta, järjestön haastattelema tukijäsen julistaa.

Sinkkonen ei suorilta käsin evää yhdistyksen toimintaa kaupungin tiloissa, vaikka vuorot varattaisiin yksityishenkilön sijaan yhdistyksen omalla nimellä.

– Jotta voisimme kieltäytyä vuoron antamisesta, pitäisi olla vahva näyttö, että ryhmä harjoittelee laitonta toimintaa varten, Sinkkonen muotoilee varovasti.